Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polskie Gang Wars - Wojny gangów

TheSznajper

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

27ynzwl.png

Chciałbym Wam przedstawić reklamę serwera na którym spędziłem większość( w sumie to całą grę) czasu. Jest to serwer ~GW z miejscem akcji w Los Santos. Serwer istnieje już od lekko ponad 3 lat jednak ze względu iż HeadAdmin uważał, że nie jest on gotowy do reklamy nie był oficjalnie reklamowany jednak kiedyś trzeba znaleźć w odwagę do pochwalenia się jego wspaniałą pracą. Skrypt jest w całości pisany przez jednego człowieka, który ma fantastyczny pomyśł na serwer.(Vercetti) Otrzymuje on oczywiście pomoc od społeczności, która szuka i zgłasza błędy oraz swoje pomysły na rozwój. Serwer ma za sobą dłuższa historię, która czasami jest kolorowa a czasami czarno-biała ale pomimo upływu czasu trwamy do dzisiaj. Mimo, że prezentacja jest długa i prawdopodobnie nudna zachęcam do jej przeczytania.

zul82h.png

Typ serwera jak nazwa wskazuje to 'wojna gangów' (czyli TDM polegający na przejmowaniu dzielnic innej frakcji). Serwer nie jest klasycznym serwerem GW - jest to głównie freeroam z elementami wojny gangów, 4fun.

Po wejściu na serwer gracz ma do wyboru kilka frakcji:

• Cywil - frakcja przeznaczona do niczego. Gracz, który nie chce walczyć bądź uczestniczy w jakiejś zabawie organizowanej przed graczy/administrację nie będzie karany tutaj za zabijanie 'swoich' oraz regulaminowo nie powinien być atakowany bez powodu przez innych graczy
  • Mechanik, Medyk, Szofer - frakcje przeznaczone do szybszego zarabiania pieniędzy (automatyczna wypłata + kasa za świadczenie usług frakcyjnych)
  • LSPD - gracz może stać się stróżem prawa i pilnować porządku w mieście kontrolowanym przez gangi
  • Grove Street Families, Varrios Los Aztecas - frakcje zajmujące się handlowaniem nielegalną bronią
  • Los Santos Vagos, Ballas - frakcje zajmują się handlem narkotykami
  • Mafia Rosyjska - frakcja zajmuje się handlem lewym alkoholem i papierosami. Umieszczamy ją w grupie 'gangi' systemowo (w skrypcie) działa tak samo jak inne gangi

W LSPD, gangach i mafii obowiązuje system rang. Frakcje te mają swoich członków oraz zarząd (szefa i vice-szefa). W zależności od rangi gracz zdobywa wyższy skill w broni (poziom hitman). Nie dotyczy to jednak broni MicroSMG, TEC9 i Sawn-off shotgun, gdzie poziom hitman dostępny jest tylko dla lidera frakcji. Gracz ma możliwość świadczenia usług frakcyjnych i zarabiania na tym. Dodatkowo co jakiś czas na konto w banku gracz otrzymuje automatyczną wypłatę uzależnioną od frakcji, rangi i wpływów (w przypadku gangu i mafii).

Gangi mają możliwość:

• Przejmowania terytorium innego gangu. Wojny gangów są jednak kosztowne dla frakcji dlatego często zbierane są 'składki' (LSPD ma możliwość uczestniczenia w wojnie gangów na polecenie komendanta pod warunkiem, że frakcja sprawia problemy policji). Dodatkowo frakcje posiadające sporą część udziałów w mieście mogą sprzedawać niepotrzebne dzielnice zarabiając na tym dodatkowe pieniądze
  • Malowania tagów innych gangów aby zyskać przewagę na wojnie gangów (np. bonus w postaci krótszego czasu teleportu na teren wojny)
  • Przejmowania osiedli kontrolowanych przez inne frakcje aby zapewnić swojej frakcji dodatkowy przychód na konto w banku
  • Zawierać rozejm ze słabą frakcją
  • I przede wszystkim walczyć między sobą

Każdy gracz ma możliwość:

• Awansowania na wyższy poziom doświadczenia zdobywając za to różne bonusy
  • Zakupu swojego własnego prywatnego auta
  • Zakupu posiadłości i odbierania zysku generowanego co jakiś czas
  • Odbijania zakupionej posiadłości przez innego gracza przez pojedynek
  • Wyzywania na pojedynek innych graczy przy czym za wygraną gracz może odblokować sobie inną broń, którą może walczyć
  • Rozpoczynania i uczestniczenia oskryptowanych eventów (każda wygrana to punkt, określona ilość punktów to bonus)

j80ia1.png

Serwer ma w miarę aktywną społeczność. Jak już wspomniałem serwer nie był oficjalnie reklamowany dlatego spotkać można głównie stałych graczy, którzy czasami grają dłużej czasami krócej. Jednak przy dobrej zabawie, która jest nie rzadko zawsze ktoś jest. W godzinach "po szkolnych" nie ma problemu aby kogoś znaleźć na serwerze.

