Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT]Mini-porady dla czołgisty

^^MLODY^^

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.
Zamieszczę tutaj porady dotyczące WOT, głównie opierające się na moim doświadczeniu. :)

Spis treści:
1. W jaką linie warto iść jako pierwszą, dla nowego czołgisty?
2. Sztuka kątowania, czyli co i jak
3. Czołgi do ESL, 7x7 i drużynówek
4. Czyli jak nauczyć się grać
5. Dobór umiejętności załogi

1. W jaką linie warto iść jako pierwszą, dla nowego czołgisty?

Najlepszą linią bez porównania dla nowego czołgisty jest linia ciężkich czołgów Rosyjskich, czyli do IS-7.

Podstawowymi czołgami, a zarazem pierwszymi, na których możemy nauczyć się grać, będą czołgi T-28 ( średni) i KV-1 (ciężki).

jqpo.jpg

Dochodząc do czołgu T-28 (tier 4) przechodzimy przez czołgi T-26 oraz T-46.
Oba te czołgi mają nie najgorsze działa, dobrą szybkość i niezbyt dobry pancerz. Nie powinniśmy grać nimi "spotując", lecz walcząc na dystans.
Dojście do czołgu T-28 oznacza nowe przeżycia.

Czołg ten odznacza się w miarę dużą ilością życia jak na tier 4, dobrym przednim pancerzem, praktycznie zerowym po bokach. Dodatkowo ma na prawdę dobre działo, z którym przebija wszystko co mu rzuci MM (matchmaking).

Dojście do następnego czołgu nie powinno być męczarnią.
Następnym czołgiem jest KV-1 ( tier 5).
loet.jpg
Tutaj jest złoty punkt tej linii. Czołg z naprawdę dobrym pancerzem (75/70/70). Potrafi skątować pociski wszystkich 5 tierów i niżej. Dobre, szybkostrzelne działo z dużą penetracją, dzięki czemu sobie radzi na 7 tierach. Wytrzymałość bez wieży / z wieżą : 590/640.

Uzbrojenie:
Powinniśmy zaopatrzyć się w działo:
85 mm F–30: penetracja 120mm, obrażenia 160.
Haubica 122mm nie jest tak efektywna, ze względu na jej praktycznie bardzo słabą celność i penetrację, dodatkowo 8 sekund przeładowania.

Kolejność badania:
Gąsienice -> Wieża -> Działo 85mm F-30 -> Silnik -> reszta.

Sposób gry:
Jak już wiecie, KV-1 jest czołgiem ciężkim, przeznaczonym do gry w pierwszej linii frontu.
Gdy wylosuje wam czołgi tego samego tieru lub niższe, około 80% pocisków nas nie przebija z przodu, jest również dużo rykoszetów.
Działo jest na prawdę dobre, nie powinniśmy mieć problemów z przebiciem nikogo, chyba że 5 tier TD angielskich, to jest wyjątek.
Walcząc 1v1 powinniśmy zapamiętać, żeby walczyć przodem, starać się kątować i nie strzelać w najmocniejsze punkty wrogiego czołgu.
Grając przeciwko tierom wyższym powinniśmy się przerzucić na grę w drugiej linii, gdyż tam będziemy w stanie zadać większe obrażenia kosztem minimalnych przyjętych, niżeli w pierwszej linii ( tam jesteśmy łatwym kąskiem, tiery 6 i wyżej mają już na prawdę dobre działa i pancerz.

Plusy czołgu:
Dodatkowo, czołg KV-1 jest też doskonałym zarabiaczem. Da się nim wyjść +30k sreberka na plus, praktycznie wyjście na minus bez celowego tracenia jest niemożliwe.
Uważany jest za jednego z najlepszych piątek ( 5 tierów). Ma bardzo tanie pestki.

Następnym czołgiem, z którym będziemy się obchodzić będzie czołg KV-1S. Będzie on ostatnim, który opiszę w tym punkcie.

