Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[BF] Bronie dla snipera w BF Play4Free.

Kirito.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym jakże krótkim poradniku postaram się opisać jak najlepiej bronie snajpera, mam nadzieję, że rozwieje on wszystkie Wasze wątpliwości co do dodatków.

• l96
    post-320491-0-44868400-1387566767.png

Gra agresywna

Dodatki:

• Lufa precyzyjna
  • Magazynki Viper
  • Kolba Thunderbolt (niewymagana)
  • Luneta standardowa

Opis:

l96 z tymi dodatkami idealnie nadaje się na bliskie dystanse do 100m. Lufa precyzyjna niweluje zjawisko opadu kuli wręcz do zera (w przedziale 0 - 100m), magazynki Viper dodają więcej amunicji i większe obrażenia od pocisku, dzięki czemu mamy pewność, że zawsze zabijemy każdego strzałem w głowę, w ciało wystarczą tylko dwie kule, kolba Thunderbolt przydaje się wtedy, gdy po strzale chcemy zobaczyć jak nam opada kula (przytrzymując LPM) i ewentualnie dowiedzieć się jaką poprawkę należy przyjąć przy celowaniu w ruchomy cel, kolba ta ogranicza "skok" celownika w górę, dzięki czemu nie będziemy musieli szukać smugi po pocisku, luneta standardowa, ponieważ na ten dystans nie ma lepszej, przeciętne powiększenie sprawia, że będziemy w stanie spokojnie wycelować w bliski cel bez obaw, że nie uda nam się wycelować.

Plusy:

• Szybkostrzelność
  • Stosunkowo szybki czas przeładowań magazynków
  • Duże obrażenia
  • Mały opad pocisków

Minusy:

• Stosunkowo mała ilość naboi w magazynku

Gra spokojna, precyzyjna

Dodatki:

• Lufa precyzyjna
  • Magazynki Viper
  • Kolba Thunderbolt (zalecana, opcjonalnie stabilizująca)
  • Luneta pustynna / luneta snajp. RangeAce

Opis:

l96 z powyższymi dodatkami idealnie sprawdza się na dystansie 100 - 330m. Lufa precyzyjna ogranicza zjawisko opadu pocisku i jednocześnie zwiększa zasięg rażenia broni, magazynki Viper umożliwiają zabicie na strzał w głowę i na dwa strzały w ciało, dodają nam więcej amunicji, co jest niezwykle ważne u prawdziwego obozowicza, kolba Thunderbolt (opcjonalnie stabilizująca) jest tutaj wskazana, ponieważ ułatwia nam wyśledzenie toru lotu pocisku po oddaniu strzału, abyśmy mogli skorygować naszą metodologię podczas wystrzeliwania, luneta pustynna posiada podwójny, regulowany zoom, dzięki czemu możemy dobrać powiększenie na każdą odległość, różnica pomiędzy lunetą pustynną, a lunetą snajp. Range Ace jest taka, że ta pierwsza ma celownik składający się z punktów i kresek, które nie zasłaniają nam naszego celu tak, jak w przypadku kresek u RangeAce.

Plusy:

• Duży zasięg do 353m
  • Szybkostrzelność
  • Regulowane przybliżenie

Minusy:

• Mała ilość amunicji
  • Bulletdrop ciężki do wyczucia przez nowicjuszy

• m95
    post-320491-0-44495400-1387568800.png

Gra spokojna, precyzyjna

Dodatki:

• Lufa precyzyjna
  • 4-rzędowe magazynki
  • Luneta pustynna / luneta snajp. RangeAce
  • Kolba stabilizująca

Opis:

