Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mechanizm walki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zabieram się za pisanie gry przeznaczonej na system Windows Phone, gra pisana w języku c#. Ma być to rozdzaj gierki "klikanej" typu shakes&fidget. Nie mam pomysłu jak stworzyć mechanizm walki tzn naliczanie pkt obrazen biorąc pod uwagę obronę postaci. Macie może jakieś pomysły w jaki sposób mogłoby to zadziałać? Ponadto poszukuję grafika, jeśli znasz się na grafice daj znać pod tematem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeśli chodzi o grafika, to jestem zainsterewowany. PW lub GG 37151690

Co do systemu walki, to myślę, że można zrobić to w taki sposób, że gdy ktoś wykonuje akcję to wtedy od "zadanych punktów obrażeń" odejmowana jest liczba "armora" i w ten sposób mogłoby się to uzupełniać, ale nie jestem w stanie ci dokładniej pomóc bez szczegółów.

5omic072lr6b.png

Opublikowano

Możesz to zrobić na przykład tak:

Przypisujesz armorowi jakiś mnożnik, który później sobie będziesz mógł edytować np 0,5.

Mnożysz pkt armora np (200 * 0,5) - obrażenia bez armora.

Edytując nasz mnożnik, walka będzie zależała w mniejszym lub większym stopniu od armora, wiadomo, że można dodać dodatkowe czynniki np losowanie morali czy czegoś tam za pomocą funkcji random.

Tyle. 

Opublikowano

Mam takie pytanie, czy da się napisać taką gierkę w c# aby działała na androidzie? W czym wgl masz zamiar to pisać i jakim to sposobem ma działać na komórce?

http://xamarin.com/android
Opublikowano

Vertek, w 01 Gru 2013 - 11:05, powiedział:snapback.png

Mam takie pytanie, czy da się napisać taką gierkę w c# aby działała na androidzie? W czym wgl masz zamiar to pisać i jakim to sposobem ma działać na komórce?

http://xamarin.com/android 

Pisze w tym aktualnie, jest to raczej to samo co i SDK na Eclipse jednak znajomość instrukcji warunkowych i innych podstawowych rzeczy z C# się przydaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...