Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Punktacja na sprawdzianach,kartkówkach itdp. w Gimbazie i nie tylko

QuitS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, piszę ten tamat ponieważ chciałbym się dowiedzieć i usłyszeć waszą opinie lub wasze zdanie na taką punktację w szkołach w Polsce.

W mojej gimbazie już od 1 klasy nauczyciele(nie wszyscy) stosują tz.ujemne punkty na wszelkich kartkówkach,sprawdzianach itdp. Wygląda to w następujący sposób np. na sprawdzianie z matmy w zadaniu nr.2 zrobiłem 2 przykłady dobrze z 4 i w tej chwili tak jak pisałem niektórzy nauczyciele odejmują punkty tz. z tych zadań co zrobiłem dobrze dostaje 2 pkt a z tych co zrobiłem źle lub po prostu nie umiałem wykonać nauczyciel odjął 2 pkt co w rezultacie daje 0 pkt za zadanie 2. Więc ja się do jasnej ciasnej pytam co to ma być.A gdy się spytasz nauczyciela dlaczego są punkty ujemne to masz odpowiedź typu.

-Nie dyskutuj(jeżeli dalej coś będziesz mówił to uwaga i spina ze strony nauczyciela)

-To ja ustalam tutaj punktacje i zasady.....

Na moje styl takiej punktacji jest żenujący ponieważ nie raz przez ten "niby system punktacji" dostałem ocenę niżej a w normalnym systemie dostał bym ocenę wyżej.

Opublikowano

Pierwszy raz słysze o takim systemie oceniania. Według mnie powinno się oceniać podobnie jak na maturze, ale taki system jaki opisałeś też pewnie ma swoje zalety.

Opublikowano

To jest jakaś ogromna nieprawidłowość.Jak najszybciej zawiadomcie rodziców i przy najbliższym zebraniu niech powiedzą o tym.

Pewnie każdy zna taką parazasadę: "Uczeń nie może być karany za coś czego nie zrobił"

Jeżeli nie zrobiłeś danego przykładu za 1 punkt lub źle go zrobiłeś to dostajesz po prostu 0 punktów, ale nigdy ujemnych, nie ma czegoś takiego w większości polskich szkołach.

Opublikowano

To jest jakaś ogromna nieprawidłowość.Jak najszybciej zawiadomcie rodziców i przy najbliższym zebraniu niech powiedzą o tym.

Pewnie każdy zna taką parazasadę: "Uczeń nie może być karany za coś czego nie zrobił"

Jeżeli nie zrobiłeś danego przykładu za 1 punkt lub źle go zrobiłeś to dostajesz po prostu 0 punktów, ale nigdy ujemnych, nie ma czegoś takiego w większości polskich szkołach.

I tu się zgodzę w tym systemie u nas w gimbazie panuje chaos ponieważ jeden nauczyciel punktuje tak na wszelkich sprawdzianach i daje punkty ujemne a już za godzinę inny punktuje normalnie.Z chęcią bym powalczył z tym w szkole lecz muszę mieć jakiś punkt zaczepienia hmm nie wiem może gdzieś w systemie nauczania czy coś jest jakaś wzmianka o tych punktach jak się powinno punktować sprawdziany,kartkówki itdp .A gdy już zacznę gadać np. z dyrektorem to muszę mieć argumenty.Może ktoś potrafi pomóc w tym problemie ?

Opublikowano

Nie ma nigdzie takiego systemu oceniania, dla mnie to wymysł nauczyciela albo waszej szkoły i powinieneś porozmawiać o tym z rodzicami/dyrektorem itp.

Opublikowano

I tu się zgodzę w tym systemie u nas w gimbazie panuje chaos ponieważ jeden nauczyciel punktuje tak na wszelkich sprawdzianach i daje punkty ujemne a już za godzinę inny punktuje normalnie.Z chęcią bym powalczył z tym w szkole lecz muszę mieć jakiś punkt zaczepienia hmm nie wiem może gdzieś w systemie nauczania czy coś jest jakaś wzmianka o tych punktach jak się powinno punktować sprawdziany,kartkówki itdp .A gdy już zacznę gadać np. z dyrektorem to muszę mieć argumenty.Może ktoś potrafi pomóc w tym problemie ?

Poszukaj w statucie szkoły, powinien być na stronie.Po za tym nigdzie nie istnieje coś takiego jak punkty ujemne na sprawdzianach.Mogą być punkty ujemne z zachowania np. dostajesz na start 100 punktów za wagary tracisz powiedzmy 20 itd, ale to tylko przy zachowaniu.Tutaj sam nic nie zdziałasz.Niech po prostu każdy z klasy pogada z rodzicami i niech pójdą przed świętami do dyrektora, żeby od 2 półrocza nie było już taki patologii.

Opublikowano

Mam to samo, ale tylko na historii i na wosie. Strasznie wkurzające, bo potrafi bardzo zmienić ocenę. Niestety u mnie nic się nie da zdziałać.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Sam tego nie doświadczyłem (Bogu dzięki), ale jedna nauczycielka opowiadała mojej klasie o takim systemie, okazując radość że takowego stosować nie musi

Opublikowano

Ja miałem odwrotnie, nauczyciele wręcz nakłaniali do próbowania, tak samo z zadaniami domowymi - nawet jak nie umiesz to zrób, możesz mieć źle, ale żeby było, żeby było widać, że chcesz i się starasz.

Nigdy nie spotkałem się z takim czymś, przeczytaj dokładnie regulaminy.

52287137559562145640.png

Opublikowano

heheheeheheh a ja mam 2 i mi stardzy

Widać ,że te 2 to i tak za dużo dla ciebie ;)

Jutro postaram się obczaić te regulaminy w szkole i jak coś ciekawego wyczytam to postaram się tu włączyć to do dyskusji z góry dziękuje za tak liczne odpowiedzi ;)

Opublikowano

U mnie tak nie było nie ma i nie będzie, przecież to kompletna bzdura jakaś, punkty ujemne ? Ja mam taki system oceniania jaki ustala nauczyciel czyli w większości przypadków :

1 - 0%-30%

2 - 31%-50%

3 - 51%-70%

4 - 71%-90%

5 - 91% +

Przynajmniej u mnie w gimbazie nauczyciele trzymają się zasad w statucie, nie wiem jak będzie w szkole średniej :)

Opublikowano

U mnie jeden z nauczycieli stosuje zasadę:

10 pkt - bdb

9 pkt - db

8 pkt - dst

itd...

Co do tego co napisałeś - takie coś nie może mieć miejsca. Owszem, jeśli zadanie jest źle zrobione to dostaniesz 0 pkt, ale jeśli zrobiłeś połowę zadania (przypuśćmy max 2pkt), czyli dostajesz za połowę 1 pkt to na tym się kończy. Nie może być tak, że połowe masz dobrze, połowe źle i 0 pkt. Sprawa u dyrektora powinna się znaleźć jak najszybciej.

727881401622271220780.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...