Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

adrianski12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko.

Mam 10 lvl i nagromadziłem 3200 pz. I teraz nwm jakiego sobie championa kupić. Miałem zamiar kupić Katarine, ale dowiedziałem się, że łatwo ją rozwalić poprzez przerwanie ulta. Nie wiem co wybrać. Czy może poczekać i polecicie jakieś postacie, abym przetestował sobie na spokojnie ?:) Jak na razie grałem przeważnie Teemo i bardzo dobrze mi się nim grało, ale po tygodniu grania trochę się znudził :/

Zacząłem grę tydzień temu w niedziele i grałem trochę wtedy miss fortune,pantheonem i xinem. Miss fortune mi się spodobała i fajnie się nią grało, ale z tego co grałem w tym tygodniu to miss fortune zawsze dostawała w dupkę :) I pomyślałem, że słaba postać.Chciałbym na początek w miarę łatwą postać do ogarnięcia. Myślę, że pomożecie mi dobrać i nie będzie głupich odpowiedzi :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Katariny nie polecam na początek. Jeżeli chcesz już coś na mida to polecam Nidalee:

+ Ogromna mobilność
+ Przy trafieniu włócznią z daleka zadaje ogromne obrażenia
+ Możliwości leczenia i zwiększania attack speedu

+ Escape na ulti (W)

- Trafienie z włóczni czasami jest trudne – włócznia nie przechodzi przez miniony.

jp8p35.png
Opublikowano

"+ Escape na ulti (W)" O co tu chodzi ? :D Jestem newbie i nie rozumiem wszystkiego :) Jakaś ucieczka na ulti? ,ale po co w ? :D Sorki za nieogarniecie.

A tak wgl. czemu postacie są podzielone na mida, topa i bota? przecież to chyba nie ma różnicy :)

A tak nawiącując do tematu to chciałbym coś co ma ostry dmg z czarow np. jak Teemo + fajnie by było gdyby był taki efekt ze pare sekund zabiera mu hp po uderzeniu :)

@edit

Twitch dobra postać? Czy to dla bardziej ogarniających? Lux adc jest? Le Blanc jeszcze mi polecano.

Opublikowano

"+ Escape na ulti (W)" O co tu chodzi ? :D Jestem newbie i nie rozumiem wszystkiego :) Jakaś ucieczka na ulti? ,ale po co w ? :D Sorki za nieogarniecie.

Chodzi o to, że Nidalee gdy użyje ulti zmienia się w tygryska i dzięki jej W polega na tym, że skacze na jakiś metr, więc można łatwo dzięki niemu uciec.

A tak wgl. czemu postacie są podzielone na mida, topa i bota? przecież to chyba nie ma różnicy :)

Napiszę Ci to w punktach.

1. Linia Bot - najczęściej idzie tam ADC wraz z supportem. Dlaczego? Ponieważ support kontroluje wizje na mapie, co za tym idzie kontrola ważnego celu czyli Dragona.

2. Linia Mid - na tą linię najczęściej idą postacie AP(Magiczne) lub Assasyni (ZED). Dlaczego? Ponieważ taka nafeedowana Diana może biegać z Mida na Bota oraz Topa i gankować co przekłada się na większe prawdopodobieństwo z wygranej. Z Topa lub Bota mogłaby gankować tylko jedną linię.

3. Linia TOP - Tutaj najczęściej spotykamy tanków i offtanków. Jest to dobre dla nich miejsce, ponieważ: luźniejsza farma, gank możliwy tylko z prawej strony od krzaków, Top jest to chyba najdłuższa linia i taki off tank ma większe szanse przeżycia ganku niż adc bądz apc.

jp8p35.png
Opublikowano

Chodzi o to, że Nidalee gdy użyje ulti zmienia się w tygryska i dzięki jej W polega na tym, że skacze na jakiś metr, więc można łatwo dzięki niemu uciec.

Napiszę Ci to w punktach.

1. Linia Bot - najczęściej idzie tam ADC wraz z supportem. Dlaczego? Ponieważ support kontroluje wizje na mapie, co za tym idzie kontrola ważnego celu czyli Dragona.

2. Linia Mid - na tą linię najczęściej idą postacie AP(Magiczne) lub Assasyni (ZED). Dlaczego? Ponieważ taka nafeedowana Diana może biegać z Mida na Bota oraz Topa i gankować co przekłada się na większe prawdopodobieństwo z wygranej. Z Topa lub Bota mogłaby gankować tylko jedną linię.

