Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Mini-Tut]Dodanie niestandardowej książki na serwer minecraft

LovingDead

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W poradniku chciałem was pokazać jak stworzyć własną książkę a właściwie zestaw zawierający książkę z regulaminem lub informacjami dot. serwera czy nawet podziękowaniami za kupno konta VIP.

1. Po pierwsze potrzebujemy pluginu essentials. Posiada go prawie każdy serwer więc problemu z nim nie powinno być.

2. Na wstępie tworzymy plik odpowiedzialny za treść naszych książek.

Jest to plik book.txt który powinien znajdować się w folderze plugins/essentials

Jeżeli go tam nie ma, tworzymy po prostu plik tekstowy i nazywamy go book.txt

W jednym pliku możemy zdefiniować kilka książek. Powinno to wyglądać tak:

#Test

Tekst

pierwszej

książki

#Zasady

Graj uczciwie

Nie spamuj

Nie przeklinaj

I tak dalej :) Jak widać książki oddziela jedynie znaczek # który rozpoczyna po prostu nową książkę.

W pliku tym, możemy stosować kody kolorów oraz formatowania stosowane w minecrafcie, a te bez żadnych ale (i żadnych dodatkowtych pluginów) będą widoczne w książce na serwerze.

3. Druga część naszej pracy jest troszkę bardziej złożona, ale także prosta jak barszcz.

Stworzoną książkę (plik, lub element pliku book.txt) należy teraz dodać do zestawu gracza, zrobię to na przykładzie podstawowego zestawu 'tools'

kits:

tools:

delay: 3600

items:

- 272 1

- 273 1

- 274 1

- 275 1

- 387 1 title:&4Zasady author:Serwer_XYZ lore:Podstawowe_zasady_serwera book:Zasady

I teraz krótki opis. (Skopiowany z mojego poradnika na innym forum - mam ten sam nick więc można potwierdzić :))

387 1 - wkazuje na to, że gracz otrzyma 1 Książkę (ID:387), oczywiście zestaw można otrzymać w moim przypadku co 3600 sekund (argument delay)

title:Tytuł książki, jeżeli ma zawierać więcej niż jedno słowo, zamiast spacji stosujemy znak _ (tytuł jest ograniczony do ~20 znaków)

author: Ten argument odpowiada za tytuł jaki będzie miała książka, w moim przypadku jest to 'Serwer_XYZ', jak widać również zamiast spacji stosujemy znak _ :)

lore: Opis książki, no chyba nie ma nic do tłumaczenia, dodam, że można zmieniać kolor oraz stosować formatowanie np.&c&oZasady_serwera (czerwony pochylony tekst)

book: Najważniejsze co może być... Wpisujemy tu nazwę książki z pliku book.txt (U mnie jest to #Zasady) w book wpisujemy tą nazwę bez znaku #

Uwaga, po dwukropku nie robimy spacji!

author:Serwer - Dobrze

author: Serwer - Źle

W przypadku problemów proszę śmiało pisać, chętnie pomogę indywidualnie :)

No i oczywiście nie zezwalam na kopiowanie na inne fora bez mojego pozwolenia.

Opublikowano

Prościutkie ale ładnie wytłumaczone i estetyczne. Łapaj plusa <:

Opublikowano

jak @up, bardzo mi pomogłeś, dzięki ;)

Jeśli chcesz abym odpisał w temacie, oznacz mnie @Manna;3

;-)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...