m95 z powyższymi dodatkami, to nie lada gratka dla prawdziwego snajpera, jest ona idealna do nauki gry przez czasy przeładowania magazynków i pomiędzy strzałami, tutaj liczy się każda kula, z tą bronią możemy pomylić się tylko raz. Kiedy wiemy, że musimy trafić za pierwszym strzałem, to bardziej przykładamy się do gry i ćwiczymy przez to precyzję strzałów, w broniach z szybką reakcją, takich jak np. l96 strzelamy bez większego zastanowienia, ponieważ mamy świadomość, że jak nie trafimy, to szybko możemy oddać kolejny strzał. Lufa precyzyjna zwiększa zasięg rażenia broni do 396m, jednocześnie obniżając zjawisko opadu pocisków, dodatkowe magazynki zwiększają nam ilość naboi z 12 do aż 30, dzięki czemu podwajamy nasz wynik na koniec rundy ;) nie potrzeba tutaj magazynków z bonusami do obrażeń, ponieważ m95 sama w sobie ma wystarczającą moc, aby zabić na strzał w głowę, luneta pustynna i jej dwukrotne powiększenie idealnie sprawdza się na prowadzenie dalekiego ognia snajperskiego, a w duecie z kolbą stabilizującą umożliwia nam łatwe śledzenie toru lotu pocisku. Nie robię wersji do gry agresywnej ze względu na powolność tej broni.

Plusy:

• Bardzo duże obrażenia bez specjalnych magazynków
  • Bardzo daleki zasięg rażenia
  • Mały, łagodny opad pocisków

Minusy:

• Zbyt wolne przeładowywanie magazynków
  • Zbyt duże odstępy czasowe pomiędzy strzałami
  • Mała ilość naboi w magazynku

• m24
    post-320491-0-63039200-1387618160.png

Gra agresywna

Dodatki:

• Lufa precyzyjna
  • Magazynki Viper
  • Luneta standardowa

m24 z tymi dodatkami prawie doskonale sprawuje się na bliskie dystanse do 80m, (prawie, ponieważ ma stosunkowo niską prędkość pocisków) w tej dziedzinie może spokojnie konkurować z l96, czy jng. Jak bym ją opisał? l96, tylko z okrojonymi statami, ale łatwiejszym do wyczucia bulletdropem. Lufa precyzyjna naprawia nam trochę problem prędkości wylotowej (zwiększa z 380 do 580) i Obinża bulletdrop, przez co idealnie się spisuje przy m24. Warto tutaj wspomnieć, że sam opad pocisków jest tutaj łatwiejszy do wyczucia, niż w przypadku l96, nie ma tu zjawiska "skoku" kuli w dół, tylko łagodne, paraboliczne opadanie, przez co jest idealną bronią na close quarters dla nowicjuszy. Szybkostrzelność idąca w parze z przyzwoitymi obrażeniami za sprawą magazynków Viper czyni m24 małą maszyną do zabijania. Luneta standardowa ma przyjemny dla oka wygląd i przybliżenie mniejsze, niż w przypadku lunety z l96, stąd też maksymalnym optymalnym zasięgiem dla niej będzie 80m. Kolba w tym wypadku nie będzie potrzebna, ponieważ raczej nikt nie będzie miał czasu na zatrzymanie się i śledzenie toru lotu pocisku, a na samą trajektorię nie ma najmniejszego wpływu.

Plusy:

• Szybkostrzelność
  • Duża ilość naboi (36)
  • Łatwy do wyczucia bulletdrop
  • Uniwersalność zestawu

Minusy:

• Niska prędkość wylotowa (580 w porównaniu do 625 u l96, czy 650 u JNG90)

Gra na średni dystans

Dodatki:

• Lufa precyzyjna
  • Magazynki Viper
  • Luneta pustynna
  • Kolba Thunderbolt

Opis:

m24 z powyższymi dodatkami całkiem nieźle spisuje się na średnie dystanse od 80 do 200m, może tu konkurować z l96, czy jng90, łatwy do wyczucia opad pocisków i szybkostrzelność to te atuty, które są potrzebne na tym dystansie. Magazynki Viper powiększają nam magazynie i zwiększają obrażenia, oczywiście można poeksperymentować z piranhami, ale traci to sen, ponieważ jedynie zwiększą nam się minimalnie obrażenia, ale magazynki stracą na pojemności (tylko 24 pociski). Luneta pustynna tak jak w większości przypadków  poradzi sobie doskonale, tym bardziej, że jest ona podobna do standardowej lunety 24-ki. Kolba Thunderbolt jest już wskazana, aby ułatwić nam śledzenie toru lotu pocisków, w szczególności, gdy strzelamy do ruchomych celów, ze względu na niską prędkość pocisków trzeba brać stosunkowo dużą poprawkę. Wersji na dalekie dystanse nie robię, gdyż nie ma to sensu, od tego są inne bronie, ale jak ktoś bardzo chce, to ten zestaw równie dobrze może służyć na dalsze odległości (do 328m, czyli około 288m w range killu)

Plusy:

• Szybkostrzelność
  • Duża ilość naboi (36)
  • Łatwy do wyczucia bulletdrop

Minusy:

• Niska prędkość wylotowa (580 w porównaniu do 625 u l96, czy 650 u JNG90)
  • Bulletdrop mógłby być troszkę mniejszy.

