Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jezyk C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od razu mowie prosze nie wyzywac,nie spamowac i byc wyrozumialy.

Tak mi jakos przyszlo do glowy zeby nauczyc sie jakiegos jezyka programowania.Z niczym nie mialem kontaktu.No jedynie html w jakims tam stopniu poczatkujacym.Cos co by mogloby mi sie przydac.I tak sie zastanawiam nad jezykiem C++ slyszalem jedynie to ze jest to jezyk do programowania nawet niezlych gier komputerowych.Jak go sie nauczyc ? Mozecie mi go troche opisac ? Opowiedziec cos o nim ? Dac jakies poradniki ? Moze on jest za trudny i powinienem zaczac od czegos latwiejszego ?

ie068n.jpg
Opublikowano

Wiekszosc "wiekszych" gier jest napisana w c++ :P Ja polecam od siebie Symfonie ,dzieki niej zrozumialem wiele rzeczy ktorych przez internetowe kursy nie ogarnialem :)

PS HTML to nie jezyk ;)

Opublikowano

Moim zdaniem jak zaczniesz od cpp to się zniechęcisz, zacząłbym już prędzej od PHP/Javy popisał trochę i zaczął myśleć o cpp.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Język c++ jest godny polecenia, jednak od początku do kodowania gier jest długa droga, zanim zaczniesz w jakimś stopniu rozumieć, o co w nim chodzi. Mi zrozumienie języka w stopniu pozwalającym pisać jakieś konkretniejsze programy zajęło lata. Proponuję zacząć od cpp0x.pl, nauczyć się z tego kursu dobrze, a później zalecam lekturę "Thinking in C++". Ja obrałem taką drogę i jestem przekonany, że bardzo dużo się nauczyłem.

PS HTML to nie jezyk ;)

HTML (już z samego rozwinięcia skrótu) jest językiem, tylko bardzo prostym.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

HTML jest językiem, ale nie programowania, tylko znaczników.

Nie zniechęcisz się C++, aczkolwiek dużo wygodniej jest pisać w Javie. Do tego jak wyjdzie 8 z lambdą, metodami w interfejsach...

708121422388637873334.png

Pasjonat
Opublikowano

Jak dla mnie lepiej jest się poduczyć najpierw Javy, a potem przejść na C++, ponieważ Java jest podobna do C++, więc będzie Ci potem łatwiej zacząć programować w CPP.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Jeśli jest się wytrwałym to dobrze jest zacząć od C++, bo pozna się dużo niskopoziomowych mechanizmów. Takich jak np. wskaźniki, których nie ma w Javie.

Zdecydowanie odradzam zaczynanie od PHP, bo jest to tylko z pozoru przyjazny język. Można się na prawdę bardziej w nim pogubić niż w c++. Jest niepotrzebnie tak skomplikowany.

Java jest prosta i całkiem dobra na początek jeśli ktoś nie ma siły do c++.

Oprócz samych języków koniecznie poucz się o bardziej technicznych sprawach. Działanie pamięci, procesora, cache, wątków, jak system zarządza procesami, architektury, etc. To są podstawowe informacje jakie należy znać.

Opublikowano

c++ język bardzo przydatny i dobry :)

polecam kurs tutaj

http://www.youtube.com/user/MinDControlDx?feature=watch

a co do innych języków hmm
java- myślę że spoko w miarę szybko się nauczysz ( jak jesteś zawzięty ale to samo tyczy się c++) jak dla mnie język przyszłościowy wykorzystywany w ni jednej grze ale i aplikacjach internetowych jak zajmujesz się pisaniem w HTML to nawet wskazane jest poznanie tego języka ze względu na jego użytkowość w pisaniu stron

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...