Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Własny server dedykowany

kosmik1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Przychodzę tutaj z prośbą do was abyście mi udzielili paru informacji. Chcę założyć serwer dedykowany. Jako iż posiadałem swój własny serwer blisko 3 lata temu, jednak trzymałem go na swoim własnym komputerze (system windows) co było banalne w instalacji i obsłudze. Dzisiaj nie posiadam takiej możliwości ponieważ w domu mam do dyspozycji tylko laptopy które nie mają wielkich osiągów.

Poczyniłem pierwszy krok i zamówiłem 3-dniowy okres próbny tego serwera vps http://www.idhosting.pl/vps.php?pakiet=zolty aby ogarnąć instalacje tego wszystkiego. I tu pytanie do was. Jak jest z obsługą takiego serwera. Dowiedziałem się, że nie ma sensu brać dedyka z windowsem(+zdalny pulpit co rozwiało by moje obawy z obsługą) ponieważ zajmuje on za dużo miejsca na maszynie. Więc pewnie linux. Czy przy obsłudze trzeba koniecznie poruszać się poprzez komendy? Czy można swobodnie na takim Linuxie zainstalować zdalny pulpit i zabawa wygląda podobnie jak na windowsie?

I ostatnie pytanie, jaki serwer dedykowany polecalibyście na dzień dzisiejszy, jak się mają stawki cenowe do obsługi obstawiając że mam zamiar wypuścić serwer na blisko 150-200 osób.

Z góry dziękuję.

Opublikowano

xxx

homepage04.jpg

___ __ _ _ ____ ____ __ ____ __
/ __) / \ ( \/ )( __)(__ )/ \(__ )/ \
( (_ \( O )/ \/ \ ) _) / _/(_/ / / /(_/ /
\___/ \__/ \_)(_/(____)(____)(__) (_/ (__)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...