Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Kilka pytań dla założycieli serwerów i graczy Mu Online

Fetsuna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisze w sprawie znajomego - niestety coś nie może odzyskać dostępu do konta : )

------------------------------------------------------

Witam. Wpadłem na pomysł powrotu do gry Mu Online i założenia długoterminowego, prywatnego serwera : )
Chciałbym dowiedzieć się od założycieli serwerów, jak i samych graczy czy moja ideologia miałaby jakąkolwiek racje bytu : )

Pamiętam czasy, kiedy starsi ludzie szukali serwerów, które zapewnią im długą, ciekawą rozgrywkę na poziomie.
Serwery, na których położony był nacisk na grę zespołową były oblegane od rana do wieczora - pełne, albo prawie pełne : )

Pierwsze pytanie: Czy nadal są tacy ludzie, którzy zagraliby na takim serwerze?
Zabezpieczonym, z wolnym expem i dropem, miłą atmosferą - z naciskiem na grę zespołową?

To było niesamowite, kiedy w końcu posiadało się skrzydełka, ulubiony item na +9 z jakąś ciekawą opcją, czy statystyki na tak wysokim poziomie aby poradzić sobie z mobem, z którego dropnie jakiś box, lepszy item lub kamyk : ) Wygranie wojny z teoretycznie lepszą od Nas drużyną też potrafiło człowieka ożywić - zmotywować do dalszej gry : )

Tworząc taki serwer, moim celem byłoby przywrócenie radości z prowadzenia rozgrywki w Mu Online!
Zablokowanie wszelkiego rodzaju hacków, botów - załatania dziur, uzupełnienia wszystkich wybrakowanych elementów :)

Drugie pytanie: Czy znajdę w sieci w miarę rozsądne (stabilne) pliki na poziomie Sezonu 2,3 lub 4?
Wiem, że nowości przyciągają jednak jestem zwolennikiem starszego systemu - ulubione sezony dla starych wyjadaczy : )
Kolejny serwer z szybkim expem, mocnym dropem, pralką 100%, i to wszystko na najnowszym sezonie - to nie To : )

Odpowiednio skonfigurowany i zabezpieczony serwer, z odpowiednią polityką zarządzania rozgrywką na nim, i gracze przez cały czas mają to "Coś" do czego mogą dążyć :)
Wydaje mi się, że sezon 2, bądź 3, na pewno 4 jest na tyle rozbudowany, że nie ma sensu przepakowywać serwera kolejnymi rozszerzeniami.
Spędzony miło czas ze znajomymi na wspólnym zdobywaniu tego, co najbardziej w Mu Online cieszy - to jest To! : )

Dodatkowo jeszcze zima idzie, więc może to odpowiedni czas na zrealizowanie takiego rodzaju projektu? Świeże pieczywo, ciepła kawa, bądź kakao i zaczynamy? : )

Pozdrawiam - Paweł (Kle2 / Lokator) : )

Opublikowano

Siemanko!

Z tego co się orientuje i z tego co dosłownie sam widzę starzy wyjadacze, których kiedyś można było spotkać na serwerach wciąż pogrywają i wciąż czekają na konkretny polski serwer. Skąd takie spostrzeżenia? Prowadziłem kilka lat serwer Vulcan ze znacznie starszym administratorem głównym. Dobrze nam się współpracowało, pomimo, że wtedy dopiero się wszystkiego uczyłem. Co do serwera to jeśli chciałbyś na prawdę zabrać się za to konkretnie to musisz w to włożyć pieniądz. Innej możliwości zrobienia tego rozsądnie nie ma. Obecnie Wizzy i Dudi (osoby ogarnięte w temacie MuO dla mnie najlepiej w polsce i nie tylko :) ) posiadają w ofercie IGC Network pliki za okł +,- 1000 zyla. Bezbugowe i totalnie dopracowane pod każdym względem. (Grałem na serwerze na ich plikach, dawno się tak dobrze nie bawiłem). Ale tak się składa, że w ofercie awhost.pl, masz petarnego Vpsa/Dedyka (ciągnie z łatwością 1000) Z plikami właśnie od nich za okł 500 miesięcznie. No i oczywiście masz tam wszelkie zabezpieczenia antyddosowe itd. Porządny AntyHack nie żaden ochłap :P. To wygląda tak: kupujesz konfigurujesz jak chcesz w konfigach i odpalasz serwer :P. Oczywiście można spróbować zrobić coś swojego, ale to i tak wyjdzie znacznie drożej. Chyba, że znalazł byś osobę która posługuję się znakomicie C,C++ ogarnia proxy itd. (Obecnie znalezienie dobrego programisty jest trudne :))

Opublikowano

Na takim serwerze o wszystko łatwo - i właściwie każdy gracz może grać solo, a ja chciałbym się skupić na grze zespołowej.