Jak każdy szanujący się serwer posiadamy swoje forum, o którym można dowiedzieć się na serwerze. Jednak chciałbym zaznaczyć, że konta aktywowane są przez administrację serwera a aktywowani są tylko Ci, którzy grają. Nie jestem zadowolony z takiego rozwiązania jednak w miarę skutecznie powstrzymywany zostaje w ten sposób zlot pseudo graczy, którzy tak naprawdę nie istnieją lub zostali zbanowani.

Podstawowy problem serwera [PGW] to osób, które czerpią radość z psucia rozgrywki innym. Administracja robi co może jednak przewagą gimbazy/trolli/n00bów/etc jest zmienne IP i zakazane programy, których jest bardzo dużo. Wielu graczy zostało zbanowanych i w ten sposób żegnają się z serwerem. Jeszcze inna część rejestruje się na innych nickach udając innych graczy po banie lub po stwierdzeniu, że mają "złą opinię" ..

21omrh0.png

Na koniec chcę jeszcze przedstawić kilka spraw, o których wspomnieć warto w reklamie.

Wizja rozwoju serwera:
Osobiście tworzę serwer, który napiszmy sobie szczerze nie jest jakiś bogaty w różnego rodzaju featurki. Moja wizja serwera to prosty serwer wymagający również pomysłowości ze strony gracza na rozgrywkę. Jeżeli oczekujesz od serwera, że będzie Ci robił herbatę lub przynosił Ci gazetę to zdecydowanie ten serwer nie jest dla Ciebie. Jeżeli jednak potrafisz grać na serwerze nie patrząc na to jak ile wodotrysków się na nim znajduje i potrafisz grać z innymi a nie sam ze sobą przy pomocy skryptu (mam na myśli automatyzację wszystkiego) to bylibyśmy zadowoleni z Twojej wizyty na naszym serwerze.

Plusy serwera:

• Unikalność. Skrypter piszę samodzielnie dlatego podobnego serwera raczej nie znajdziecie
  • Pomocna społeczność. Stali gracze na pewno pomogą nowym ogarnąć podstawy gry
  • Pomocna administracja. Staramy się pomagać wszystkim jednak niestety często wychodzi to nam różnie

Minusy:

• Każdy gracz nie raz będzie miał spotkanie pierwszego stopnia z nieuczciwym graczem
  • Mimo pomocnej społeczności zawsze znajdzie się osoba, która zamiast pomagać będzie trollować
  • Błędy w skrypce. Jest ich sporo ale staram się je poprawiać jak czas pozwala (niestety czasami trochę to trwa)
  • Prawdopodobnie w przeszłości wiele osób zostało niesłusznie zbanowanych za podejrzenie bycia cheaterem - nie jesteśmy z tego dumni
  • Często można być świadkiem konfliktów na serwerze
  • Ze względu na prace nad nową wersją często zostawiam nowe pomysły właśnie na tą wersję i nie dodaję ich do obecnej
  • W drodze 'ewolucji' na serwer został dodany nudny regulamin i dużo zbędnych zasad - staramy się to zmienić

Wyciek skryptu do internetu:
Serwera PGW skrypter nie zakładał z początku sam sam. Skrypt jest tylko i wyłącznie autorstwa Vercettiego jednak poprzednim forum zajmował się drugi główny administrator. Przez konflikt, którego nie chcę opisywać (głównie: brak zaufania) postanowił odciąć mu możliwość zarządzania środkami na utrzymanie serwera i dostęp do katalogu na serwerze FTP, w którym znajduje się GM. Wynikała z tego konieczność zmiany IP na co zgodzić się nie chciał. Ostatecznie miało się skończyć na pokojowym rozstaniu jednak skończyło się inaczej. Poprzednie forum zmieniło się w miejsce obrażania graczy, którzy postanowili grać na nowym IP a głównie teraźniejszego HeadAdmina. Na tym forum można znaleźć także wersje AMX Vercettiego, GM-ów oraz to co jest w stanie wypluć DeAMX. Nie chciałem tego tutaj ogólnie pisać bo zazwyczaj kończy się to potem trollingiem na serwerze ale chcę aby każdy kto ma zamiar wejść na reklamowany serwer miał świadomość, że on jest autorem skryptów 'PGW' jeżeli w internecie pojawi się serwer podobny do tego (na chwilę obecną jeszcze nic nie ma).

