Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++] Pytanie początkującego :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż uczę się języka z książki symfonia c++ i mam takie pytanie. Jestem na stronie gdzie piszemy program, który obliczy nam metry ze stóp. I okej cały program jest dla mnie logiczny i w sumie go rozumiem nawet go troszkę przerobiłem i zrobiłem program, który oblicza waluty, ale wracając do mojego pytania, czy ja muszę się uczyć tego na pamięć ? tzn. Muszę znać na pamięć te "wzory", czy po prostu z czasem wejdą mi do głowy? :)

53a87c0d82be7.jpg
Opublikowano

Żadnych wzorów, broń boże nie ucz się na pamięć(inaczej nie nauczysz się programować - wystarczy odrobinę zmienić program i taki wzór na nic Ci się nie przyda). Jedyne czego potrzebujesz to znajomość podstawowych funkcji, a i to w dobie internetu wydaje się zbędne.

eamovs.jpg

Opublikowano

Up samemu zaczynam swoją przygode z symfonią, i jakoś na necie znalazłem podobny poradnik (bardzo podobny) tylko że po 19 lekcji, bo inaczej się tego ująć nie da. Zadanie domowe było zrobienie prostego kalkulatora konsolowego. Gdzie jeszcze nie bylo prawie nic przerabiane na podobny temat..

Mi ciężko wchodzi nauka z Symfonii, ale to za pewne dla tego że mieszkam w Ang. od 5 lat i mało czytam po Polsku (głównie to forum + gry) i ogólnie nie lubie książek ;p.

Ale takie wszystko robi się jasne po czasie.

graphic.png
Opublikowano

Akurat leży przede mną Tom 1 Symfonii :D .

Co do pytania, "zakuwanie" w programowaniu jest bardzo złym pomysłem. Tym bardziej, że jeśli się przyłożysz, jeśli naprawdę chcesz i lubisz programować (a nie tylko robisz to, bo koledzy są programistami czy coś takiego ;) ), to nie będziesz miał problemu z zapamiętaniem poleceń, budowy kodu itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...