Na zwykłym serwerze z wysokim, czy średnim expem gracz gra powiedzmy pół roku (przeciętny gracz, który lubi Mu) - i po tym czasie nie ma już właściwie do czego dążyć. Zostaje mu ranking. Osoba bardziej zawzięta, posiadającą większą ilość wolnego czasu i wiedzy dojdzie do tego samego dużo szybciej.

Kiedyś zastanawiałem się nad stworzeniem serwera będącego odpowiednikiem serwera X-World, ale potem stwierdziłem, że byłoby to bezsensowne. Na X-Worldzie, mimo zachowania niskiego exp'a i dropu stało się to, co dzieje się właściwie wszędzie - wszystko zwolniło, życie na serwerze zniknęło - ludzie nie mieli już do czego dążyć.

Wiemy jaki cel mają gry tego typu - nabić, wymaksować, najlepsze itemy - co dalej? W normalnym przypadku niestety nic - gra się kończy.

Co Wy na to, aby zmotywować graczy do dalszej gry - dodać do tego Coś, co pozwoli graczom dążyć do kolejnych celów? ; )

Chcę stworzyć serwer, który obejmie szeroki zakres prowadzenia rozgrywki - różnorodny poziom zdobywania exp'a, dropu i PVP. Gracz grający 2 miesiąc, i gracz grający 2 rok mają mieć takie same możliwości względem dążenia do kolejnych celów. Wszyscy starzy wyjadacze wiedzą, że miło jest być wysoko w rakingu - tym bardziej w topce, ale wiedzą też, że nie tylko o to w tym wszystkim chodzi. Chcę założyć serwer, który da ludziom ciągłą przyjemność ze zdobywania tego wszystkiego co gra Mu Online oferuje, zwróci uwagę na współpracę, której tak często w dzisiejszych czasach brakuje, i jednocześnie nie zamknie skali rozwoju bohatera i nie określi monotoniczności gry!

Opublikowano

Fetsuna,

Przypomniałeś mi moje stare czasy z MuOnline. Wszystko co było piękne, granie zespołowe z 5 moich kumpli :) na wolnych serwerach długo się expiło, resy i w ogóle :)

Gdyby taki server powtały z chęcią bym zagrał ale ,żeby była duża liczba osób <3

Gorąco Pozdrawiam,

KsP

IRcBXuaz10l20.gif

Opublikowano

Wszystkich zainteresowanych grą na takim serwerze, bądź osoby chętne pomóc w rozwoju projektu proszę o kontakt pod GG - 3856357. To konto kolegi, które użyczył mi do momentu odzyskania hasła, jednakże - hasła jak nie ma, tak nie ma. Założę nowe konto : )

Być może, któreś z Was będzie chciało pomagać na bieżąco, i współtworzyć zespół owego serwera : )

Opublikowano

No! Konto założone! Jeżeli nie możecie, bądź też nie chcecie kontaktować się przez GG (3856357), to piszcie w temacie, bądź na PW : )

W najbliższym czasie (dzisiaj/jutro) postaram się uruchomić drobne forum, które zostanie wykorzystane do przedstawienia projektu, prowadzenia dyskusji na jego temat oraz informowania zainteresowanych o postępach i wyborach, które będą tyczyły się przyszłego serwera : )

Opublikowano

oo., od zawsze czekalem na taki serwer :) ala starego globala, Maly exp nacisk na gre zespolowa :) drop optymalny tzn, ze nie liczy sie afk i za resy itemki tylko szczescie w wdyropieniu dobrego itemu :)) serwer marzenie ! :) Chetnie sie moge dolozyc do serwerka i pomoc :) zeby dobrze go ustawic i przywrocic stare czasy :) bo dzisiejsze serwery to tylko afk lub itemki z cash shopu ^^ lub gr i itemka fo :) dla mnie to nuda :P drop ma sie liczyc od gry i szczescia a nie nawalanie resow :) te czasy ze na wszystkich mapkach pt :)) cos pieknego!

Opublikowano

W celu zebrania wszystkich zainteresowanych projektem w jednym miejscu powstało forum informacyjno-techniczne, na którym to będziemy uzgadniać i poruszać wszelkie sprawy związane z budową, i późniejszym rozwojem serwera : )

Forum nie grzeszy wyglądem - ma ono służyć wyłącznie celom informacyjnym i dyskusyjnym, więc nie ma potrzeby poświęcania mu teraz większej ilości czasu - skupmy się na serwerze. Wszystkich zainteresowanych proszę o zapoznanie się z jego treścią, a osoby chcące ingerować w rozwój serwera czy to sugestiami czy pomocą proszę o zarejestrowanie się oraz dyskusję w wybranych przez siebie tematach : )

Nowości dotyczące naszego serwera najszybciej będą osiągalne dla Was na naszym forum, chociaż tutaj też będą się pojawiać - z opóźnieniem : )

Na forum znajdziecie również informacje dotyczące kontaktu ze mną, czy też innymi członkami zespołu : )

Adres: http://perfect-mu.pl

Pozdrawiam Kle2!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...