Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] PhotoShop/Illustrator/Zawód

GGoldRock2k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka mam do was pytanie bo zajmuje się juz Photoshopem od ponad 7 Msc i chciał bym spróbować coś nowego znalazłem sobie coś jak Adobe illustrator cs6 mam do was pytanie jak wy oceniacie ten program jako zawód dla mnie do grafiki/rysowania czy on mi się do mojego zawodu przyda.

Wszelkie Informacje na temat nagradzam.

Jeśli możecie mi podesłać jakieś poradniki

do Adobe illustrator Cs6 ;]

Logo_IGracze.png

Opublikowano

tego i tego chciał bym spróbować bo to i to jest grafika ilustracja jako hobby a grafika jako praca wiec jeśli masz coś dla mnie do zaproponowania to pisz smialo

Logo_IGracze.png

Opublikowano

a po co corel jesli sie zna photoshop I inne adobe programy bo ja chce założyć własną firmę w hiszpani

Logo_IGracze.png

Opublikowano

Zacznijmy od pewnej podstawowej sprawy - jest to coś co zawsze piszę w tego typu tematach ale oczywiście nikt nie musi się z tym zgodzić :)

Pierwsza najważniejsza rzecz o jakiej warto pamiętać to kwestia zdania innych czyli:
Jeżeli usłyszałeś tu i tam że zawód grafika komputerowego itd. to super płatna praca etc. - ta osoba się nie myliła lecz pewnie zapomniała o czymś wspomnieć, o czymś bardzo ważnym.
Praca grafika komputerowego wymaga nieco więcej niż siedmiomiesięcznego "stażu" w nauce grafiki - wymaga znacznie dłuższego poświęcenia czasu jakim przykładem jest jeden z najlepszych grafików na tym forum - mowa tu o Wrednej jak i większości MGT - nawet nie dorównuje niektórym do pięt, Ba! Większości ;)
no ale nie tędy droga...
Mianowicie praca takiego grafika wymaga strasznie dużej sumienności w pracy jak i kreatywności - jeśli tego wszystkiego Ci nie brak - nie ma co mieć zastrzeżeń :)

Pytasz się na co Ci wiadomości i umiejętności z innych programów, czyż to nie prosty i logiczne?
Wszystkie produkty Adobe się do czegoś przydają chociażby np. połączenie Adobe Photoshop + Adobe Dreamwaver - proste 2 programy dzięki którym jesteś wstanie sam napisać stronę i wszystko co potrzebne do grafiki także zrobić.
Do tego najprostszym powodem jest to - że nigdy nie wiesz jakie zlecenie otrzymasz - to jest najciekawsze w tym zawodzie bo trzeba wykazać się pomysłowością i oryginalnością :)

Do tego wybacz że tak się wtrącę, nie moja sprawa zapewne - ale na profilu masz podane 16 lat, jeżeli chcesz myśleć o grafice polecam iść na ASP/UAP bądź inne studia poświęcone grafice itd.
Ale za to wybacz, to tylko moje takie "dopatrzenie"
Nie chcę Cię zniechęcić do tego - ale chciałbym tylko ostrzec z czym się wiąże taki zawód i w ogóle :)

5gubmKI.png

Opublikowano

Zacznijmy od pewnej podstawowej sprawy - jest to coś co zawsze piszę w tego typu tematach ale oczywiście nikt nie musi się z tym zgodzić :)

Pierwsza najważniejsza rzecz o jakiej warto pamiętać to kwestia zdania innych czyli:

Jeżeli usłyszałeś tu i tam że zawód grafika komputerowego itd. to super płatna praca etc. - ta osoba się nie myliła lecz pewnie zapomniała o czymś wspomnieć, o czymś bardzo ważnym.

Praca grafika komputerowego wymaga nieco więcej niż siedmiomiesięcznego "stażu" w nauce grafiki - wymaga znacznie dłuższego poświęcenia czasu jakim przykładem jest jeden z najlepszych grafików na tym forum - mowa tu o Wrednej jak i większości MGT - nawet nie dorównuje niektórym do pięt, Ba! Większości ;)

no ale nie tędy droga...