• GOL

post-320491-0-11430900-1393059905.png

Gra agresywna:

Dodatki:

• Lufa precyzyjna
  • Magazynki Viper
  • Luneta standardowa
  • Kolba stabilizująca

Opis:

GOL jest taką specyficzną bronią z stosunkowo długim reloadem i odstępami czasowymi między strzałami, właściwie jak masz m24, l96, czy JNG, to kupno GOL'a mija się z celem. Lufa precyzyjna obniża mu mulletdrop i do ~100m idzie spokojnie nim pograć bez większego podciągania celownika i na tym chyba by się kończyły plusy tej broni. GOL sam w sobie potrafi nie zabić na strzał w głowę, więc wymagane są do niego magazynki Viper (które też nie zawsze gwarantują śmierci wroga). Luneta standardowa jest wg. mnie najlepsza na ten dystans, ale to już zależy od preferencji, opcjonalnie można zastosować Vulcan RangeAce. Kolba stabilizująca ułatwia nam śledzenie pocisku po wystrzale i potęguje naszą złość, gdy widzimy, jak kula trafia prosto w głowę wroga, a ten sobie wesolutko dalej biega ;) Wersji na dalsze dystanse nie robię, gdyż nie ma ona sensu, ale jak ktoś się bardzo uprze, to może tylko wymienić lunetę na snajp. RangeAce.

Plusy:

• Łatwy do wyczucia bulletdrop na bliskich dystansach
  • Strzela

Minusy:

• Wolny reload
  • Mała szybkostrzelność
  • Małe obrażenia
  • Szkoda, że strzela

• SKS

post-320491-0-44264100-1393060897.png

Gra agresywna

Dodatki:

• Lufa precyzyjna
  • Magazynki Viper
  • Luneta standardowa / Vulcan RangeAce / m145 (co kto lubi)
  • Kolba Thunderbolt

Opis:

SKS jest bronią uniwersalną na każdy dystans, do ~100m praktycznie nie trzeba podnosić celownika nawet o 1mm! Jest to karabin samopowtarzalny o wysokich obrażeniach i niebywałej precyzji. Lufa precyzyjna niweluje całkowicie bulletdrop i zwiększa prędkość pocisku (bardzo przydatne, gdy wróg nam ucieka i trzeba celować przed niego). Magazynki Viper dodają SKS'owi mocy, przez co wystarczą 2 strzały (głowa i ciało) i wróg wita zaświaty, a dodatkowe pociski w magazynku wydłużają naszą serię ;). Luneta wedle uznania (i szczęścia), standardowa ma troszkę słaby "interfejs" ale na bliskie dystanse jest w sam raz, Vulcan niektórym ludziom się podoba, a niektórym nie, wybór należy do Ciebie, jednak wg. mnie najlepszą lunetą jest m145, ale żeby ją zdobyć trzeba mieć mega farta. Thunderbolt, to chyba najlepsza z testowanych przeze mnie kolb, przy niej celownik najmniej ucieka od celu.

Plusy:

• Brak bulletdropu
  • Dużo amunicji
  • Duże obrażenia
  • Duża szybkostrzelność

Minusy:

• -BRAK-

Gra na średni i daleki dystans

Dodatki:

• Lufa precyzyjna
  • Magazynki Viper
  • Luneta pustynna / snajp. RangeAce
  • Kolba Thunderbolt

Opis:

lufa precyzyjna czyni z SKS'a snajperkę o najmniejszym bulletdrop'ie w grze. Magazynki Viper dodają naszej broni mocy i amunicji, która jest niezbędna podczas obozowania ;) Luneta pustynna dzięki 2-poziomowym przybliżeniu zda się idealnie czy to na dystansie 100m, czy 400m. Ile razy się zdarzało, że na Omanie byliśmy w teamie RU i mieliśmy wszystkie flagi? Wtedy gra się zaczynała robić nudna, bo nie mogliśmy do nikogo strzelać, ale nie z SKS'em, z powyższymi dodatkami możemy zabijać z plaży ludzi na lotniskowcu, a to jest już coś. Kolba Thunderbolt ułatwia nam śledzenie pocisków, więc łatwo będzie nam skorygować ewentualne błędy.