Koniec:
Mam nadzieję, że niektórych zachęciłem przynajmniej do odwiedzenia serwera Polskie Gang Wars. Zdaje sobie sprawę, że prawdopodobnie nie wybrałem ciekawego sposobu reklamy jednak żaden tekst, obrazek czy filmik nie odda tego czym jest serwer - trzeba się o tym przekonać samemu. Przepraszam Cię czytelniku (jeżeli dotarłeś do tego miejsca), że Ciebie zanudziłem długa reklamą. Dziękuję za możliwość zareklamowania mojego serwera. Jeżeli postanowisz odwiedzić serwer będziesz zmuszony przejść test z regulaminu. Następnie zachęcam do użycia komendy /tutorial i /pomoc aby ogarnąć jakieś podstawy. Możesz także napisać swoje pytanie na czacie i na pewno ktoś odpowie.

Ps. Proszę także aby nie patrzeć na negatywne komentarze, które w tym temacie na pewno się znajdą. Wejdź najpierw na serwer, pograj trochę a potem nas oceniaj.

Tutaj macie trochę SS z servera :

http://pokazywarka.pl/iwr7ap/

~ Słowa i reklama są Head Admina tego servera po prostu napisałem za niego. Tutaj macie link do jego profilu

http://www.mpcforum.pl/user/1062381-vercetti/

Serwer: [PGW] Polskie Gang Wars - Los Santos ( 185.49.12.93:7777 )
Wersja: PGW3, v3.7.x (na SA-MP 0.3z)
Strona WWW: Jak wejdziecie na server to tam macie.

Opublikowano

Grałem jeszcze za PGW w wersji 1 (chyba 3 lata temu). Nie wiedziałem, że serwer nadal istnieje. Przez wzgląd na przeszłość i te chwile, które spędziłem przy tym serwerze, polecam go serdecznie :)

Opublikowano

Grałem jeszcze za PGW w wersji 1 (chyba 3 lata temu). Nie wiedziałem, że serwer nadal istnieje. Przez wzgląd na przeszłość i te chwile, które spędziłem przy tym serwerze, polecam go serdecznie :)

A jaki miałeś nick? Bo ja wtedy miałem snajper678 może mnie pamiętasz? Na PGW 2 zmieniłem na Snajper ;d

Opublikowano

A jaki miałeś nick? Bo ja wtedy miałem snajper678 może mnie pamiętasz? Na PGW 2 zmieniłem na Snajper ;d

Miałem nick BradleyPL.

W PGW1 grałem w policji, chyba RKO był kierownikiem. Na PGW2 nie grałem zbytnio.

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeżeli szukasz serwera na którym wszyscy się kłócą, to jest on właśnie dla ciebie. ;) Vercetti [head admin] jest osobą która bardzo nie lubi, jak się ktoś z nim nie zgadza -  jeżeli powiesz "nie" polecisz z banem. Jeżeli zaczniesz tam grać to więc że gracze będą cię o wszystko podejrzewali ... jeżeli będziesz sobie dobrze radził to w mgnieniu oka wylecisz z banem za "Aima" Jeżeli weźmiesz udział w /chowanym [zabawa na serwerze] i będziesz znał mapę, wszystkich zabijesz to wylecisz z banem za "wh", jak będziesz miał słaby komputer i powiedzmy nie będą potrafili cię zabić to wylecisz z banem albo za "god" lub "lagcheat". Tak miej więcej będzie się tam grało a na samym początku czeka cię śmieszny test z regulaminu, którego jak nie zdasz to będzie cie wyrzucało z serwera. Na serwerze są równiesz posiadłości - na wypłate z nich musisz czekać 20 minut a jak już poczekasz to zyskasz z niej marne 500$ ... dodam jeszcze że za jakiekolwiek przeklnięcie dostajesz mute na 15 minut .. szczególnie że administracja sama ciągle przeklina i nic za to nie dostaje, ogólnie Administracja przesiaduje w gangu Vagos i kara niesprawiedliwie graczy z wrogich gangów, [aztecas,ballas,grove].

