Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Opłaca się grać?

xxXGAJOSXxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Między starterem, a posiadaczem GP moim zdaniem róznica polega przede wszystkim na braku opcji handlu, spamowania czatu, trochę gatheringu i cd instancji. Jeden gracz z GP i drugi bez GP w tym samym czasie osiągną max lvl i zrobią podstawowe eq za coiny z PvP statami. Oczywiście gracz premium zrobi szybciej inne, lepsze sety ale nie jest to zablokowane dla gracza bez GP - po prostu będzie to robił wolniej. W AIONie przede wszystkim liczą się umiejętności, później eq. Starter nie ma ujemnych statystyk za to, że nie ma GP więc może tankować bossy / zabić gracza premium bez żadnego problemu chyba, że tamten gra powiedzmy od początku serwera - to nowy będzie miał olbrzymi problem i zapewne polegnie w pierwszych sekundach walki. Ale to nie jest gra do biegania solo więc możesz dołączyć do jakiejś grupy i normalnie grać bez GP.

Robisz więc set by normalnie grać i farmisz gold na GP - na upartego w jednym miejscu z samych mobów w 3h mi spadło 30kk golda + z 10 śmieci do NPCa = na ceny Barusowe miałbym GP - ale to tylko na max lvl bo wcześniej tam nie możesz wejść. GP możesz kupić in-game więc nie jest to tak, że bez wydawania pieniędzy nie zagrasz - po prostu będziesz musiał gold do kupna pierwszego wyfarmić z mobów/sprzedaży itemków do NPCa/questów. Później jest tylko prościej bo możesz korzystać w pełni z brokera, chodzić na wszystkie instancje dużo częściej niż bez GP, rozwijać crafta, itd.

W rzeczywistości GP się przydaje od ok. 46lvl, wcześniej może być użyteczny jeśli byś chciał coś kupować/sprzedawać ale nie jest to konieczne - eq możesz sobie sam szybko kupić za coiny w grze, które dostajesz za questy i na to dla przykładu nie masz w ogóle limitów. Do tego momentu możesz stwierdzić czy ogarniasz grę, a jeśli tak to kontynuować i iść do end-game gdzie niestety bez GP nie da rady bo cd instancji są strasznie długie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

moim zdaniem opłaca bo można na luzie grać bez gp ponieważ nie ma aż takich obciążeń po prostu kupisz trochę drożej itemy i dłużej czekasz na istancje oraz masz limit na sprzedawanie dzienne co jest bardzo wkurzające ;)

Ja osobiście gram bez gp. Mam w magazynie ale jak narazie nie muszę go używać :)

7729614441163031041951.png

Opublikowano

Bez ''Weterana'' szkoda czasu na pobieranie gry.