Mianowicie praca takiego grafika wymaga strasznie dużej sumienności w pracy jak i kreatywności - jeśli tego wszystkiego Ci nie brak - nie ma co mieć zastrzeżeń :)

Pytasz się na co Ci wiadomości i umiejętności z innych programów, czyż to nie prosty i logiczne?

Wszystkie produkty Adobe się do czegoś przydają chociażby np. połączenie Adobe Photoshop + Adobe Dreamwaver - proste 2 programy dzięki którym jesteś wstanie sam napisać stronę i wszystko co potrzebne do grafiki także zrobić.

Do tego najprostszym powodem jest to - że nigdy nie wiesz jakie zlecenie otrzymasz - to jest najciekawsze w tym zawodzie bo trzeba wykazać się pomysłowością i oryginalnością :)

Do tego wybacz że tak się wtrącę, nie moja sprawa zapewne - ale na profilu masz podane 16 lat, jeżeli chcesz myśleć o grafice polecam iść na ASP/UAP bądź inne studia poświęcone grafice itd.

Ale za to wybacz, to tylko moje takie "dopatrzenie"

Nie chcę Cię zniechęcić do tego - ale chciałbym tylko ostrzec z czym się wiąże taki zawód i w ogóle :)

myślałem o takich studiach ale musze jeszcze poczekac bo w angli musze sie uczyc do 18 roku zycia wiec narazie studia odpadaja.Bardzo duzo wiem o pracy grafika duzo sie naczytalem w tej kwesti I mysle ze to jest dla mnie tylko mam taki problem ze nie mam weny ani nie kiedy kreatywności myslialem na tym zeby wredna mi pomogla wykształcić sie ale mysle ze nie mam na co liczyc nie zroum mnie zle wredna ale kazdy pracuje dla siebie I nikt nie chce pomoc ja jestem bardzo dobro duszny I jak ktos do mnie napisze I mam mozliwosc mu pomoc to zrobie wiec jesli wredna chcesz mi pomoc to prosze napisz do mnie a tobie Cripzore dziekuje za twoja wypowiedź I mysle ze jestes spk ;)

Logo_IGracze.png

Opublikowano

a po co corel jesli sie zna photoshop I inne adobe programy bo ja chce założyć własną firmę w hiszpani

Dlaczego Corel, już Ci wyjaśniam. Corel, jak i Illustrator to programy do grafiki vectorowej oraz grafiki przeznaczonej do poligrafii, czyli druku. Natomiast Photoshop, to grafika bitmapowa, tzw rastrowa. Bitmapa zawiera w sobie pixele, vector nie. Dzięki temu vector można dowolnie modyfikować, zmieniać jego rozmiar bez utraty nawet krzty jakości. W Vectorze tworzy się między innymi loga, które z założenia mają służyć wielu nośnikom. Na stronę, malutkie na wizytówki, papier firmowy, czy na wielkie formaty, jak plakaty, czy bilboardy. W photoshopie tego nie zrobisz bo nie dasz rady np z obrazka 200x200px powiększyć go do 20000x20000px nie tracąc na jakości.

Illustrator i Corel w sumie służą do tego samego, ale wymóg jest znajomości obydwóch programów bo nie każda drukarnia posiada pakiet adobe. Czyli przykładowo, przychodzi do Ciebie klient, prosi o logo, ale mówi, ze drukarnia z którą współpracuje, i która ma mu te logo wydrukować np na wizytówkach, posiada tylko pakiet corela.

myślałem o takich studiach ale musze jeszcze poczekac bo w angli musze sie uczyc do 18 roku zycia wiec narazie studia odpadaja.Bardzo duzo wiem o pracy grafika duzo sie naczytalem w tej kwesti I mysle ze to jest dla mnie tylko mam taki problem ze nie mam weny ani nie kiedy kreatywności myslialem na tym zeby wredna mi pomogla wykształcić sie ale mysle ze nie mam na co liczyc nie zroum mnie zle wredna ale kazdy pracuje dla siebie I nikt nie chce pomoc ja jestem bardzo dobro duszny I jak ktos do mnie napisze I mam mozliwosc mu pomoc to zrobie wiec jesli wredna chcesz mi pomoc to prosze napisz do mnie a tobie Cripzore dziekuje za twoja wypowiedź I mysle ze jestes spk ;)

To, że naczytałeś sie o pracy grafika nie oznacza, że jesteś na nią gotowy. Istnieją dwa rodzaje tej pracy:

Indywidualna- zakładasz firmę, czyli po prostu portfolio, i dostajesz indywidualne, płatne zlecenia. Firma jest tutaj konieczna bo jeżeli zarabiasz więcej niż ileś tam na rok (w zależność od kraju) musisz odprowadzać podatek.

