Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak robić serwer hamachi w pełni u kogoś na komputerze.

boooooo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj robiłem przez TeamViewer serwer na plikach derina. I odkryłem (lub już wcześniej było choć tego nie widziałem), że można się zalogować u siebie na komputerze przez putty do kogoś na freebsd xD

Więc co robimy ?

U ZNAJOMEGO / ZNAJOMEJ

1. Stawiamy serwer hamachi. Wiadomo, karta sieciowa hamachi, ip normalne i z końcówką .100

2. Pobieramy ten portmap :

skan :

3. W pliku portmap.ini zmieniamy IP na IP hamachi z końcówką .100

4. Odpalamy portmap jako administrator i odpalamy wszystkie porty, aby były zielone kropki.

5. Odpalamy serwer, logujemy się i wpisujemy :

/etc/rc.d/netif restart

6. Koniec, zostawiamy tak jak jest teraz.

U SIEBIE

A ) Mysql

1. Odpalamy mysql

2. Dajemy : connection :

- Connection Name : nazwa serwera czy co tam chcecie

- Host Name/ Ip Adress : Ip z hamachi twojego znajomego/znajomej z normalną końcówką

- Port: Porty mysql czyli 3306 zostawiamy

- User Name : standardowo root, jeżeli nie to zmieniamy

- Password : hasło do mysql

3. Kilkamy ok

4. Kilkamy 2x na nazwę serwera i wchodzisz.

B ) SFTP

1. Włączamy FileZilla lub Winscp

2. Nazwa hosta : Czyli wpisujemy IP z hamachi znajomego/znajomej z normalną końcówką

3. Nazwa użytkownika : czyli wpisujemy root lub jeżeli macie inaczej to zmieniacie

4. Hasło : wpisujecie hasło takie samo jak do maszyny w virtualbox'ie

5. Klikacie OK i czekacie aż was zaloguje

6. Gotowe

I chyba najlepsze w tym wszystkim co udało mi się odkryć. W sumie to ja to odkryłem, bo tego sposobu nie znałem, sądziłem, że się tak nie da więc tego nie próbowałem, a dzisiaj z nudów spróbowałem i zadziałało xD Takie zdziwienie o.O. Więc ...

C ) FreeBSD/Putty

1. Pobieramy putty ze strony producenta lub z innych hostingów

2. W Host Name (or IP address) wpisujemy : ip hamachi znajomego/znajomej z normalną końcówką

3. Port 22 : zostawiamy tak jak jest.

4. Klikamy Open i czekamy aż pojawi się login : i wpisujemy tutaj root jeżeli inne to zmieniamy na takie jakie mamy

5.W password : wpisujemy hasło, jeżeli mamy inne to wpisujemy na takie jakie mamy.

6. Brawo, zalogowaliście się przez putty do maszyny (freeBSD) u znajomego/znajomej.

Teraz w pełni możecie edytować tabelki w mysql, edytować pliki tekstowe i .quest w sftp i stopować/wznawiać pliki serwerowe i stopować/startować i restartować mysql w freebsd, aby zapisać potrzebne zmiany, które wprowadziliśmy.

Ten poradnik pisałem sam w 100%, sposób z SFTP znałem już dawniej, sposób z mysql znałem z poradnika z mpcforum, a z putty odkryłem dzisiaj xD Więc jeżeli można poprosiłbym o jakiegoś lajka :D

Na jakim zasadzie to działa ? A no na takim, że mamy odblokowane potrzebne porty w portmap :)

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

Opublikowano

No ameryka to to nie jest, ale dla nowych może się przyda.

Sam nie wiedziałem, że można zalogować się przez putty do kogoś maszyny i to przez hamachi xD

Opublikowano

Sam nie wiedziałem, że można zalogować się przez putty do kogoś maszyny i to przez hamachi xD

a widzisz, jednak można. wiemy to nie od dziś no ale zostawie ci Like za tą rozpiske :)

nlcEZxg.png

Opublikowano

a widzisz, jednak można. wiemy to nie od dziś no ale zostawie ci Like za tą rozpiske :)

Znajdź mi tutka lub chociaż skrawek informacji o tym, że można przez putty połączyć się z maszyną na innym komputerze ...

Opublikowano

Wiadomo ze da sie zalogowac przez hamachi do kogos maszyny to normalne.

