Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Litecoin - cyfrowa waluta, która zyskuje na wartości szybciej, niż bitcoin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bitcoin, jeszcze niedawno będący ciekawostką przyciągającą nerdów i amatorów szybkiego wzbogacenia się, stał się ostatnio częstym gościem w mediach. Choć wzrost wartości bitcoina może przyprawić o zawrót głowy, istnieje waluta, która ostatnio drożeje szybciej od niego.

Bitcoin tworzy fortuny
Seria gospodarczych krachów w kilku państwach i ograniczenia, z jakimi spotkali się na wiosnę 2013 roku klienci cypryjskich banków sprawiły, że na wiosnę tego roku bitcoin gwałtownie zyskał na wartości.
02e1764ca283e0fdb963db6a74f6fd32,645,0,0
Od tamtego czasu i szalonej zwyżki bitcoina minęło już ponad pół roku. Kryptowaluta zaliczyła w tym czasie efektowny spadek, a następnie trwający do dzisiaj gigantyczny wzrost (nawet, jeśli uwzględnimy trwająca od kilkudziesięciu godzin korektę). Dość wspomnieć, że 1 bitcoin, warty w styczniu tego roku kilkadziesiąt złotych, jest w chwili pisania tych słów wyceniany na ponad 1000 dolarów, czyli ponad 3 tys. złotych.
Kto kupił lub wydobył bitcoiny odpowiednio wcześnie – liczy zyski. A media raczą nas opowieściami o tym, jak zainwestowane kilka lat temu kilkadziesiąt dolarów pozwala obecnie na kupno mieszkania w stolicy Norwegii. Albo jak wraz z wyrzuceniem starego twardego dysku pewien Brytyjczyk pozbył się fortuny – na starym nośniku były bowiem dane portfela, zawierającego tysiące bitcoinów.
Litecoin - druga kryptowaluta świata
Popularność bitcoina sprawiła, że pojawiło się wiele innych kryptowalut. Większość z nich jest obecnie bardzo niszowa i – jak twierdzą eksperci – raczej nie ma przed sobą przyszłości. Są jednak wyjątki i wiele wskazuje na to, że należy do nich litecoin.
6bd3304f292303ff018c6ab5bc14ce1b,645,0,0
Litecoin to – w dużym uproszczeniu – udoskonalony bitcoin. Co różni te waluty? Algorytm litecoina zakłada, że w obiegu znajdzie się 84 mln monet (w porównaniu z 21 mln BTC), a przetwarzanie kolejnych bloków następuje co 2,5 minuty – oznacza to, że transakcje są potwierdzane do czterech razy szybciej i czterokrotnie szybsza jest również emisja kolejnych partii waluty.
Inna jest również wykorzystywania technika kryptograficzna, co z jednej strony podnosi bezpieczeństwo litecoina, a z drugiej zmienia – w porównaniu z bitcoinami – optymalne sposoby wydobycia (więcej szczegółów technicznych, związanych z litecoinem oraz komplet informacji na jego temat znajdziecie na stronie WeUseLitecoins.org..
Po co tworzyć kolejną kryptowalutę? Zdaniem jej twórcy adekwatne jest porównanie z kruszcami – gdy bitcoin jest złotem, to litcoin może pełnić rolę srebra. A w praktyce - obok bitcoina, używanego do większych transakcji - służyć przede wszystkim wygodnej obsłudze mikropłatności.
Czy litecoin powtórzy sukces bitcoina?
Wartość wszystkich litecoinów sięga obecnie kilkudziesięciu milionów dolarów. To niewiele, jednak pamiętajmy, że jeszcze rok temu o kilkudziesięciomilionym rynku mówiło się w kontekście bitcoina. Dzisiaj wartość wydobytej waluty jest o rząd wielkości większa, sięgając kilku miliardów dolarów (trudno podać konkretną wartość ze względu na wahania kursu – na początku listopada było to ok. 2,5 mld dol.) Czy litecoin powtórzy ten sukces?
ad5f9650df280b8b8785eed10fe639f7,645,0,0
Niemal równo rok temu podobne pytania zadawałem pisząc o bitcoinie w artykule "Bitcoin – waluta wolnych ludzi czy pomysłowa piramida finansowa?". Takie przewidywania przypominają wróżenie z fusów, jednak wśród licznych kryptowalut litecoin zajmuje pod względem popularności drugie miejsce, a jego wartość szybko rośnie. Niewykluczone, że za rok ci, którzy inwestują lub zainwestowali w LTC będą liczyli zyski.
Czy tak będzie? Wygląda na to, że coraz więcej użytkowników zaczyna doceniać kryptowaluty jako sposób na inwestowanie lub sensowną alternatywę dla oficjalnych, zależnych od rządów i banków centralnych walut. A przecież o to właśnie chodzi – im więcej użytkowników, im więcej przeprowadzanych transakcji i miejsc, honorujących cyfrowe pieniądze, tym większa szansa, że kryptowaluty nie tylko przetrwają, ale staną się alternatywą dla pieniędzy pozostających pod kontroą polityków.
źródło: gadżetomania

Jestem dinozaurem

Użytkownik od 22 wrz 2007
Opublikowano

Ja żałuję że o bitcoinie nie dowiediałem się wcześniej bo lubię inwestycje internetowe, teraz pewnie pomnożył bym swoje zyski kilkakrotnie.

Jestem dinozaurem

Opublikowano

Lol, jesteście mega pesymistami... ja kupiłem 2 LTC i jeżeli ceny dalej będą tak rosły to za rok ... kto wie może coś wpadnie :D

Opublikowano

Zastanawiam się jak ktoś może inwestować w coś tak bardzo niestabilnego jak wirtualna waluta. Nie dość, że wszystko może się rozsypać w jeden dzień to jeszcze nie są to np akcje firmy która istnieje tylko byt niematerialny. To tak jak by inwestować w walutę w grze.

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Nie do końca masz rację, twoje pieniądze w koncie bankowym też są fikcyjne :) Bitcoinami studenci płacą np. czynsz albo opłacają czesne w szkole. To nie takie proste żeby z dnia na dzień tak świetny biznes runął. Swoją drogą- jest ryzyko, jest zabawa.

Jestem dinozaurem

Opublikowano

Zastanawiam się jak ktoś może inwestować w coś tak bardzo niestabilnego jak wirtualna waluta. Nie dość, że wszystko może się rozsypać w jeden dzień to jeszcze nie są to np akcje firmy która istnieje tylko byt niematerialny. To tak jak by inwestować w walutę w grze.

Groźny gimbo ekonomista wykryty. xddd Zanim napiszesz coś głupiego, zapoznaj się trochę bardziej z tematem....Parę lat temu za 20 złotych mogłem kupić kilkadziesiąt bitcoinów, wiesz dlaczego ludzie zainwestowali w tą walutę? Miała przyszłość, żaden bank jej nie kontroluje, wartość wzrasta wraz z poziomem trudności wydobycia i popytem. Największa wyszukiwarka internetowa w Chinach, która ma monopol, dzięki temu google tam nie istnieje, umożliwiła transakcje przez bitcoiny i zainwestowała. Strona internetowa, która jak dobrze kojarzę jest czwarta co do popularności na świecie. Humble bundle, allegro oraz wiele innych portali dużo wcześniej zrobili to, co Chinole. Bańka pękła to normalne, ale wartość bitcoinów jest bardzo stabilna do pewnego progu, który cały czas wzrasta. Elo

Pomogę z matematyki, PW.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...