Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobry start na SkyBlocku.

yellow;3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

r

e

k

l

a

m

a

Witam. Postanowiłem zrobić poradnik jak zacząć grę na skyblocku, co powinniśmy budować, na co zwracać uwagę od samego początku. Jest to mój sposób gry, a z racji iż już dość długi czas gram na różnego typu skyblockach być może mój poradnik pomoże niektórym :)

1. Pieniądze

Zakładając, że gramy na serwerze skyblock znajduje się na nim sklep oraz serwerowa waluta za którą możemy kupować różne rzeczy. Najważniejszą rzeczą jest zorientowanie się w cenach. Musimy dokładnie przejrzeć sklep i znaleźć przedmioty, które w łatwy sposób zdobyć / wychodować by je później sprzedać i mieć z tego dość dobry zarobek. Standardowo na większości skyblocków opłaca się uprawiać trzcinę ( rośnie szybko ) i często można ją sprzedać za korzystną cenę. Kolejnymi przedmiotami za którymi warto się rozejrzeć to kości, nici, mięso zombiaka czyli mówiąc prościej dropy z mobów. Jeśli korzystne jest ich sprzedawanie to pozostało nam tylko szybko zrobić grinder i zarabiać. Osobiście nie polecam sprzedawania cobla, na większości serwerów nie opłaca się go zbytnio sprzedawać a czas który poświęcimy na jego wykopanie jest stracony. Jeśli posiadasz stack cobla zdecydowanie lepiej jest użyć go na rozbudowę wyspy a niżeli go sprzedać i zarobić marne grosze.

2. Parkoury

Większość serwerów posiada kilka parkourów po przejściu których znajduje się nagroda. Jeśli jesteś dość dobrym parkourowcem warto jest przejść wszystkie dostępne parkoury, bądź dowiedzieć się jaka jest nagroda i zdecydować czy warto. Często zdarza się iż jako nagroda na parkourze są jakieś surowce do budowania, które mogą się nam bardzo przydać na start.

3. Itemki na start

Po wejściu na serwer warto sprawdzić czy administracja nie przygotowała dla nas jakiegoś prezentu ( z racji iż jesteśmy nowym graczem). Może być to jakiś kit. Najlepiej sprawdzić to wpisując /kit. Jeśli jest dostępny kit start/gracz czy coś tego typu warto go wziąć gdyż dostaniemy tam podstawowe itemki, dzięki czemu zaoszczędzimy trochę drewna.

4. Wyspa

( zakładając, że tak wygląda wyspa)

64794940637163843657_thumb.jpg

Tworząc wyspę jest ryzyko iż nasze itemki zostaną usunięte. Jest to zależne od pluginu lecz na wszelki wypadek jeśli posiadamy przy sobie jakieś itemki polecam zostawić je w endercheście na spawnie. OK, teraz nie pozostało nic innego jak stworzyć wyspę. Zakładając iż jest to standardowa wyspa skyblockowa, nie żadna edytowana przez administratorów to masz trochę dirta i podstawowe itemki w skrzynce.

1. Jeśli na owym serwerze dostałeś itemki na start ( i schowałeś je do enderchesta przed stworzeniem wyspy) weź je na wyspę.

2. Skop całego dirta prócz 1 porośniętego trawą, z dirtu zrób schodki tak by trawa mogła przerosnąć na dirt położony najniżej. Kiedy już się tak stanie dirt znajdujący się wyżej możesz zniszczyć i schować do skrzynki ( gdybyś spadł i stracił cały dirt miało by to niekorzystny wpływ na twoją dalszą grę)

3. Zetnij całe drzewo, nie niszcząc liści ( niszcząc liście masz mniejszą szansę na drop sadzonki)

4. Zrób sobie crafting i 4 patyki, resztę drewna schowaj do skrzynki. Jeśli nie dostałeś kilofa na start - musisz zrobić drewniany.

5. Teraz najważniejszą rzeczą jest zrobienie generatora cobla, podstawowy generator cobla wygląda następująco :

32434598887704139719_thumb.jpg

Kopiemy tak długo aż nie zniszczymy 1 kilofa, wtedy robimy 2 kilof, odkładamy go do skrzynki ( by nie stracić gdybyśmy spadli) i rozbudowujemy wyspę.

6. Kiedy mamy już trochę rozbudowaną wyspę musimy zrobić nieskończone źródełko wody.

7. Jeśli wyspa jest już dość dobry kawałek rozbudowana niszczymy 1 klocek cobla i dajemy tam dirt, odliczamy 3 kratki odległości od niego, niszczymy cobla i dajemy kolejny dirt. Na tych dirt'ach sadzimy sadzonki drzew tam by przy okazji kiedy kopiemy zdołały urosnąć.