1ggc.jpg
Coś o czołgu:

KV-1S jest czołgiem, uznawanym za zbyt OP (overpowered - zbyt mocny).
Ma pancerz nieco słabszy niż jego poprzednik, za to jego działo jest zdecydowanie lepsze.
Sport jest radzieckim czołgiem ciężkim VI tieru, tak jakby medem z dużą nadwagą, lub ciężkim z dużą niedowagą. Ma ponadprzeciętną mobilność jak na czołg ciężki, co go czyni na prawdę miłym do gry.
Działo jest uznawane jako topowe.

Uzbrojenie:
Działem do gry, które nadaje się jako jedyne jest 122mm D2-5T, które oferuje nam 175mm penetracji oraz 390 obrażeń. Wszystkie 4 tiery, 5 oprócz meda i ciężkiego zaliczają się do jednostrzałowców.
Minusem tego działa są pestki, które kosztują 1000 srebrniaków oraz celność i czas przeładowania.

Polecam kupić do wyposażenia z tym działem ulepszony system naprowadzania, wentylację i dosyłacz, co nam zmniejszy prędkość przeładowania do ~12 sekund.

Kolejność badania:
wieża -> gąsienice -> działo 122mm D2-5T -> silnik -> inne moduły

Sposób gry:
Sportem ważna jest umiejętność wykorzystania przestrzeni.
Po oddaniu strzału, ustaw się za górką, budynkiem, a gdy przeładujesz pestkę wyjedź strzel i rób to samo, do skutku. Ważna jest celność, nie powinniśmy walić w przeciwników, których nie mamy szans na przebicie, typu wieża T29 czy T34.
Weakspotem (miejscem o słabszym pancerzu) jest dolna płyta z przodu oraz gniazdo KM wraz z wizjerem kierowcy, półeczka między dolną i górną płytą często odbija pociski.

Jak sami zauważycie, gra KV-1S sprawi wam dużo przyjemności niszcząc wrogów jednym strzałem, a przejście do IS-a to czysta przyjemność. Jeśli to zrobicie, będziecie już wystarczająco doświadczeni, by iść samodzielnie i zdobyć IS-7.

Podsumowanie:

Idąc tą linią polecam sobie zostawić czołgi z tej linii : KV-1, KV-1S oraz IS-3, oczywiście IS-7.
Są to czołgi warte uwagi, jedne z najlepszych na swoich tierach, o dużym dmg, dobrą mobilnością i "przyzwoitym" pancerzem.

2. Sztuka kątowania, czyli co i jak.

a) Kątowanie podstawowe, czyli jak ustawiać się podczas walk 1v1 na otwartej przestrzeni:
rearhulldown0.jpg
Poradnik na yt ukazujący sztukę kątowania:

b ) Pułapka sidescrap, czyli kątowanie pocisków z pomocą obiektów ( głównie budynków):
Czerwony- czyli jak nie robić:
Zielony - poprawny sidescrap.
byjd.jpg
Wystawiając się jak na zielono, jest większa szansa na rykoszet pocisków, mniejsza na trafienie od arty ( wystawiamy się mniejszą powierzchnią).

3. Czołgi do ESL, 7x7 i drużynówek.

Podstawowa informacja.
Maksymalny tier, który możemy używać na większości ESL, wszystkich 7x7 i drużynówkach jest tierem VIII (8).

a) Czołgi ciężkie

Zadaniem czołgów ciężkich jest walka na pierwszym froncie, zadawanie i przyjmowanie obrażeń.
Do tych trybów polecam czołgi takie jak:
AMX 50 100 - charakterystyczny czołg, z pancerzem, magazynkiem i dobrym dmg.
IS-3 - najpopularniejszy czołg ciężki na tych trybach, dobry pancerz, mobilność, dmg.
T-32 - dobry pancerz, dmg, słabsza mobilność, rzadziej używany na ESL.
T34 - amerykański czołg premium, bdb. pancerz wieży i dmg.

b ) Czołgi lekkie - scouty

Zadaniem tych czołgów jest spotowanie, czyli odkrywanie pozycji przeciwników, flankowanie, wyłapywanie niszczycieli i artylerii.
Najlepszym lekkim czołgiem, do tego trybu jest:
AMX 13 90 - czołg 8 tieru, bardzo dobra mobilność, dobry dmg, magazynki, nic dodać nic ująć jak na czołg lekki.

c) Niszczyciele czołgów

Wybór tutaj mamy bardzo duży, praktycznie każdy niszczyciel 8 tieru się na to nadaje, więc nie będę opisywać - jak kto woli.

d) Działa samobieżne

W tym przypadku jest podobnie jak z niszczycielami, każdy 8 tier się nadaje, jak kto woli.