Plusy:

• Szybkostrzelność
  • Mały bulletdrop
  • Największy zasięg w grze
  • Ilość naboi

Minusy:

• Czasem, żeby zabić kogoś na dystansie 400m trzeba wystrzelić aż 5 pocisków ;)

Poradnik będzie ukończony na dniach, póki co udostępniam tę okrojoną wersję, mam nadzieję, że się spodoba ;)

436951440626370320491.png

Opublikowano

Brawo ! Wreszcie jakiś porządny, ładny i przejrzysty poradnik !

Gratulację !

Tylko popraw taki jeden błąd w opisie M95, na samym początku pisze:

m24 z powyższymi dodatkami

A raczej powinno być M95 :)

Wszystko świetnie opisane, dobrze dobrane kolory i spoilery, daję zasłużony like :)

LOL

Opublikowano

Poprawione, już to wcześniej zmieniałem, ale widać się nie zapisało (przynajmniej widzę, że ktoś to czyta :P).

Następne myślę, żeby dodać m24 i jng, będę raczej kolejne bronie wypuszczał parami, dziś już raczej nie zdążę, ale jutro na 100% dodam z 2 - 4 snajperki :P

Opublikowano

Dobry tut ;) Czekam na ciąg dalszy z dodatkami do GOL-a :D

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Można by takie zrobić dla innych klas chociaż u snajpera najtrudniej dodatki dobrać

Pan qwerty mógł by z aktualizować ten spis tutów czy coś, bo ten poradnik zapewne przyda się początkującym

Opublikowano

No wreszcie, planowałem to zrobić już w kwietniu, a tu klopsik - i o dziwo nikt się nie podjął... aż do teraz :)

Prooooszę, wspomnij w M24, jak przyjemnie się nią uczy i gra :3 Broń niedoceniana, a idealna dla nowicjuszy.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Dobra robota a może mi ktoś powiedzieć dlaczego jak klikam "show" nic sie nie dzieje tak samo jak chce napisac post to musze więcej opcji itp

Opublikowano

Dobra robota a może mi ktoś powiedzieć dlaczego jak klikam "show" nic sie nie dzieje tak samo jak chce napisac post to musze więcej opcji itp

Wyczyść pliki cache z przeglądarki, tak samo z cookies (ciasteczka) i będzie działać.

@Kicak.

Spokojnie, o wszystkich snajperkach wspomnę, jak już coś robię, to od początku do końca.

Opublikowano

Panowie, jestem śmierdzącym camperem jak to mnie polacy wyzywają. Posiadał aktualnie M95, ale jest dla mnie zbyt powolna ...

Czy l96 sprawdzi sie na dystans? Do tego szybko się przeładowuje ?

9368_gold.png

Opublikowano

@UP L86 mi tam się fajnie gra i jest szybsza ;)

Ogólnie łatwiejsza w obsłudze od M95? Z M95 nie mam problemów, bo przeważnie na 5 strzałów walę 4hs, ale szlak mnie trafia z szybkością przeładowania ...

To polecacie kupić ten zestaw z L96? Zastanawiałem się też nad zestawem tam gdzie jest Digl. Ten 2 zestaw tylko właśnie po Deserta <3

9368_gold.png

Opublikowano

Jak chcesz kampe, to l96 i precyzyjna+ dodatki z jtiger i do 330m spokojnie.

Nie kupuj zestawu z deagle, vss nie jest do kampy, lepiej kup m1911 elite.

Opublikowano

Jak chcesz kampe, to l96 i precyzyjna+ dodatki z jtiger i do 330m spokojnie.

Nie kupuj zestawu z deagle, vss nie jest do kampy, lepiej kup m1911 elite.

Mi chodzi tylko o gnata. Zakup m1911 elite czasem nie przekroczy koszty zestawu z diglem ?

