Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Błędy z kontrolerem magazynu

Kirito.

Pytanie

Opublikowano

Problem jest taki, że mój badziewny sprzęt co chwilę się zawiesza, freez za freezem, wytrzymywałem to jakieś 2 miesiące, ale w końcu się wkurzyłem i sprawdziłem wszystkie opcje co może być nie tak.
Dzisiaj wpadłem na pomysł, żeby sprawdzić dziennik zdarzeń, który bardzo mi pomógł:
A mianowicie wykazał błędy 153 i 129, które są związane z dyskami (w końcu jakiś konkret).
Wygooglowałem identyfikator błędu i znalazłem kilka ciekawych wpisów, akurat z moim SSD (przypadek?):

http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?108538-Vertex-3-120GB-Event-IDs-153-amp-129
http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_8-hardware/windows-8-on-p5n-d-disk-io-retry-errors-event-id/abed6392-00d9-4555-841a-8a878c2c342c

Sprawdziłem sposób podany przez autora wpisu na stronie Microsoftu, jednak zbyt wiele mi to nie dało, już mi się powoli wyczerpują pomysły co mam robić dalej.

Może ktoś wpadnie na rozwiązanie mojego problemu i mi pomoże?

436951440626370320491.png

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli będę musiał podpiąć dysk pod innego PCta, bo mam na nim system i nie będzie takiej możliwości, żeby w pełni go przebadać.

Chipset już reinstalowałem kilka razy i nic to nie dało, jeszcze ewentualnie zaktualizuję firmware do niego.

436951440626370320491.png

Opublikowano

spróbuj reinstalować sterowniki dla chipsetu płyty głównej

możliwe ze masz problem z dyskiem i martwym sektorem / sektorami , w wyniku częstych zapisów taki dysk ma większe prawdopodobieństwo że się zepsuje szybciej niż normalny twardy HD

pozostaje opcja użycia programów diagnostycznych do dysków i parametrów SMART najlepiej z opcją sprawdzania dysków SSD

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...