4. Czyli jak nauczyć się grać

Nauczyć się grać można na kilka sposobów.
Jednym z nich, jest granie "na sucho" i uczenie się gry na błędach.
Drugim, efektywniejszym sposobem jest czytanie poradników, które dadzą nam umiejętności, które się przydadzą w praktyce
Ostatnim, najefektywniejszym jest oglądanie poradników na youtube, z tricków/tipsów, dobrych bitew, oglądanie streamów.
Youtuberzy Polscy - polecam Faję oraz Hallacka,
Streamerzy na Twitch.tv - QuickyBaby, Circon oraz Zeron.

Dla nowych graczy, polecam obejrzeć całą Szkołę Czołgisty autorstwa Hallacka.

Kształtując się, około 90% czasu powinniśmy poświęcać właśnie na grę, a pozostałe 10% na oglądanie streamów, yt, czytanie poradników, to na prawdę pomaga w zdobyciu umiejętności czołgisty.

5. Czyli dobór umiejętności załogi

Od doboru umiejętności załogi zależy bardzo dużo, m.in. przyjemność, polepszenie sobie gry.

Żeby zdobyć z 50% do 100% potrzeba 95484 XP
Z 75% do 100% = 72544 XP
1 umiejętność od 0 do 100% = 210064 XP
2 umiejętność od 0 do 100% = 440128 XP
3 umiejętność od 0 do 100% = 880255 XP
Tabelka ukazująca ile doświadczenia potrzeba do osiągnięcia 100%

rdun.jpg

Zacznijmy od tego, że umiejętności załogi podzielić można na umiejętności priorytetowe (przydatne niemal w każdej sytuacji w trakcie trwania całej bitwy, czyli latarka, naprawa) i umiejętności sytuacyjne (przydatne tylko w określonych sytuacjach).

Niezbędną umiejętnością, na prawie każdy czołg jest Szósty Zmysł. Dzięki niemu wiemy kiedy jesteśmy odkryci przez przeciwnika, jednakże wyświetla się dopiero po trzech sekundach.
Do pozostałych załogantów, jako pierwszą umiejętność bardzo dobrym wyborem będzie Naprawa.
Jako drugą umiejętność, polecam wybrać Towarzysze Broni. Dzięki niej nasza załoga dostaje dodatkowy % umiejętności.
Jako trzecią umiejętność, polecam wybrać umiejętności specjalistyczne załogantów, według własnego uznania, czyli co bardziej się przyda.

.Zaraz dojdą jeszcze poprawki, jest to mój pierwszy poradnik tego typu.

Opublikowano

Zacznę od tyłu

4.

Każdy czołg jest inny.

W przypadku linii e4

Niszczyciele te są specyficzne ze względu na ich obrotową wieżę i nienaganny pancerz.

Hellcat nienaganny pancerz mhm.

Niszczyciele te są specyficzne ze względu na ich pancerz i dobry dmg.

5-6t też ma dobry dmg?

Te czołgi ciężkie są specyficzne ze względu na ich bardzo dobry pancerz.

Który z golda jest przebijany na wylot

Niszczyciele te są specyficzne ze względu na ich dobry dmg i duży pancerz.

Dobry dmg ma tylko 10t (nie znam 9t to nw)

3.

B

Jako scouty zazwyczaj biorą T1

C

Najlepszy wg mnie jest 8t td z nowej linii niemieckiej

2.

Jak coś ma słabą wieżę, to to nic nie da, bo każdy strzeli w wieżę.

Więcej zastrzeżeń do tego pkt nie mam

1.

Zawsze wszyscy polecają tą linie, (w tym ja ^^) ale są też inne linie godne polecenia. Mnie bardzo przyjemnie gra się chińczykami

Ogólnie wiele do poprawy, baardzo wiele. Lepiej jest zrobić 1 np o sidescrapie

Do tego 0 estetyki. Jugens by Cię baardzo za to skrytykował

Opublikowano

Teraz ja Ci odpowiem na zadane pytania, zaczynając od Twojego początku:

Hellcat ma duży pancerz z przodu, nie jest przebijany przez tiery do 5 włącznie, to oznacza że ma nienaganny pancerz.