Praca w studium graficznym- To jest całkowicie inny świat, do którego nikt, poza stażem nie jest w stanie Cie przygotować. Jak do tej pory robiłeś wszystko sam, to w takim studium praca rozkłada się na wiele osób. Przykładowo: Robie podstawę szablonu, ktoś inny bawi się np w slidery, po czym np ktoś nanosi jakieś poprawki i w rezultacie po wielu próbach, dyskusjach między klientami oraz grafikami dochodzimy do końcowego etapu.

Studia graficzne, jak najbardziej ok. Jest to spory + na CV, jeżeli będziesz szukał pracy w studium graficznym. Wygląda to tak:

Studia graficzne szukają po:

- Doświadczeniu w pracy (nie indywidualnej, tylko studium)

- Po pięknym portfolio (tutaj bardziej nie chodzi o same grafiki, tylko o to dla kogo je wykonałeś, czy dla firm, czy dla cioci).

- Po studiach graficznych.

Dwa pierwsze kryteria są podstawą, drugie jest dodatkiem zwiększającym Twoje szanse. Prawie każdy grafik musiał niestety zacząć od płatnego lub bezpłatnego stażu, by móc sobie wpisać doświadczenie w CV i móc dopiero po tym szukac normalnej pracy na zlecenie, czy też na etat.

Opublikowano

ja rozumiem tylko chodzi o to ze ktoś musi mi pomoc zeby to osiągnąć a jedyna osoba jaką znam na mpc to jest wredna czyli ty I miyoshi

Logo_IGracze.png

Opublikowano

ja rozumiem tylko chodzi o to ze ktoś musi mi pomoc zeby to osiągnąć a jedyna osoba jaką znam na mpc to jest wredna czyli ty I miyoshi

Nikt Ci w tym nie pomoże :P Musisz sam wszystko ogarnąć. Podpowiem Ci tak: Naucz się przede wszystkim idealnie Photoshopa oraz idealnie Illustratora. Te dwa programy wystarczą Ci na poczatek. Następnie, zanim jeszcze ukończysz 18 lat i pójdziesz na studa szukaj stron, gdzie ludzie oferują wykonanie jakiś grafik lub też sa przeprowadzane konkursy na grafikę np tu:

http://corton.pl/

Przyglądaj się innym projektom, patrz na zwycięskie prace, spróbuj wcielić się w klienta i zrozumieć jego oczekiwania. Jeżeli uda Ci się wygrać jakiś konkurs, zawsze masz już coś, co możesz w przyszłości umieścić w portfolio. Nikt nie będzie dociekał, czy te logo, które zrobiłeś dla jakiejś tam firmy było np poprzez konkurs.

Kiedy już skończysz się uczyć proponuje Ci iśc na studia graficzne. Plusy sa nie tylko ze zdobytej wiedzy, ale również bardzo często studia graficzne przyjmują takich studentów na staż.

Przykładowo "Przyjmiemy studenta 2/3 roku grafiki na trzymiesięczny płatny/bezpłatny staż z możliwością nawiązania stałej współpracy". Ja tak właśnie miałam. Poszłam na bezpłatny staż, po tym dostałam umowę o dzieło, a teraz te same studium, gdzie stażowałam zatrudniło mnie na stałe. To się zdarza bardzo często, a nawet jeśli nie to masz już ten wpis w CV i możesz szukać normalnej pracy.

Opublikowano

dziekuje bardzo za wszelkie informacje jesli masz wredna jakies propozycje to pisz na pw bo ja po prostu kocham grafike ale mam szkole I to mnie ogranicza ale zrobie wszystko aby dożyć do sukcesu jaj narazie temat di zamknięcia dziekuje

Logo_IGracze.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...