Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zdjąć nadmierne świecenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli było tu usuńcie.

Proste ale cieszy xD

1. Znajdź plik .dds broni/zbroi która się za bardzo świeci
  2. Otwórz za pomocą Gimp'a (Musisz mieć plugin dds)
  3. Po otwarciu Twoim oczom ukazuje się tekstura zbroi / broni
  4. Odnajdź przedmiot gumka
    - Krycie: 90/85 - Jak wolisz
    - Skala: 10,00
  5. Jednym przeciągnięciem myszki (Nie odrywając palca od LPM) przejechać po całej teksturze
  6. Ma to wyglądać podobnie do tego, aby ledwo było widać teksturę
    1385903195-U1.png
  7. Zapisz plik
  8. Spakuj paczkę z plikiem i działa :)

enjoy =)

Opublikowano

Każdy kto uważa, że poziom świecenia edytuje się w item_proto lub za pomocą gumki, to tak naprawdę nie wie, co robi. Po 2 wg.tego "tutorialu" w zbrojach będzie świeciła się też skóra. Pozdro.

Opublikowano

Każdy kto uważa, że poziom świecenia edytuje się w item_proto lub za pomocą gumki, to tak naprawdę nie wie, co robi. Po 2 wg.tego "tutorialu" w zbrojach będzie świeciła się też skóra. Pozdro.

Wybacz inkscape ale nie masz racji ;> Zbroja błyszczy się w tych miejscach, w których na teksturze jest lub nie ma kanał/u alpha. Nie pamiętam dokładnie.

^^

Opublikowano

Wybacz inkscape ale nie masz racji ;> Zbroja błyszczy się w tych miejscach, w których na teksturze jest lub nie ma kanał/u alpha. Nie pamiętam dokładnie.

A co ma kanał alpha do gumki? :P Biel to połysk, czerń to mat. Dlatego maskuje się czarnym pędzlem elementy np. skóra, by się nie błyszczały. Żeby uzyskać odpowiedni poziom połysku używa się odcieni szarości. Jest to najlepszy możliwy sposób.

SYvEQNm.jpg

Opublikowano

A co ma kanał alpha do gumki? :P Biel to połysk, czerń to mat. Dlatego maskuje się czarnym pędzlem elementy np. skóra, by się nie błyszczały. Żeby uzyskać odpowiedni poziom połysku używa się odcieni szarości. Jest to najlepszy możliwy sposób.

SYvEQNm.jpg

A to wszystko dzieje się na alfie :> Więc jest to zależne od niej właśnie :)

^^

Opublikowano

A to wszystko dzieje się na alfie :> Więc jest to zależne od niej właśnie :)

No właśnie cały czas do tego zmierzam, że edytuje się kanał alpha a nie bawi gumką na warstwie... :P

Opublikowano

Jak zwał tak zwał, ważne że usuwa się nadmierne świecenie, bo niektóre rzeczy świecą się jak psu jajca :)

Tak, ale twój/pieczary sposób zmniejsza świecenie równomiernie na całym modelu. W takim przypadku świeci się też skóra co jest błędem. Należy elementy skóry zamaskować na czarno na kanale Alpha. Pieczara opublikował ten sposób z myślą o broniach, bo tam to nie ma znaczenia - całość modelu ma się świecić/błyszczeć. W przypadku zbroi ten sposób jest beznadziejny. Już nie wspomnę o tym, że nie daje to takiego efektu, co edytowanie poświaty poprzez kanał Alpha, gdzie możemy sami ustalać które elementy broni np. ostrze ma się bardziej błyszczeć od np. rękojeści.

Opublikowano

No właśnie ,a nie kombinować jakoś , w ten sposób ty edytujesz nadmierne - rażenie w oczy - .

Jeśli tekstura została zapisana do formatu DDS/TGA bez kanału alpha, to zostaje on dodany jako 100% biel. Wtedy na całej powierzchni tekstury masz 100% połysku, więc edytowanie tego w clientowym item_proto mija się z celem. Wystarczy otworzyć pierwsze lepsze tekstury broni/zbroi, które się tak świecą. Kanałem Alpha jest tam jeden wielki biały kwadrat, a tak być nie powinno. Po 2 nadal będzie problem z błyszczącą się skórą, bo to naprawić można TYLKO edytując kanał alpha :D.

Opublikowano

Ja się zapytam Was, po co ten niepotrzebny spam i wymądrzanie się jeżeli można tym co ja sposobem zrobić to jest max 5 sekund roboty.

I nadal nie zrozumiales, bo gdybys zrozumial to bys pierdol nie pisal. ;x

Opublikowano

Ja się zapytam Was, po co ten niepotrzebny spam i wymądrzanie się jeżeli można tym co ja sposobem zrobić to jest max 5 sekund roboty.

Dzieki, przydalo sie.

Szybko sie robi i wazne, ze dziala ;p

Jpdl...

IaOBePp.png

Nadal ktoś uważa, ze oba sposoby są dobre? Nie? Czemu mnie to nie dziwi...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...