8. Kopiemy kolejny stack cobla, rozbudowujemy wyspę i tworzymy małą farmę tak dużą na ile starczy nam posiadanego dirt'a. Sadzimy tam marchewke, ziemniaka, melona, dynię i zboże jeśli posiadamy. Powinniśmy także posiadać 2-3 piasku więc na 1 możemy posadzić kaktusa a 2 umiejscowić koło źródełka z wodą i posadzić na nim trzcinę.

9. Jeśli zbierzemy więcej drzewa postarajmy się trochę go przepalić tak by otrzymać 1-3 węgla drzewnego, z którego robimy pochodnię i oświetlamy wyspę, by jakieś moby się nam w nocy nie zespawnowały.

10. Teraz kolejnym priorytetem jest rozbudowanie naszego generatora cobla i zbieranie ok. 15 stackow cobla na mobgrinder. Jak w łatwy sposób rozbudować taki generator cobla? Podwyższyć go o 1 w górę, i wodę oraz lawę wylać kratkę wyżej, niż były. W ten sposób tworzą się nam 2 coble i wygodnie się je kopie ;)

11. Kiedy już uzbieramy ok. 15 stacków cobla zaczynamy budować grinder. Wysokość musi być 25 kratek + i spokojnie będą się zabijały. W późniejszym czasie w miejscu którym spadają moby możemy dać hoppery, które same będą odkładać dropy do skrzynek ;] Posiadając już grinder oraz sprzedając dropy jest dość łatwo. Z grindera powinno spadać dużo mobów więc dropów także będzie dużo. Wyjątek czego nie polecam sprzedawać to kości. Kości lepiej zostawić, przerobić na mączke kostną i farmić sobie marchewki czy inne warzywa które potrzebujemy ;)

12. Z czasem gdy przybywa nam kasy kupujemy dirt, rozbudowujemy nasze farmy oraz wyspę. Wyspę możecie budować z cobla lecz jeśli na serwerze są lvl'e wysp to lepiej jest budować ją z desek gdyż dają one więcej lvl'a ;)

13. Aby nasza wyspa wyglądała fajnie musimy także zbudować magazyn, skrzynki porozwalane po całej wyspie, gdzie jest bałagan nie wyglądają fajnie. Polecam zbudować magazyn, dużo skrzynek i mieć ładnie posegregowane itemy a skrzynki podpisane ;)

To by było na tyle. Mam nadzieję, że komuś ten poradnik się przyda. Jest to mój 1 poradnik tak więc proszę o wyrozumiałość :)

___________________________________________________________________________________________________

Proszę o zdjęcie kilku % ;)

Jeśli chcesz abym ocenił Twój serwer napisz do mnie na PW!

Mogę pomóc w tworzeniu ŁADNEJ prezentacji Twojego serwera. PW :)

Jeśli masz jakiś problem napisz do mnie, postaram się Ci pomóc.

Wesołych Świąt ! ;3

Opublikowano

Wszystko fajnie. tylko jak skopać dirta pod grass blockiem bez fly?

Opublikowano

dobry poradnik ;)

@up jeśli masz taką wyspę jak na screenie jest warstwa grassu, dirtu i stone'a więc da się bez fly ;d

Jeśli chcesz abym odpisał w temacie, oznacz mnie @Manna;3

;-)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Super poradnik, z pewnością się przyda, Daję + i Pozdrawiam serdecznie.

Zapraszam na craftzone. IP:  s7.crafthost.pl:27169

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Za dużo tekstu... Szczerze to mi się nie chciało tego czytać całego ale chciałem zobaczyć jak sobie poradziłeś. Opinia jest jasna, wszystko jest bardzo dobrze opisane i zawarte , nno ale mówie o tej ilości tekstu ;-)

,,Vape is good, vape is my life"

• 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

No poradnik dobry ja jednak pierw wpisuje /warp i oriętuję się w serwerze. jak jest sklep wpiszę /warp Sklep i dokładnie sprawdzam cały sklep jak są parkoury to tak jak w poradniku warto się dowiedzieć czy jest jakaś nagroda :)

Pomogłem? Daj Like ! :)

Opublikowano

Dzięki za poradnik. Dostajesz plusika, bo dopiero ogarnąłem, jak dobrze zacząć - wcześniej jakoś mi nie wychodziło :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...