3. Linia TOP - Tutaj najczęściej spotykamy tanków i offtanków. Jest to dobre dla nich miejsce, ponieważ: luźniejsza farma, gank możliwy tylko z prawej strony od krzaków, Top jest to chyba najdłuższa linia i taki off tank ma większe szanse przeżycia ganku niż adc bądz apc.

Czy mógłbyś mi wiecej wytlumaczyc np. jutro na ts3, skype lub gg ?:)

Znajomych mam paru co graja w lola, ale także nie ogarniają, bo niedawno zaczeli gre jak ja. Mógłbyś wprowadzić mnie ?:)

@topic

To powrót do tych postaci. Lubie coś z dobrym dmg.(dobrze by bylo jesli taka postac dobra by byla na zasieg i mogla szybko uciec i az tak latwo nie mozna by jej ubic :) )

Opublikowano

Właśnie wg. mnie kata na początki będzie strasznie mocnym pickiem.Ludzie nie będą umieli ją skontrować,jeśli ją ogarniesz to ultem wygrasz wszystkie mecze.

Opublikowano

Właśnie wg. mnie kata na początki będzie strasznie mocnym pickiem.Ludzie nie będą umieli ją skontrować,jeśli ją ogarniesz to ultem wygrasz wszystkie mecze.

To mówisz, że katarinke brac ?:)

Z qumplami jak grałem arama i mialem katarinke (qumple po 30 lvle wiec przeciwnicy tez :) ) to miałem staty 9/10/18 :)

A jakie postacie mogą skontrować katarinke ?:)

Opublikowano

To mówisz, że katarinke brac ? :)

Z qumplami jak grałem arama i mialem katarinke (qumple po 30 lvle wiec przeciwnicy tez :) ) to miałem staty 9/10/18 :)

A jakie postacie mogą skontrować katarinke ? :)

Xin skontruje jej ulti,jak doskoczy i ją podrzuci,ogółem to stuny i podrzuty ją kontrują,ale ten DMG z ulti jest taki wysoki że jak Twój team będzie się bił i wbijesz się na końcu to padną w 3/5 sekund z dobrym buildem.

Opublikowano

Xin skontruje jej ulti,jak doskoczy i ją podrzuci,ogółem to stuny i podrzuty ją kontrują,ale ten DMG z ulti jest taki wysoki że jak Twój team będzie się bił i wbijesz się na końcu to padną w 3/5 sekund z dobrym buildem.

Dzięki.Jednak jak na razie wezmę tą Katarinke :)

A przy okazji zapytam się jeszcze o coś.

Znacie jakąś dobrą taktyka na Katarine ?:)

Ona jest na mida? Walczyć z dystansem? Ogólne porady do Katarinki :) Będzie limit like.

Opublikowano

Katarina:

- mid

- harras Q + AA badz W

- Q podbijasz na poczatku (skill na odleglosc wiec w razie trudnej linii farmisz z daleka)

- najlepiej po 6lvlu latac gankami na bota i topa zeby zlapac troche feeda

- w TF wbijasz sie jako ostatni, combo Q + E (najlepiej na adc) + W jako obszarowe uruchomienie statusu nalozonego przez Q + R - op ulti na tfy (jesli nie skontruja to penty sie sypna)

- pamietaj ze na midzie jak dobrze zharrasujesz i masz gotowe ulti to mozesz zrobic dive pod wieze, bo zabojstwo skraca czas odnowienia umiejetnosci, czyli Q W E masz od nowa - wniosek? zabijasz i od razu spod wrogiej wiezy uciekasz poprzez E na swojego miniona

Nie wiem czy wiecej porad mam.. aktualnie zapomnaialem, ale ostatnio czesto nia gram, wiec jak jakies pytania to pisz :)

Opublikowano

Zaczęło się na champach .. skończyło na poradnikach.

Polecam Katarinę , do gold V nikt ci nie przerwie ulta ,chyba że ma wyższy poziom niż Bronze II

A poradnik to ( mój autorski :D )

Do 1 - 10lvl musisz się skupić na :

1. Last Hitowaniu - Zadawanie ostatniego ciosu stworom ,by pozyskać z nich złoto.. -

Maly Strzelający - 18g. Walczący w ręcz - 22g. - Duży - 51g.

2. Wiedzieć gdzie , jaka jest linia - Botlane - Respi się tam smok - Jest to dolna linia.

( <--- Jak rozróżnić )

Midlane - Środkowa linia - Toplane - Respi się tam Baron Nashor - Górna Linia

Słowniczek :

Drake/drag - Smok

Bar/Nashor - Baron Nashor ( lol xD )

Top - Górna linia

Bot - Dolna linia

Mid - Środkowa linia

,, KS '' - Sksucie komuś zabójstwo / asystowanie bez potrzeby (ang. KillSteal)

Ksucie - Zabieranie komuś np. creepów support zabiera miniony

swojemu adc

Meele - Walczący w ręcz

Mage - Mag siedzący zazwyczaj na midzie.

