Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Aion] Własny dom, czyli system housingu

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wraz z wersją 3.0 w Aion mamy możliwość posiadania własnych "4 kątów". Tego typu posiadłość służy przede wszystkim do:

-dobrej zabawy, przyjmowania znajomych i swego rodzaju "bawienia się w dom"

-Magazynowania przedmiotów, jeżeli nasz magazyn jest już pełny (dzięki szafom i szufladom)

-Podlewania pory oraz poti, co wiąże się ze zdobywaniem medali przyjaźni.

1. Jak zdobyć własny apartament?

Po osiągnięciu 21 lvl odblokowuje się dla nas specjalna misja, za która możemy dostać za darmo swoje pierwsze mieszkanko.

Elyosi - Harinus: [Dom-Ćwiczenie] Łatwe życie

http://aiondatabase.net/us/npc/798458/

Asmodianie- Randici: [Dom-Ćwiczenie] Pernon – Miejsce Ciszy i Spokoju

http://aiondatabase.net/pl/npc/798459/

Misja jest prosta, polega na typowym "znajdź-porozmawiaj".

Po ukończeniu całej misji dostajemy pierwsze meble, którymi możemy udekorować nasz apartament.
Misje u naszego prywatnego sługi możemy brać o 9 rano, codziennie. Dostajemy za nią nawóz do poti oraz pory.

Otrzymujemy również dodatkową umiejętność zwaną "Powrót do domu". Umożliwia on nam teleportację do naszego domu wraz ze wszystkimi osobami w naszej grupie.

2. Rodzaje domów w Aion

W Aion mamy kilka rodzajów domu, który możemy posiadać. Na początku każdy otrzymuje tylko i wyłącznie apartament. Czyli malutki pokoik, niczym kawalerka. Na inne niestety już trzeba zarobić.

• Apartament- cena wywoławcza: brak (dostępny z zadania), czynsz tygodniowy: brak , ilość poti i pora: 3.
  • Dom - cena wywoławcza: 12,000,000 kinah , czynsz tygodniowy: 400,000 kinah , ilość poti i pora: 4
  • Willa - cena wywoławcza:112,000,000 kinah, czynsz tygodniowy: 2,000,000 kinah, ilość poti i pora: 5
  • Posiadłość - cena wywoławcza: 335,000,000 kinah, czynsz tygodniowy: 4,000,000, ilość poti i pora: 6
  • Pałac - cena wywoławcza: 1,000,000,000 kinah, czynsz tygodniowy: 20,000,000 kinah, ilość poti i pora: 7

3. Kupno, czyli licytacja domów

Domy wystawiane są na licytacji, która rozpoczyna się w poniedziałek 12:00 a kończy w niedziele 12:00. Jeśli w niedziele o 12:00, jakiś dom zostanie przebity na mniej niż 5 min przed końcem aukcji, taka licytacja zostanie automatycznie przedłużona (maksymalnie licytacja może przedłużyć się o 30 min).

Listę domów wystawionych na licytacji można sprawdzić u Licytatora Domów Parrion (Elyos) / Sarara (Asmodianie), u Służącego w domu bądź na tablicy ogłoszeń mieszkańców przed każdym z domów. Po zakończeniu licytacji, dom wygrywa gracz z największą stawką - gracze nie mogą licytować na więcej niż dwa domy na raz, a posiadać mogą tylko jeden. Jeśli gracz wygrał aukcję a posiada już dom, zaczyna się dwutygodniowy okres przejściowy, w czasie którego nowy dom jest niedostępny. Gracz musi najpierw sprzedać swój stary dom, by móc korzystać z nowego. Jeśli gracz nie sprzeda swojego domu w czasie dwóch tygodni, zostaje on automatycznie wystawiony na licytację, a część kosztów jego zakupu zostaje zwrócona graczowi. Jeśli gracz, sprzedał wszystkie swoje domy, może ponownie otrzymać Apartament od NPC Sarrik (Asmodianie) bądź Parrine (Elyosi).