"Ojcowie gineli, a my dziś mamy wszystko"

Opublikowano

Jeżeli szukasz serwera na którym wszyscy się kłócą, to jest on właśnie dla ciebie. ;) Vercetti [head admin] jest osobą która bardzo nie lubi, jak się ktoś z nim nie zgadza -  jeżeli powiesz "nie" polecisz z banem. Jeżeli zaczniesz tam grać to więc że gracze będą cię o wszystko podejrzewali ... jeżeli będziesz sobie dobrze radził to w mgnieniu oka wylecisz z banem za "Aima" Jeżeli weźmiesz udział w /chowanym [zabawa na serwerze] i będziesz znał mapę, wszystkich zabijesz to wylecisz z banem za "wh", jak będziesz miał słaby komputer i powiedzmy nie będą potrafili cię zabić to wylecisz z banem albo za "god" lub "lagcheat". Tak miej więcej będzie się tam grało a na samym początku czeka cię śmieszny test z regulaminu, którego jak nie zdasz to będzie cie wyrzucało z serwera. Na serwerze są równiesz posiadłości - na wypłate z nich musisz czekać 20 minut a jak już poczekasz to zyskasz z niej marne 500$ ... dodam jeszcze że za jakiekolwiek przeklnięcie dostajesz mute na 15 minut .. szczególnie że administracja sama ciągle przeklina i nic za to nie dostaje, ogólnie Administracja przesiaduje w gangu Vagos i kara niesprawiedliwie graczy z wrogich gangów, [aztecas,ballas,grove].

Niczym nie poparte "teorie".

Opublikowano

Snajper, piszesz tak bo starasz się o rangę administracyjną ... ogólnie napisałeś to tylko dlatego że Verand ci tak kazał. Ci gracze którzy powiedzieli "nie" szanownemu Administratorowi już tam nie grają bo ... jak by nie patrzeć uważał się on za wielkiego wodza który ma nad wszystkimi władze i .. jeżeli nie będziesz się go słuchał to nie pograsz.

W  sumie pewnie nic się nie zmieniło i nadal tak jest.

Opublikowano

Snajper, piszesz tak bo starasz się o rangę administracyjną ... ogólnie napisałeś to tylko dlatego że Verand ci tak kazał. Ci gracze którzy powiedzieli "nie" szanownemu Administratorowi już tam nie grają bo ... jak by nie patrzeć uważał się on za wielkiego wodza który ma nad wszystkimi władze i .. jeżeli nie będziesz się go słuchał to nie pograsz.

W  sumie pewnie nic się nie zmieniło i nadal tak jest.

Napisałem reklame bo mi kazał? Jak byś widział archiwum wcześniej dałem reklamę (jeszcze podczas PGW3) kiedy on mi nic nie mówił .. A ty tak mówisz. Bo nie dałeś rady i odszedłeś ;). Tak to już jest. Słabi odpadają.

Opublikowano

Napisałem reklame bo mi kazał? Jak byś widział archiwum wcześniej dałem reklamę (jeszcze podczas PGW3) kiedy on mi nic nie mówił .. A ty tak mówisz. Bo nie dałeś rady i odszedłeś ;). Tak to już jest. Słabi odpadają.

I mówi to ktoś kto już nie gra od przeszło 2 miesięcy :D a nie grasz dlatego bo bawiłeś się modami Cleo. Na serwerze każdy się z ciebie wyśmiewa, a ty i tak nadal go "bronisz".  tak dla jasności - odszedłem bo miałem dość słuchania się Veranda który dla mnie jest nikim. Słabym można nazwać ciebie, bo robisz wszystko co ci powie jesteś jednym z jego "chłopców na wysyłki" - siedzicie na tsie i jedyne co tam robicie to czekacie na niego i liżecie mu dupe jacy to wy jesteście zajebiści bo napisaliście reklame którą wam sam wysłał ...

