Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakie języki są najlepsze do..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, chcę zacząć się uczyć jakiś nowych języków a bardziej mi chodzi o jakieś w których można było by po latach nauki zrobić coś ciekawego :). Znam już HTML, CSS i PHP ale to jest tylko związane z internetem itp.... a chce iść o krok dalej i myślę o takich językach jak C++, C#, Java, Python oraz .net. Ale nie jestem do końca pewien i proszę was o jakieś porady, wszelkie ważne informacje itp... i proszę mi nie mówić czegoś takiego jak że nie zrobię czegoś od razu czy coś bo nie jestem idiotą i nie jestem zielony w takich sprawach -_-. Z góry dzięki za przydatne informacje będą leciały lajkiiii!

Opublikowano

C++ to przeszłość. Jedynie do cheatów, ewentualnie do gierek pod directx się nadaje.

C#. Zdecydowanie polecam. Visual Basic również, bo przydaje się przy bazach danych (podobno). Ale C# głównie bo to język w którym już jest sporo appek pisane, a niedługo to wszyscy z cpp na niego się zrzucą.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

C++ to przeszłość. Jedynie do cheatów, ewentualnie do gierek pod directx się nadaje.

C#. Zdecydowanie polecam. Visual Basic również, bo przydaje się przy bazach danych (podobno). Ale C# głównie bo to język w którym już jest sporo appek pisane, a niedługo to wszyscy z cpp na niego się zrzucą.

C++ to przeszłość? <facepalm>

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

C++ to przeszłość? <facepalm>

To są dinozaury uczone w szkołach (nie mówiąc już o pascalu). Tego się używa do konkretnych małych rzeczy, a nie do pisania całych programów.

Do autora tematu - możesz zacząć od c++, pascala jak to w szkołach uczą, jednak pascal to mało przydatny poza nauką, c++ na początek może być mocno skomplikowany i trochę Ci później namieszać. C# lub Autoit tak na początek...

Co do visual basica, niby to prawie to samo co C#, ale też już jest jego jakby poprzednikiem i ma wiele ubytków... więc to już jak wolisz

9obpmnjr.png

Opublikowano

To są dinozaury uczone w szkołach (nie mówiąc już o pascalu). Tego się używa do konkretnych małych rzeczy, a nie do pisania całych programów.

Do autora tematu - możesz zacząć od c++, pascala jak to w szkołach uczą, jednak pascal to mało przydatny poza nauką, c++ na początek może być mocno skomplikowany i trochę Ci później namieszać. C# lub Autoit tak na początek...

Co do visual basica, niby to prawie to samo co C#, ale też już jest jego jakby poprzednikiem i ma wiele ubytków... więc to już jak wolisz

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedź, ale jeśli mówisz, że Cpp używa się do konkretnych małych programów to naprawdę się dziwie kuriozalnie.

Opublikowano

Bo to prawda. Teraz aplikacje są pod internet, czyli platforma .NET. Wszystkie patchery czy inne gówna do Minecrafta albo tego typu rzeczy to Visual Basic albo C#. Boty przeglądarkowe - C#. Jedynie boty do wszelakich gierek to C++. Albo jakieś małe programiki.

Gry na PC i Xboxa też już w C# się pisze bo jest XNA i w Unity też skrypty w C# się robi.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedź, ale jeśli mówisz, że Cpp używa się do konkretnych małych programów to naprawdę się dziwie kuriozalnie.

Nie, to nie jest kuriozalne. Powiedz mi kto teraz używa cpp do aplikacji okienkowych (bo teraz to jest stanowcza większość)? Ew. pisanie usług... ale tego jest mało i tak.

Teraz już prędzej używasz języków webowych w aplikacjach niż cpp (przykład - aplikacje modernui) lub dobrze znanego pythona.

Bo to prawda. Teraz aplikacje są pod internet, czyli platforma .NET. Wszystkie patchery czy inne gówna do Minecrafta albo tego typu rzeczy to Visual Basic albo C#. Boty przeglądarkowe - C#. Jedynie boty do wszelakich gierek to C++. Albo jakieś małe programiki.

Gry na PC i Xboxa też już w C# się pisze bo jest XNA i w Unity też skrypty w C# się robi.

XNA jest wycofywane... teraz jest pisanie pod directx.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Że na Xboxa się robi w C# to się nie dziwie, bo to wynalazek Microsoftu, więc chcę rozwijać swój język. Jakie gry się piszę w C#, mówię o dużych tytułach? Zresztą .NET jest ograniczony do Windowsa.

Nie, to nie jest kuriozalne. Powiedz mi kto teraz używa cpp do aplikacji okienkowych (bo teraz to jest stanowcza większość)?

Teraz już prędzej używasz języków webowych w aplikacjach niż cpp (przykład - aplikacje modernui).

XNA jest wycofywane... teraz jest pisanie pod directx.

Za dużo by wymieniać aplikacji. Oczywiście, zgodzę się, że w takich aplikacjach bardzo często się wykorzystuje obsługę np. webKitu do renderu danych rzeczy w html, js, css i moim zdaniem jest to super sprawa w niektórych aplikacjach.

Opublikowano

Tak, ale nadrabia to tym, że ssie tyle pamięci ile ma, jeśli nie zoptymalizujesz dobrze :D

no i? nauczy się pisać dobrze zoptymalizowane programy, najlepiej - jak ja- pisałem programy na mikroprocesory Atmela, zegar 8Mhz, pamięć 80Kb, i co? optymalizacji w kuj dużo musisz wpakować tak aby wszystko było wykonywane w czasie rzeczywistym

1375799776-U359635.jpg

Opublikowano

Przecież napisałem, że jak nie zoptymalizujesz :P

C++ też będzie ssał (co prawda mniej, ale zawsze) sporo pamięci jak ją nie umiesz gospodarować. I zależy też wszystko od typu aplikacji, ty pisałeś pewnie jakieś appki które robią coś konkretnego, więc różnica była minimalna albo nie było jej wcale, a np. aplikacje z jakimś porządnym GUI albo silnikiem graficznym będą żarły więcej zasobów aniżeli byś pisał takie coś w C++ czy innym języku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...