9368_gold.png

Opublikowano

Ogólnie łatwiejsza w obsłudze od M95? Z M95 nie mam problemów, bo przeważnie na 5 strzałów walę 4hs, ale szlak mnie trafia z szybkością przeładowania ...

To polecacie kupić ten zestaw z L96? Zastanawiałem się też nad zestawem tam gdzie jest Digl. Ten 2 zestaw tylko właśnie po Deserta <3

L96 jest fajna i jak ją ogarniesz, to będziesz mógł spokojnie strzelać na dystansy ~330m, zestaw jest jak najbardziej opłacalny i polecam go, tylko lufę precyzyjną musisz jeszcze kupić jeśli jej nie masz. Desert to obecnie najlepsza luneta w grze, ale też bardzo ciężko jest ją trafić (ja na nowym koncie chyba 70 razy losowałem i dupa ;x).

Campić się nią da, tylko bulletdrop wyczuć.

Opublikowano

L96 jest fajna i jak ją ogarniesz, to będziesz mógł spokojnie strzelać na dystansy ~330m, zestaw jest jak najbardziej opłacalny i polecam go, tylko lufę precyzyjną musisz jeszcze kupić jeśli jej nie masz. Desert to obecnie najlepsza luneta w grze, ale też bardzo ciężko jest ją trafić (ja na nowym koncie chyba 70 razy losowałem i dupa ;x).

Campić się nią da, tylko bulletdrop wyczuć.

Mam lufę precyzyjną, bo kiedyś była w zestawie z M95. Eh, mi chodzi o broń Desert Eangle xD

9368_gold.png

Opublikowano

Ja desert eangle nie polecam wolno strzela i przy "full auto" kule nie trafiają w to samo miejsce, już rex jest lepszy bo z bliska na hita bierze ale na snajpera to najlepszy mp433 elite bo najcelniejszy

Opublikowano

Mam lufę precyzyjną, bo kiedyś była w zestawie z M95. Eh, mi chodzi o broń Desert Eangle xD

Źle przeczytałem :P

Deagla nie opłaca się kupować, wolna animacja wyciągania (niby to przyśpieszyli, ale to wciąż nie jest to samo) i wolne strzelanie, tak trochę nijak się to ma do snajpera.

To nie jest ta sama broń, co w CS'ie, musisz to wziąć pod uwagę. Lepszym wyborem będzie już p226.

Wgl nie ma to jak pisać godzinę dalszą część poradnika i nagle buum, BSOD i wszystko poszło się, sami wiecie co...

@Aktualizacja

Dodałem m24 do spisu, jak coś złego zauważycie, to dajcie znać.

Opublikowano

@Up masz to tutaj (sorry, że nie cytat ale tak szybciej :D)

Lufa precyzyjna

• Magazynki Viper
  • Luneta standardowa

Opis:

l96 z tymi dodatkami idealnie nadaje się na bliskie dystanse do 100m. Lufa precyzyjna niweluje zjawisko opadu kuli wręcz do zera (w przedziale 0 - 100m), magazynki Viper dodają więcej amunicji i większe obrażenia od pocisku, dzięki czemu mamy pewność, że zawsze zabijemy każdego strzałem w głowę, w ciało wystarczą tylko dwie kule, kolba Thunderbolt przydaje się wtedy, gdy po strzale chcemy zobaczyć jak nam opada kula (przytrzymując LPM) i ewentualnie dowiedzieć się jaką poprawkę należy przyjąć przy celowaniu w ruchomy cel, kolba ta ogranicza "skok" celownika w górę, dzięki czemu nie będziemy musieli szukać smugi po pocisku, luneta standardowa, ponieważ na ten dystans nie ma lepszej, przeciętne powiększenie sprawia, że będziemy w stanie spokojnie wycelować w bliski cel bez obaw, że nie uda nam się wycelować.

Plusy:

• Szybkostrzelność
  • Stosunkowo szybki czas przeładowań magazynków
  • Duże obrażenia
  • Mały opad pocisków

Minusy:

• Stosunkowo mała ilość naboi w magazynku
Opublikowano

@up dzieki, masz like.

Nie moge sie doczekac kolejnych broni. ;)

Póki co nie ma szans na nowe bronie. Najpierw musieli by podniesc max lvl do 35.
Opublikowano

@up Jemu chyba chodziło o opisy broni w tym temacie...

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...