To tak jak z navicata, masz dostep to wejdziesz.

4830328594.png

SMITE | Sezon 2 Diamond | US

Opublikowano

Wiadomo ze da sie zalogowac przez hamachi do kogos maszyny to normalne.

To tak jak z navicata, masz dostep to wejdziesz.

Tak teraz będą rozpisywać się CI, którzy znali i wiedzieli już to od dawna.

Każdy wszystko wie, ale wspomnieć o tym to nikomu ;]

Opublikowano

Witam.
Dzisiaj robiłem przez TeamViewer serwer na plikach derina. I odkryłem (lub już wcześniej było choć tego nie widziałem), że można się zalogować u siebie na komputerze przez putty do kogoś na freebsd xD
Więc co robimy ?
U ZNAJOMEGO / ZNAJOMEJ
1. Stawiamy serwer hamachi. Wiadomo, karta sieciowa hamachi, ip normalne i z końcówką .100
2. Pobieramy ten portmap :
skan :
3. W pliku portmap.ini zmieniamy IP na IP hamachi z końcówką .100
4. Odpalamy portmap jako administrator i odpalamy wszystkie porty, aby były zielone kropki.
5. Odpalamy serwer, logujemy się i wpisujemy :
/etc/rc.d/netif restart
6. Koniec, zostawiamy tak jak jest teraz.
U SIEBIE
A ) Mysql
1. Odpalamy mysql
2. Dajemy : connection :
- Connection Name : nazwa serwera czy co tam chcecie
- Host Name/ Ip Adress : Ip z hamachi twojego znajomego/znajomej z normalną końcówką
- Port: Porty mysql czyli 3306 zostawiamy
- User Name : standardowo root, jeżeli nie to zmieniamy
- Password : hasło do mysql
3. Kilkamy ok
4. Kilkamy 2x na nazwę serwera i wchodzisz.
B ) SFTP
1. Włączamy FileZilla lub Winscp
2. Nazwa hosta : Czyli wpisujemy IP z hamachi znajomego/znajomej z normalną końcówką
3. Nazwa użytkownika : czyli wpisujemy root lub jeżeli macie inaczej to zmieniacie
4. Hasło : wpisujecie hasło takie samo jak do maszyny w virtualbox'ie
5. Klikacie OK i czekacie aż was zaloguje
6. Gotowe
I chyba najlepsze w tym wszystkim co udało mi się odkryć. W sumie to ja to odkryłem, bo tego sposobu nie znałem, sądziłem, że się tak nie da więc tego nie próbowałem, a dzisiaj z nudów spróbowałem i zadziałało xD Takie zdziwienie o.O. Więc ...
C ) FreeBSD/Putty
1. Pobieramy putty ze strony producenta lub z innych hostingów
2. W Host Name (or IP address) wpisujemy : ip hamachi znajomego/znajomej z normalną końcówką
3. Port 22 : zostawiamy tak jak jest.
4. Klikamy Open i czekamy aż pojawi się login : i wpisujemy tutaj root jeżeli inne to zmieniamy na takie jakie mamy
5.W password : wpisujemy hasło, jeżeli mamy inne to wpisujemy na takie jakie mamy.
6. Brawo, zalogowaliście się przez putty do maszyny (freeBSD) u znajomego/znajomej.
Teraz w pełni możecie edytować tabelki w mysql, edytować pliki tekstowe i .quest w sftp i stopować/wznawiać pliki serwerowe i stopować/startować i restartować mysql w freebsd, aby zapisać potrzebne zmiany, które wprowadziliśmy.
Ten poradnik pisałem sam w 100%, sposób z SFTP znałem już dawniej, sposób z mysql znałem z poradnika z mpcforum, a z putty odkryłem dzisiaj xD Więc jeżeli można poprosiłbym o jakiegoś lajka :D
Na jakim zasadzie to działa ? A no na takim, że mamy odblokowane potrzebne porty w portmap :)

Przyda sie na pewno, dla każdego nowego developer/lub jak kto woli MT2. Ja na przykład jestem zielony, ale knight online to juz PRO-Dev.

-Dzieki.

Zajmuje się pisaniem różnych skryptów, stron internetowych profesjonalnie (Symfony lub bez framework)

Wszystkich zainteresowany, zapraszam na priv lub kontaktować się ze mną poprzez skype.

Wykonam także layout (.psd)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...