Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ballon d'Or 2014

Gość Kacperovsky.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedługo, bo w styczniu zostanie wybrany najlepszy piłkarz świata w roku 2013 . Nie ukrywając wiemy jaka będzie finałowa piątka . Nie trójka, a własnie piątka . Tak ma być . Podobno .

1. Messi

2. Ibrahimovic

3. Cristiano Ronaldo

4. Frank Ribery

5. ---

W tym temacie podyskutujmy, ale na poziomie kto ma dostać złotą piłkę i dlaczego . Od razu mówię aby nie było tego typu pseudo postów :

,, Pedał nie dostanie bo kilo żelu ''

,, Karzeł nie dostanie bo coś tam... ''

Moim faworytem jest oczywiście Leo Messi, nie dlatego że kibicuję Barcelonie, ale :

Złoty But

Trofeum Pichi

Superpuchar Hiszpani - Może sie pomyliłem nie wiem poprawiajcie etc.

Lecz wydaję mi się, że w tym roku wygra Zlatan . Dlaczego ? Prawie co mecz strzela bardzo efektywne bramki . Jest znakomitym piłkarzem i dobrze się prezentował przez cały rok .

Zapraszam do dyskusji!

Opublikowano

Zdecydowanie Cristiano Ronaldo, nikt inny nie może dostać. Let's start, argumenty:

1. Forma przez cały sezon - ważne bramki z Manchesterem, dublet z Barceloną, z Borussią i wieloma innymi klubami, był i jest motorem napędowym Realu.

2. Ribery nie zasługuje, a większość głosujących nawet nie daje go w top3! Jeśli on miałby dostać, to połowa Borussi również. Rozchodzi mi się o np. Schweinstengera, Robbena, Neuera czy Lahma. Czemu taki Robben nie może dostać a Ribery niby zasługuje? Poza tym, jest zbyt pewny siebie. Inni zawodnicy najczęściej ucinają temat złotej piłki, a Ribery.. "ja zasługuje, już wiem gdzie postawie" itd.

3. Ibrahimovic - mieliśmy spotkanie Szwecja vs Portugalia w barażach, 4:2 dla Portugalii i to jednak crack z Realu pokonał Ibrahimovica.

4. Messi również nie zasługuje, ten sezon był dla niego jednym z najgorszych głównie przez kontuzje. Co prawda, strzelił te 40 bramek, ale nie pociągnął drużyny w ważnych meczach a teraz jeszcze dłuższa kontuzji. Superpuchar Hiszpanii to osiągnięcie drużynowe. Złota piłka jest za rok a nie sezon.

5. Efektywne bramki Ibry - owszem, zgadzam się, jednak Ronaldo strzela ich więcej i ma większy wpływ na grę Realu niż Ibra na PSG.

Dla mnie top3 powinno tak wyglądać:

1. Cristiano

2. Messi (mimo kontuzji i tak był lepszy od Ibry czy Riberiego)

3. Ibra/Ribery

Nie zapominajmy o tym, że Messi razem z Riberym mają mniej bramek od Ronaldo. Jeśli liczą się osiągnięcia w tym roku, to w 2010 powinien dostać Sneijder a nie Messi, a rok temu Cristiano, ze względu na tytuły i bramki, jednak dostał Messi bo to jest nagroda indywidualna a on pobił rekord strzelecki. W większych spotkaniach Messi mało, praktycznie nic nie pokazał w tym sezonie. Taka jest prawda i nie oszukujmy się i piszę to obiektywnie, nie jako kibic Realu. Poza tym na stronach barcelony nawet są komentarze, że CR7 zasłużył bardziej. ;)

Opublikowano

#Crysis

Być może Ronaldo powinien dostać bo chyba jak narazie jest w najwyższej formie, ale nie bierzmy pod uwagę reprezentacji, okej ?

Messi też się kwalifikuje na MŚ co roku a jakoś wielkiego rozgłosu o tym nie ma .

Jak by Ronaldo pokazał poziom w El Clasico ( w tym z października ) to dla mnie dopiero w tedy moglibyśmy uznać go za piłkarza roku .

No tak, ale chyba nie przystoi najlepszemu zawodnikowi świata w 2013 oddac tylko 1 strzał na bramkę . Nieprawdaż ?

Czekam dalej .

Opublikowano

No tak, ale chyba nie przystoi najlepszemu zawodnikowi świata w 2013 oddac tylko 1 strzał na bramkę . Nieprawdaż ?

Oba zespoły podczas gran derbi nie były w formie, tak samo jak Ronaldo i Messi słabo grali w tym meczu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...