Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Serwer minecraft na modach.

Deporx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam dosyć nietypowe pytanie, jestem trochę zielony w tych sprawach więc sory za męczarnie xD

Otóż mam zamiar zakupić serwer 5 slotów, by pograć sobie ze znajomymi. Założenie zwykłego serwera nie robi mi problemu, lecz planuje założyć ten serwer z modami.

Moje pytania są takie:

W jaki sposób mogę to zrobić.

I drugie:

Jakim launcherem można uruchomić takowy serwer.

Wiem, że coś z MCPC + ale nie ogarniam jeszcze za bardzo. Proszę o odpowiedź! Daje plusy.

Z góry dzięki!

Opublikowano

Zakładam, że wiesz jak instalować mody a nie tylko zyczu czy optifine.

Musisz mieć na hostingu możliwość wgrywania własnych plików serwera (np. Mine24)

Tu masz link do plików na wersję 1.6-1.6.4

http://ci.md-5.net/job/MCPC-Plus/

Domyślnie jest 1.6.4, a jak chcesz mieć np. 1.6.2 musisz poszukać w starszych buildach (lewy dolny róg, lista).

Po pobraniu zmieniasz nazwę na tą z poprzedniego pliku (np. minecraft_server.jar), usuwasz plik z serwera, wklejasz pobrany i uruchamiasz.

Jak ci się załaduje to wyłączasz, następnie do nowoutworzonego folderu mods wklejasz pliki z modami. Co ważne na kompie i na serwie muszą być te same pliki (chyba że autor modu zaleca inaczej). Ogólnie to zawsze warto otworzyć readme.txt lub na stronce przeczytać, jak się powinno instalować.

Ostatnio są problemy z bibliotekami na wersję 1.6.2, ale niedługo powinni to naprawić.

Opublikowano

Serwer wykonasz na silniku MCPC tak jak to napisałeś, po uruchomieniu go sam stworzy ci wszystko co potrzeba, potem mody jakie chcesz wrzucać do folderu mods.

Jeśli chodzi o launcher to odpalasz jakim chcesz launcherem, musi on obsługiwać .minecraft, ew. zrobisz własny jak umiesz. Jeśli serwer dedyk to tam tylko odpalasz serwer na tym silniku i tyle, sam będzie pracował :)

Opublikowano

Dymbciu dobrze trafiłeś bo akurat kupuje w poniedziałek na mine24 ;d Jeszcze jedno pytanko. Z tym luancherem. Ja mam wgrać te mody co na serwerze do mc i tym launcherem co uruchamiam mc wchodzić na serwer tak? ;D Sory, że tak męcze.

Dzięki za odpowiedzi @up

Opublikowano

Najpierw pobierasz odpowiednią wersję minecrafta oryginalnym launcherem lub MineCrackiem, potem tam wgrywasz Forge, odpalasz po załadowaniu zamykasz i do folderu mods wrzucasz mody, np. buildcraft.jar. Potem możesz sobie tymi wersjami i modami zarządzać przez np. MagicLauncher, chyba, że wolisz inny.

Potem odpalasz serwer tak jak Bukkit (w netach jest od cholery poradników), po załadowaniu zamykasz i do serwerowego folderu mods wklejasz te same (chyba, że twórca zaleca inaczej) pliki z modami, co w normalnym MC, odpalasz serwa i MC, logujesz się na serwa i sprawdzasz czy wszystko działa. A jak postawisz hosting to przerzucasz pliki serwerowe na hosting i odpalasz. Enjoy!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...