4. Korzyści płynące z posiadania własnego domu.

• Zabawa. Dekorowanie swoich 4 kątów według uznania. Dodawanie mebli, malowanie ścian, czy wybór rodzaju podłogi.
  • Nawożenie poti (tylko i wyłącznie dla właściciela) oraz pora (dla wszystkich odwiedzających).
  • Dodatkowy "magazyn" w postaci szaf, szuflad, czy komód
  • Specjalne buffy dla posiadaczy drogich domów, takie, jak zwiększenie szans na pomyślny crafting, czy brak soulsickness, czyli "choroby duszy". Efektu po śmierci.
  • Możliwość rozbudowy swojej wioski, co odblokowuje nowe zadania oraz sprzedawców w wiosce

5. Co to jest poti?

icon_item_housing_owner_pot_rare_01.png
Bardzo często przypomina roślinkę, ale przyjmuje również inne formy, np skrzynek, czy kryształów. Za "nawożenie" otrzymujemy 1 medal przyjaźni, za który możemy później wymieniać różne nagrody (np wartościowe poti, pora, meble etc). Otrzymujemy z nich kilka przedmiotów, w zależności od rodzaju poti np kamienie uszlachetniające.

6. Co to jest pora?

icon_item_housing_visitortree04a.png
W sumie od poti różni się tylko tym, że nasi goście mogą je nawozić. My musimy robić to sami. Mimo wszystko, po długim procesie nawożenia również otrzymujemy z nich różne przedmioty np Boskie kamienie.

Przy pisaniu poradnika opierałam się na
board.pl.aion.gameforge.com/board23-aion-gra/board25-pytania-oraz-pomoc/board40-poradniki/379-system-dom%C3%B3w/

Opublikowano

Poprawiłbym parę informacji bo ludzie z FailForge grę, którą się zajmują znają chyba tylko z ticketów jakie dostają oraz rzeczy zasłyszanych od Shugosów z serwerowni.

1. Quest od NPCa w domu na Heart- i Guestbloomy (Poti i Poraroare- to drugie coś) jest resetowany codzień o 9 rano, tak jak wszystkie inne questy - nie co 24h co sugeruje, że jak odbiorę o 3 rano to znowu będę mógł dopiero następnej nocy o 3. Oznacza to, że mogę przyjść o 8:55 odebrać questa z wczoraj jeśli o tym zapomniałem, poczekać 6 minut i o 9:01 odebrać questa i itemki na dzisiaj (tak samo ogółem jest z np. ticketami na arenkę)
  2. Proponowałbym dodać informacje co który dom oferuje w pkt 2, ponieważ krótka wzmianka w pkt 4 tego dokładnie nie opisuje:

- House (Dom) - przyśpiesza regenerację Energy of Repose o 5% gdy jesteśmy wylogowani;
    - Manion (Willa) - poza szybszą regerneracją EoR o 10% (nie o 5% jak w House) zupełnie usuwa soulsickness - spowolnienie po śmierci gdy podnosimy się np. w instancji;
    - Estate (Posiadłość) - poza szybszą regerneracją EoR o 10% i usunięciem soulsicknessa daje +5% do szansy na crit itemu podczas craftu;
    - Palace (Pałac) - poza szybszą regerneracją EoR o 10% i usunięciem soulsicknessa, +5% do szansy na crit itemu podczas craftu daje jeszcze +5% do szansy na drop itemu z mobów/bossów.
  3. Do pkt 3 dodałbym informację, że własny dom można dodać na aukcję tylko między poniedziałkiem, a piątkiem (godzin nie pamiętam, jest w opcji help u Butlera). Raz się na tym przejechałem bo chciałem wystawić w sobotę rano gdy już ta opcja była zablokowana więc zamiast sprzedać dom następnego dnia musiałem czekać tydzień.
  4. Do pkt 3 dodałbym jeszcze, że koszt wystawienia domu wynosi ~30% ceny minimalnej, tj. Jak chcę sprzedać Estate i wystawić go za 335kk (cena za jaką sprzedam może wzrosnąć w czasie bidowania ale muszę ustawić minimalną) to zapłacę ~100kk na wstępie, które teoretycznie zwracają mi się po sprzedaży domu, tj. dostaję łącznie z 410kk chyba (konkretnych kwot nie pamiętam, przeprowadzałem się łącznie z 2x i to idąc od mansiona do góry). Najlepiej się sprzedają mansiony ponieważ od nich usuwa się soulsickness, więc cena takiego jednego przykładowo na Nexusie może dojść do 300kk (gdy zaczyna się aukcja od 110kk). Gdzie logika skoro estate jest za 335kk i nikt ich nie kupuje? Nie wiem, dawno przestałem jej szukać. Może ludzie po prostu nie chcą płacić 4kk na tydzień tylko 2kk i nie widzą jaką bzdurę robią waląc oporowo w mansion.
  5. Do pkt 4 dorzuciłbym info, że u NPCa w głównym mieście można kupić 2 kontrakty na NPCów do domu - General Goods Merchanta od sprzedaży śmieci oraz Warehouse Managera od magazynu. Dzięki temu od razu po przeniesieniu do swojego domu można skorzystać z ich usług zamiast biegać do centrum czy na inne mapy.
  6. Bardziej jako ciekawostkę niż faktycznie przydatną informację dodałbym odnośnie wiosek, że poza nowymi NPCami od mebli i innych, na maksymalnym levelu pojawiają się 2 powtarzalne questy na 3 bardzo miłych NPCów.