Ta dyskusja zaczyna przeradzać się w flamewar, jeśli jeszcze bardziej zaczniecie się obrażać, będę musiał nałożyć stosowną kare. //TheQuarK

Opublikowano

I mówi to ktoś kto już nie gra od przeszło 2 miesięcy :D a nie grasz dlatego bo bawiłeś się modami Cleo. Na serwerze każdy się z ciebie wyśmiewa, a ty i tak nadal go "bronisz".  tak dla jasności - odszedłem bo miałem dość słuchania się Veranda który dla mnie jest nikim. Słabym można nazwać ciebie, bo robisz wszystko co ci powie jesteś jednym z jego "chłopców na wysyłki" - siedzicie na tsie i jedyne co tam robicie to czekacie na niego i liżecie mu dupe jacy to wy jesteście zajebiści bo napisaliście reklame którą wam sam wysłał ...

Ta dyskusja zaczyna przeradzać się w flamewar, jeśli jeszcze bardziej zaczniecie się obrażać, będę musiał nałożyć stosowną kare. //TheQuarK

Nie znasz się a się odzywasz xD. Nie grałem 2 miesiące bo grałem na Mruczniku. :x.(A te 2 miesiące to były wakacje. Teraz gram..)I kto się ze mnie wyśmiewa? Jedyny Ozoshi i Hitman którzy mówią, że czituje chodź 1 nie mają dowodów 2. to nie prawdą ;). Na TSie on nie siedzi więc jak miał bym mu lizać dupę na TS-ie? + Powtarzam. Wcześniej wysyłałem już reklamę PGW.(MOJĄ). Ale ta jest lepsza to wrzuciłem tą zamiast mojej starej odświeżonej. Nie masz pojęcia o czym mówisz. Żadne twoje argumenty nie są poparte żadnym dowodami ani niczym innym.

P.S: Qurak gdzie ja go wyzwałem? xD Ogarnę to sam.

Opublikowano

Nie znasz się a się odzywasz xD. Nie grałem 2 miesiące bo grałem na Mruczniku. :x.(A te 2 miesiące to były wakacje. Teraz gram..)I kto się ze mnie wyśmiewa? Jedyny Ozoshi i Hitman którzy mówią, że czituje chodź 1 nie mają dowodów 2. to nie prawdą ;). Na TSie on nie siedzi więc jak miał bym mu lizać dupę na TS-ie? + Powtarzam. Wcześniej wysyłałem już reklamę PGW.(MOJĄ). Ale ta jest lepsza to wrzuciłem tą zamiast mojej starej odświeżonej. Nie masz pojęcia o czym mówisz. Żadne twoje argumenty nie są poparte żadnym dowodami ani niczym innym.

P.S: Qurak gdzie ja go wyzwałem? xD Ogarnę to sam.

Zacznijmy od tego że na serwerze grałem od września, a ty dostałeś warna za "cleo" gdzieś w listopadzie-grudniu ;) i od tego czasu nie grałeś. Nie mają dowodów ? jak to przecież sam się na forum przyznałeś że miałeś moda cleo i go używałeś, ale potem tego posta wykasowałeś i napisałeś coś w stylu "że nie używałeś go bez zgody administracji" Co do twojego wyśmiewania to .. Vagos głównie się z ciebie naśmiewało a potem zaczął Ozoshi i Hitman. Nie mam pojęcia o czym mówie ? mówie o serwerze który upada i właściwie nie ma poco grać na nim skoro lada chwila upadnie.

Opublikowano

Zacznijmy od tego że na serwerze grałem od września, a ty dostałeś warna za "cleo" gdzieś w listopadzie-grudniu ;) i od tego czasu nie grałeś. Nie mają dowodów ? jak to przecież sam się na forum przyznałeś że miałeś moda cleo i go używałeś, ale potem tego posta wykasowałeś i napisałeś coś w stylu "że nie używałeś go bez zgody administracji" Co do twojego wyśmiewania to .. Vagos głównie się z ciebie naśmiewało a potem zaczął Ozoshi i Hitman. Nie mam pojęcia o czym mówie ? mówie o serwerze który upada i właściwie nie ma poco grać na nim skoro lada chwila upadnie.

Nie grałem odkąd dostałem warna za cleo? To ty na innym serverze grałeś. Nie usunełem tego posta. Dalej tam jest i tak administracji pokazywałem cleo. Vagos się ze mnie śmiało? Dopiero Ozoshi coś pisał. Tyle nic z tego co mówisz nie jest prawdą.

• 6 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

szkoda że już tam nikt nie gra.Jak byłem sam na serwerze to nawet fajny tylko że co to za gra samemu.

Nie długo na MTA będzie. Bo na SAMP-ie ludzią się znudziło : / A 4 lata server na SAMP-ie stał.

• 8 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...