Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Gorący procek i problem z zasilaczem

mario22455

Pytanie

Opublikowano

Witam moja specyfikacja to:

-Amd Athlon x2 4600+

-Readon 7770HD 1Gb OC

-4Gb DDR2

-Zasilacz Chieftec Smart 500W

Pierwszy problem mam z prockiem. Od dawna zabierałem się za porządne OC na nim ponieważ muszę jeszcze sie trochę pomęczyć przed wymianą na PII, dziś kupiłem pastę, nałożyłem ją, zrobiłem czyszczenie kompa itd. Wykręcięłem w końcu proca do 2.95 Ghz z 2.4 Ghz no i teraz strasznie się grzeje, w stresie ma prawie 75-80, a co do pasty to dobrze nałożyłem bo radiator gorący. Wiem, że to normalne po takim wykręceniu ale czy to ma wpływ na życie procka?

Drugi problem to czy coś złego dzieje się z tym zasilaczem? Jest dosyć ciepły a jego napięcia to:

Voltage 0	1.23 Volts [0x4D] (CPU VCORE)

Voltage 1 3.18 Volts [0xC7] (+3.3V)

Voltage 3 4.81 Volts [0xB3] (+5V)

Voltage 4 11.58 Volts [0xB5] (+12V)

Voltage 7 4.65 Volts [0xAD] (+5V VCCH)

Voltage 8 2.93 Volts [0xB7] (VBAT)

Ps. Napięcie procka sam kręciłem

... May the odds be ever in your favour ... All you need is love ... Now boy, now you own me ...

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Up. Właśnie tyle dałem nawet trochę mniej ale na 99% dobrze bo radiator odprowadza ciepło bo jest gorący. A co z zasilaczem?

... May the odds be ever in your favour ... All you need is love ... Now boy, now you own me ...

Opublikowano

Wszystko dobrze z zasilaczem, a procek będzie ci się grzać bo to po radziecka technologia

Opublikowano

@UP nie spamuj bo warna kiedyś załapiesz.

Pewnie za dużo pasty dałeś i/lub źle zamontowany cooler. Tutaj masz absolutnie maksymalną ilość jaką nakładasz na procesor (lepiej dać mniej niż więcej)

http://img370.imageshack.us/img370/769/15vm4.jpg
http://realitynet.pl/articles/pasty_termoprzewodzace/GELID_GC-1_5.jpg

Każde OC skraca żywotność CPU, temperatury także.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...