Pierwszy bodajże mogą robić wszyscy, którzy podbiegną do tablicy i oferuje:
    - NPC od wymiany 10 gobletów (kielichów) na AP
    - NPC od wymiany 10 koronek na AP
    obydwaj wymieniają po kursie jaki jest w Core tylko można to robić hurtem. Było to bardzo przydatne w 3.0, od 4.0 jest mniej bo po prostu podbiega się do NPCa i sprzedaje mu itemki hurtem, a nie klika co 1 czy 10.

Drugi mogą robić tylko mieszkańcy wioski, polega na zabiciu paru (chyba trzech) trzy hitowych mobków i powrót do wioski. Daje on NPCa, który oferuje specjalne jajo. Po 100 użyciach (własnych, sąsiadów, przyjaciół) przy pomocy Guestbloomów (Pora-rów?) dostajemy paczkę z której może wypaść paczka z mountem:
    - 30 dniowy odliczający czas od otworzenia paczki - paczka jest nietradeowalna;
    - na stałe - paczka jest tradeowalna.
    Po otworzeniu paczki mount jest nietradeowalny.

Statystyki mounta:

Aion0007.jpg

Mount:

3-5_mounts_04.jpg

7. W punkcie 5 i 6 jest błąd i są źle ustawione ikonki, ponieważ:
    - Poti (Heartbloom) jest tylko dla właściciela, przykład:
    http://aiondatabase.net/pl/item/170195024/

- Pora (Guestbloom) jest możliwy do użycia przez wszystkich, przykład:

http://aiondatabase.net/pl/item/170190014/

8. W sumie można by jeszcze dodać informację o Nomad Shugo
    http://www.daevasreport.com/2012/06/05/3-0-shugo-merchants/

Sprzedających specjalne/tańsze meble i souveniry < oraz coś na ich temat, bo to właśnie pamiątki wypadające z bossów powiedzmy, że "pokazują" jak aktywny PvE jest gracz i stanowią świetną ozdobę domu:

Stary news wersji 3.0 na Daevas Report z screenami:

http://www.daevasreport.com/2012/08/06/aion-guide-souvenirs/

Stary topic dotyczący wersji 3.5 (po której chyba już nie wprowadzono ani jednego nowego souvenira) z screenami:

http://forums.na.aiononline.com/na/showthread.php?t=99990

I to chyba wszystko o czym teraz pomyślałem. Wysłałbym o 3 rano identyczną wiadomość ale forum o tej godzinie nie działa i wszystko co wtedy napisałem to straciłem.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzięki , przyda się poczytam na spokojnie dokładnie, powiem ci 2 minuty czytania a już wiem o wiele więcej :)

Katastrofa samolotu na ruskim lotnisku,
Plany masonerii, lądowanie na księżycu,
Świńska grypa, ufo na czeskim pograniczu,
Sekretna technologia, która niszczy ludzki gen.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja jeszcze bym dodała możliwe sposoby na zdobycie mebli i tak jak wspomniał Xanan, na pewno coś o pamiątkach, bo przecież tymi elementami zdobimy nasze 4 kąty. ;) Może też coś o Kuli Przywiązania?

Poza tym raczej zastrzeżeń nie mam, wszystko fajnie i przejrzyście napisane.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
  • Aive zmienił(a) tytuł na [Aion] Własny dom, czyli system housingu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...