Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Wypełnienie tablic samymi "0"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Mam problem w jak najszybszym wypełnieniu tablicy samymi 0.
Rozchodzi mi się o to, żeby tablica z automatu miała wartości 0 dla wszystkich indeksów.

Mam pominąć pętlę for, jak i takiego wypełniania : int tablica[5] = {1, 2, 3, 4, 5};

Będę bardzo wdzięczy za pomoc.

Opublikowano

Możesz spróbować tak:

int tab[5] = {0};

Lub też tak:

int tab[5] = {};

To się nazywa chyba inicjowaniem agregatowym czy coś w ten deseń.

Nie wiem, czy o to chodzi.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Utwórz tablicę globalną. Pamięć dla nich jest zawsze zerowana.

Lub statyczną :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedź. Jednak, żaden sposób nie działa dla tablicy z wielkością określaną przez użytkownika. Przyjmując, że mamy zmienną ile (liczbę całkowitą) której watrość podaje użytkownik :
cin>>ile;

teraz tworzymy tablicę :

int tablica[ile];

tera jeśli chcemy ją jak najszybciej wypełnić musimy użyć :

memset(tablica, 0, sizeof(int)); ok. 0,010 sek.

Ale tamte sposoby są dobre jeżeli podamy wielkość tablicy przy jej tworzeniu i nie będzie to przekazane przez zmienną.

int tablica[10] = {};

Wpadłem na tamten pomysł po 15 godzinach męczarni o 4 rano. Dzięki wielkie za pomoc.

Opublikowano

Nawiązując do wypowiedzi @UP ostatni argument memseta pomnóż jeszcze przez ilość elementów w tablicy.

Opublikowano

Dzięki. Używałem dobrze ale tutaj źle opisałem ale dzięki za pomoc. Przydało się moje szukanie jak i wasza pomoc. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...