Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Złożyłem coś takiego ( 4 000 )

sebastosMC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Procesor Intel CORE I7-4770K 3.5GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I74770K - wersja z radiatorem
Płyta główna MSI Z87-G43 LGA1150, Intel Z87, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX Z87-G43 HASWELL
Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, DVI GTX770 - (N770 TF 2GD5/OC)'
Pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series (KHX1600C9D3X2K2/8GX)
Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD ready/3x120mm bez zasilacza (SPC077)

Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)
Zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80 plus BRONZE, activePFC, 4xPCI-E (BN182)

Co sądzicie o tym zestawie >?

Jakie chłodzenie na procesor >? ( żeby weszło do m40 + musi być dobre :D )

Monitor :

Monitor LED LG 24EA53VQ ( 24EA53VQ-P ) 23,8"/LED/FHD/5ms/5mln:1/DVI/HDMI/AH-IPS

Podstawowe cechy:

Przekątna ekranu [cal]: 23.8
Proporcje wymiarów matrycy: 16:9
Rozdzielczość: 1920 x 1080
Podstawowe złącza: Cyfrowe (DVI-D) Analogowe (D-Sub) Cyfrowe (HDMI)
Wbudowane głośniki: Nie
Typ matrycy: AH-IPS

Zestaw zamawiam 17/18 grudnia więc pisać :D

// procesor będę kręcił do 4,5 Ghz ( jak się da ^ ^ )

rmoiyq.png

Opublikowano

2x up ssd poco mi? to komputer do gier a nie prac biurowych :) zawsze mogę dokupić porządniejszy jak będzie gotówka na to :D

Co do

Thermalright HR-02 Macho 120

czytałem i niektórzy piszą że nie mieści się w tej obudowie :( a inni że mieści ( ciekawe :D )

up 150-300:D

rmoiyq.png

Opublikowano

2x up ssd poco mi? to komputer do gier a nie prac biurowych :) zawsze mogę dokupić porządniejszy jak będzie gotówka na to :D

Co do

Thermalright HR-02 Macho 120

czytałem i niektórzy piszą że nie mieści się w tej obudowie :( a inni że mieści ( ciekawe :D )

up 150-300:D

Macho 120 powinno się zmieścić.

Szerokość obudowy do 19cm, a wysokość chłodzenia to 15cm.

A Silver Arrow się nie zmieści do tej budy.

A co do SSD i zastosowań biurowych to jesteś w błędzie.

Jeśli do gier, to weź pod uwagę że np. w takim BF4 mapy się mogą ładować nawet 10 minut.

Było już parę takich tematów.

Opublikowano

nie lubię serii BF :D

czyli co mam kupić ? ^ ^

nie wykluczyłem dysku ssd ale nie zamierzam kupować go w tym czasie ^^

z miesiąc / dwa po kupnie komputera oczywiście ale jakiś większy z 120/256 gb

rmoiyq.png

Opublikowano

To OC CPU konieczne ? Można złożyć coś na Xeonie (i7 za 9 stów z blokniętym multiplierem) + GTX780. W cenę wliczony monitor ? Jakieś preferencje ? Maksymalny rozmiar obudowy ?

@EDIT

Tutaj moja propozycja, sam bym taki brał za 4k jako że nie lubuję się w OC CPU:

http://www.morele.net/inventory/info/iFviJk/

A tutaj prezentacja tej budy, żeby nie było że wciskam szajs za 150 zł:

Cooler można na Macho 120 + dokupić od razu wentylator na bok obudowy dla lepszego obiegu.

Opublikowano

up ja jednak bym został przy tym co mam

ale dodałbym to :

Chłodzenie CPU Zalman CNPS11X EXTREME

Pasta termoprzewodząca Arctic Cooling MX-2 4g

Nagrywarka LG GH24NSB0 RBBB black bulk SATA (bez soft) GH24NSB0RBBB

wyjdzie mi 4200 zł

rmoiyq.png

Opublikowano

Jak wolisz, jednak na moim zestawie uzyskasz większą wydajność w większości gier, bo teraz stawia się na GPU.

Jak chcesz z coolerem to proponuje Rajintek Ereboss, lepszy od tego zalmana

Opublikowano

Poczytałem trochę i bardziej opłaca się procesor i5 4670k niż i7 4770k

Różnica w cenie to 350zł , a dodatkowe wątki w i7 nic takiego lepszego w grach nie dają ( i7 jest minimalnie lepszy do gier ale traci na opłacalności różnica w ich pracy jest zauważalna dopiero przy obróbce wideo / streamingu )

Więc teraz nie wiem co brać i5/i7 ?

Jeżeli wezmę i5 to do budy dołożę 200zł czyli obudowa 400 zł i chłodzenie do 350 zł.

rmoiyq.png

Opublikowano

BF4, COD, Crysis zaczęły wykorzystywać HT od i7 przez co taki Xeon 3,5 jest podobnie wydajny do i5 wykręconego na 4,5. I z nim zmieścisz się z 780'tką. Ale rób jak wolisz

Opublikowano

Kupić Xeona + 780 lub i7 + 770. Tak czy siak zestaw na xeonie będzie wydajniejszy. Powiedz co wybierasz a złożę coś odpowiedniego

Opublikowano

BF4, COD, Crysis zaczęły wykorzystywać HT od i7 przez co taki Xeon 3,5 jest podobnie wydajny do i5 wykręconego na 4,5. I z nim zmieścisz się z 780'tką. Ale rób jak wolisz

Bf4 tak bardzo wykorzystuje HT, że z wyłączonym ma więcej FPS, niż włączonym :D

Budę można wziąć np Zalmana z11plus i do tego SilverArrow / v8 GTS, czarna skałka jest słabo opłacalna w tym przedziale cenowym, pierwsza lepsza Noctua, czy też wcześniej wymienione coolery ją przebijają.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Tak.

Bf4 tak bardzo wykorzystuje HT, że z wyłączonym ma więcej FPS, niż włączonym

:D

Głównie chodzi mi o to że i5/i7 4,5 ghz vs stock to jakieś 5 fps na ultra w bfie, gtx770 a gtx780 to ponad 10. Dlatego próbuję wepchać autorowi zestaw oparty na xeonie który będzie wydajniejszy w grach.

Co do coolerów, to to samo a ten BQ to jeden z najładniejszych coolerów. Tutaj losowa opinia z neta:

Wszystkie trzy są praktycznie tak samo wydajnie, miałem silver arrow teraz Be quiet ,różnica w temp 2 °C przy małym OC (4,3 GHz) na korzyść be quiet.

Jak dla mnie

1)Noctua

2)be quiet

3)Silver Arrow

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...