Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Saletra.

Vassopent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam do was pytanie, gdzie prócz allegro można kupić saletrę potasową ?

Byłem w kilku sklepach ogrodniczych i mieli tylko saletrę amonową... ;x

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Cześć.

Mam do was pytanie, gdzie prócz allegro można kupić saletrę potasową ?

Byłem w kilku sklepach ogrodniczych i mieli tylko saletrę amonową... ;x

Szukaj w spożywczych i w sklepach mięsnych (saletry potasowej używa się do peklowania mięsa)

Opublikowano

A czemu te allegro takie złe? Wątpię że znajdziesz coś takiego w okolicy, chyba że na odpuście kupisz jakieś petardy i z nich wyciągniesz ten proszek.

Opublikowano

A czemu te allegro takie złe? Wątpię że znajdziesz coś takiego w okolicy, chyba że na odpuście kupisz jakieś petardy i z nich wyciągniesz ten proszek.

Trzeba bulić za przesyłkę, no a nigdy nie wiadomo, na miejscu mogło by być taniej.

2e7beb469d579.gif

Opublikowano

Wiesz, że to co zrobisz to będzie gówno a nie czarny proch?

Bez dodatkowego utleniacza i pewnego składnika (nie powiem jakiego) nic ci z tego nie wyjdzie :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Wiesz, że to co zrobisz to będzie gówno a nie czarny proch?

Bez dodatkowego utleniacza i pewnego składnika (nie powiem jakiego) nic ci z tego nie wyjdzie :)

Dobrze o tym wiem, ale kto powiedział, że będę robił z tego petardy :)

Jeśli już kogoś ciekawi, to będę robił jak największy wulkan, na pewno już to przerabiałeś :)

Ostatnio gdy robiłem to robiłem wulkan w baniaku który ma 10 l, teraz chce zrobić w baniaku który ma 25 litrów, chce połączyć cukier i węgiel drzewny ( jak ostatnio ) a teraz z dodatkiem opiłków aluminium i nitra.

2e7beb469d579.gif

Opublikowano

Od opiłków aluminium lepsze są żelaza, lepszy efekt :)

Przed zmieszaniem tego wszystkiego w wielkim baniaku, będę próbował z różnymi materiałami.

A powiedz mi, więcej cukru = więcej dymu ?

2e7beb469d579.gif

Opublikowano

Przed zmieszaniem tego wszystkiego w wielkim baniaku, będę próbował z różnymi materiałami.

A powiedz mi, więcej cukru = więcej dymu ?

Niekoniecznie, ale tutaj pytanie, masz dostęp do jakiejś pracowni chemicznej albo sklepu z takimi rzeczami w swoim mieście? Bo gdybym miał robić dym to użyłbym chloranu potasu, mąki i rodaminy B + może być jeszcze ten cukier. Połączone w proporcjach chloran potasu - 25%, rodamina B - 25%, mąka pszenna - 25% + z 25% cukru.

Jeśli naprawdę chcesz zrobić porządny, jaskrawoczerwony dym i zaimponować w szkole to rzeczy te można kupić tanio w internecie.

Rodamina jednak paląc się wydziela nieco toksyczne opary WIĘC jeślibyś się zdecydował coś takiego zrobić to najpierw skonsultuj się z nauczycielką (Bo nie możesz wierzyć gościowi z internetu ;)) a potem poproś o jej nadzór podczas próby :)

Zakładam, że to do szkoły, jak nie to broń Boże nie baw się z chemią!

Opublikowano

Niekoniecznie, ale tutaj pytanie, masz dostęp do jakiejś pracowni chemicznej albo sklepu z takimi rzeczami w swoim mieście? Bo gdybym miał robić dym to użyłbym chloranu potasu, mąki i rodaminy B + może być jeszcze ten cukier. Połączone w proporcjach chloran potasu - 25%, rodamina B - 25%, mąka pszenna - 25% + z 25% cukru.

Jeśli naprawdę chcesz zrobić porządny, jaskrawoczerwony dym i zaimponować w szkole to rzeczy te można kupić tanio w internecie.

Rodamina jednak paląc się wydziela nieco toksyczne opary WIĘC jeślibyś się zdecydował coś takiego zrobić to najpierw skonsultuj się z nauczycielką (Bo nie możesz wierzyć gościowi z internetu ;)) a potem poproś o jej nadzór podczas próby :)

Zakładam, że to do szkoły, jak nie to broń Boże nie baw się z chemią!

Nie do szkoły, po prostu przypominają mi się dawne czasy gdy się bawiło saletrą :D A tak jakoś wzięło mnie, żeby zrobić jeszcze większy wulkan niż ostatnio.

2e7beb469d579.gif

Opublikowano

Nie do szkoły, po prostu przypominają mi się dawne czasy gdy się bawiło saletrą :D A tak jakoś wzięło mnie, żeby zrobić jeszcze większy wulkan niż ostatnio.

To weź po prostu mąka + cukier, powinno wystarczyć do srogiego dymu :)

Opublikowano

To weź po prostu mąka + cukier, powinno wystarczyć do srogiego dymu :)

Ogólnie na dymie mi nie zależy, zależy mi bardziej na jak największym płomieniu.

Jak zrobiłem wulkan w pojemniku metalowym 10 litrowym, to wtedy płomień w miarę był duży, efekt był rzecz jasna też dobry, kolorki fajne :)

2e7beb469d579.gif

Opublikowano

Mogę się mylić ale jeśli użyjesz opiłków żelaza to powinieneś otrzymać krwisto czerwony płomień.

A jak zdobędziesz, np. z internetu trochę czystego magnezu to spalając to otrzymasz błysk jasny jak największe fajerwerki (to akurat całkiem bezpieczne :))

Opublikowano

Możesz też kupić i rozkruszyć kilka paczek zimnych ogni, też fajny efekt dają w takiej mieszaninie.

Kiedyś właśnie mieszaniną mąka + cukier + zimne ognie + saletra zrobiłem mini wulkan wysokości z 15cm, ale jak odpaliłem, to wyleciało w górę na 2m.

Możesz jeszcze dodać barwników spożywczych (ofc jeśli będzie śnieg), to wtedy fajnie się zabarwia ^^

Nie wiem, czy masz, ale poszukaj w BricoMarche / Auchan na ogródku saletrzaka potasowego do ogródków, przeważnie jest w twardych kulkach, więc dobrze jest mieć moździerz.

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...