Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Java - Początki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , ostatnio zacząłem się zastanawiać czy nie zacząć się uczyć języka Javy . Słyszałem że można robić nią coś w minecraft i mam pytanie do was a mianowicie :

- co można robić w Javie ?

- co polecacie do jej nauki ? ( fora , jakieś książki )

- coś od siebie o Javie czy jest łatwa czy jakaś trudna do opanowania

Opublikowano

1. To co ci się uda zrobić w jawie

2. Google i jego opcja szukaj

3. Może będzie łatwa, a może trudna do opanowania, to wszystko od ciebie zależy.

1377774857-U369478.png

Opublikowano

Pierwsze - Wszystko.

Drugie - Poradnik javastart, a jak już będziesz pewien co do niej, to książke - najlepiej "Rusz głową! Java" lub "Thinking in Java".

Trzecie - Nie, nie jest trudna. Jest podobna do innych języków z tym, że są w niej trudne inne rzeczy niż np. w C.

@Edit - Up był szybszy. Jednak myślę, że jego post nie wnosi wiele do tematu. To, czego nie uda mu się zrobić w 1 dzień nauki, najpewniej jest możliwe.

@Down - Czyli Twoją logiką w tej chwili dla niego nic nie jest możliwe... O to się on nie pytał :)

708121422388637873334.png

Opublikowano

Pierwsze - Wszystko.

Drugie - Poradnik javastart, a jak już będziesz pewien co do niej, to książke - najlepiej "Rusz głową! Java" lub "Thinking in Java".

Trzecie - Nie, nie jest trudna. Jest podobna do innych języków z tym, że są w niej trudne inne rzeczy niż np. w C.

@Edit - Up był szybszy. Jednak myślę, że jego post nie wnosi wiele do tematu. To, czego nie uda mu się zrobić w 1 dzień nauki, najpewniej jest możliwe.

Nie do końca, bo ktoś kto niewiele umie to nie zrobi od razu czegoś wielkiego, więc w javie nie można zrobić wszystkiego, bo jest ograniczona wiedzą programisty. Jak się zapozna z podstawą javy, to można też uczyć się z istniejącego kodu. Poza tym, java może być trudna, na przykład dla osoby która dopiero co zaczyna z komputerem, bądź programowaniem.

@up i down

Pytania również nie były zbyt sensowne, więc czemu odpowiedzi miały by być?

1377774857-U369478.png

Opublikowano

Nie do końca, bo ktoś kto niewiele umie to nie zrobi od razu czegoś wielkiego, więc w javie nie można zrobić wszystkiego, bo jest ograniczona wiedzą programisty. Jak się zapozna z podstawą javy, to można też uczyć się z istniejącego kodu. Poza tym, java może być trudna, na przykład dla osoby która dopiero co zaczyna z komputerem, bądź programowaniem.

Odpowiadasz na pytania

"1. To co ci się uda zrobić w jawie

2. Google i jego opcja szukaj".

Wiec ja na twoim miejscu bym się wgl nie odzywał albo chociaż nie dopowiadał komuś.... Trzeba było napisać na początku sensownie a nie komentować cudze posty.

A co do tematu to nie wiem.

Opublikowano

Łatwiejsze do pojęcia będzie Java czy C++ ??

Ty chcesz na łatwizne pójść w programowaniu? Nie bierz się za to jak chcesz tak dalej myśleć.

Opublikowano

Lol... To polecam Logo <sarkazm>... Programowanie jest o tyle fajne, że podstawy są proste a zaawansowane rzeczy trudne. Podstawy Javy bez problemu zrozumiesz. Potem poprostu uczysz się i rzeczy są coraz trudniejsze, ale Ci też idzie coraz lepiej. Najtrudniej jest tylko zacząć.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Praktycznie w programowaniu im więcej wiesz tym mniej zarazem ;o Ja tak mam cały czas.
Tak jak drzewo, dajmy na to że zaczynasz uczyć się od konara przechodzisz na jedną gałąź a ta otwiera drogę do następnych i następnych itd.... A gałęzi jest w ch,,., bardzo dużo. (Java początkowo nazywała się Oak, nie bez przyczyny porównanie do drzewa xD)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...