Assasin - Zabójca,który jest mobilny i może szybko zabić

wroga.

Tank - Osoba pobierająca od przeciwników najwięcej obrażen , inicjuje

tf

Team Fights - Drużynowe Walki

Early Game - Początkująca Gra ( bycie na lini i lasthitowanie ) [smok]

(Od początku gry)

Roam - Osoba nafeedowana , schodzi na inne linie ,by im pomóc

Mid Lane -Team Fighty , junglowanie i pushowanie wież itp. [ smok ] -

( Zwykle po 20 min )

Late Game - Ludzie zaczynają myśleć kiedy to się skończy i jak to uczynić

( po 30 min zwykle ) [baron]

PS. Dobrze ,by było ,gdybyś posiadał conajmniej 20 farmy w 10 minucie.

(130 możliwych)

Do 11 - 25lvl musisz wiedzieć :

Co to :

ADC - Osoba uderzająca z daleka w przeciwników , stara się nie ,, wpieprzać w

środek tf '' ,ale dobrze pozycjonować ,by go nie zabili , ma największy dmg zazwyczaj

np. Draven , Tristana , Vayne - Znajduję się na Botlane

Support - Osoba ,która chroni swojego ADC ,pomaga mu zabijać. Jego zadanie :

Utrudnienie junglerowi gankowania linii,Pomaganie ADC , Stawia Totemy(wardy)wizji

przed gankami junglera np. Blitzcrank , Thresh , Leona , Lulu.

Gankowanie - Leśny dziad atakuje Twoją linie i pomaga przeciwnej linii zdominować Ciebie..

'

Babbysit - Osoba ,która cały czas ,próbuje zgnoić tą samą linie.

Counterpick - Specjalna postać ,która utrudnia ci używanie spelli , silniejsza , bardziej mobilna itp.np. Diana kontruje katar

ne , Talon kontruje Kassadina.

SwapLane - Osoba ,któa zostałą skontrowana i prosi kogoś o zamienienie się liniami ,zwykle postacie ,które ,, mog

ą '' iść na linie top i mid.. np. Kennen

skontrowany przez Lux , prosi o Lee Sina o zamienie się liniami ,by walczyć np. z Malphite ( Kennen kon

truje malphite ) ,a Lee da sobie radę z Lux

Miniony w jungli - Małe - wilki , wiedźmy(3min) ,jaszczury - Dają 4g. Buffy - 78g. ( respią się co 5 min.) D

ragon 150g. każdemu z twojej drużyny ( 6min ) Baron 300g każdemu z Twojej

(7 min) Średnie golemy i mały golem ( NIE BUFF ) - duży 53g. maly 23g. - Duża wieźma 51g. ( 4 m

in resp )

Nie chcesz znać czasu ,a chcesz wiedzieć kiedy co jest zrespione ? Na mapie znajduję się ,,cza

szka '' oznaczająca co jest zrespione , czasem ,, kłamie '' jeśli drużyna przeciwna/ktoś z twojej drużyny zrobili ten obóz.

AOE - Atak Obszarowy - np. Amumu , Fiddlestick , Kennen, Zyra (ult ) ( koła ) w prost Lux , Jinx , Ezreal , Zyra (Pa

ssive ) (lux,jinx,ez ult )

11-17lvl - Dobrze ,by było 35 farmy -45 10 min 18lvl - 25lvl - Dobrze ,by było 45 - 60 10 min *powtarzam na 130

możliwych *

15 creepów - 1 kill - 300g.

first blood - 500 g

asysta i kill - 300 + 200

Ace - zabicie wszystkich przeciwników przeciwnej drużyny

Do 26lvl - 30lvl

Farma - 60 + W 10 minucie

Bronze 25 +

Silver 50 +

Gold 60 +

( wyżej nie wiem xD jak ktoś chce się swoją farmą w platynie-diamencie-pretedencie pochwalić to piszcie ,poprawię się.)

Smurf - Osoba ,która zakłada nowe konto , lub konto ze słabszą dywizją ,by mieć satysfakcje z rozwa

ania slabszych graczy. np. Diament zakłada sobie konto ,wbija 30lvl specjalnie przegrywa Placementowe gry , jest w bronzie V i ma KDA 20;2 per game ._.

Flame - nie polecam , i powodzenia w grze. LEONA 0/11 RULEZ

v5fgbo.jpg

Chipsy cola gramy w lola

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...