O drugich niszczycielach myślę, że napisałeś o niemieckich.

5 i 6 tier to Stug III oraz JgPanzIV, które mają takie same działa jak reszta niszczycieli na tych tierach.

3b. na skauty 1 tiery zazwyczaj? w 80% gier esl, 7x7, drużynowych, pojawiają się francuskie scauty, bo idealnie flankują. nie wiem na jakim świecie żyjesz.

do reszty się nie odniosę, bo zwyczajnie Twój post nie ma dla mnie żadnego sensu tylko szukasz punktu aby mnie uniżyć, ale dziękuję za krytykę, nad estetyką pracuję, gdyż jeszcze jest ona do ogarnięcia. :)

Opublikowano
Hellcat ma duży pancerz z przodu, nie jest przebijany przez tiery do 5 włącznie, to oznacza że ma nienaganny pancerz.

Ciekaw jestem jak 5 tier ma nie przebić 13mm

Więcej 1t mają

5 i 6 tier to Stug III oraz JgPanzIV, które mają takie same działa jak reszta niszczycieli na tych tierach.

One mają po 150dmg - to nie jest dużo

3b. na skauty 1 tiery zazwyczaj? w 80% gier esl, 7x7, drużynowych, pojawiają się francuskie scauty, bo idealnie flankują. nie wiem na jakim świecie żyjesz.

jpdr... Zazwyczaj jak widze klany jakieś to są 5x 8t + 2x T1 aby było 42... Widzę że matematyka nie jest twoją mocną stroną. Wiedza o grze także.

Chłopie tyle głupot, ile w twoim "poradniku" to ja jedynie na tvn24 widzę...

Opublikowano

AMX 50 100 i pancerz? Opowiesz mi jeszcze jedną bajeczkę na dobranoc? Prosze.

A nie, już opowiedziałeś. Hellcat i dobry pancerz... Jeżeli mając na myśli dobry pancerz mówisz o kartce papieru przebijanej przez czołgi T1?

Tiger P i bardzo dobry pancerz? VK 30.01 P i bardzo dobry pancerz? Say me moar.

Linia do FV4202 - jedyny MOBILNY czołg w tej linii to Cromwell, a pancerz ma tylko Centurion i Centurion 7/1 i oba na wieży...

Hmmmm, powiadasz, że FV215b (w obu wariantach) ma dobry pancerz? Albo AT 8/7/15 mają dobry DMG? Well...

SU-100M1/101 mają dobry DMG/shot? Od kiedy?

Nie wiem, jak z 3.75 strzała na min zrobić 5 - powiesz mi to? Bo z BiA, dosyłaczem, Wentylą i racjami można max jakieś 4.7 ~ 13sec przeładowania...

Foch i nienaganny pancerz? Na to trzeba chyba meteoryt, żeby to od przodu przebić, ale okej...

Z całej linii francuskich TD magazynek ma tylko FOCH...

Linia TD Niemieckich - PzJäg I - JgPanther - bardzo dobry pancerz. Serio!

T32 mniej mobilny od ISa-3? Od kiedy? Bo jak miałem oba czołgi, to T32 był mobilniejszy. IS-3 się obraca jak drewno...

Czy mi się zdaje, czy zapomniałeś o kilku(nastu) liniach w "opisach"... I jeszcze czołgi Chińskie...

Szczerze? W pół godziny bym 2x dokładniejszy poradnik napisał. Do tego, nie pisze, po polskiemu, jak ty, no tylko jak, no Polak no. (Sarkazm...)

Opublikowano

Fajny poradnik ale do T-28 nie jestem przekonany za przeproszeniem największe gó*** w grze strasznie się nim męczyłem, aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem is-8 :D

Mów co myślisz...

Ale myśl co mówisz...

Opublikowano

okay, poprawione.

@up

jeśli chodzi o tiery IV, T-28 przedstawia się chyba najlepiej (porównywanie do matildy, hetzera itd.), zależy jeszcze od stylu gry zapewne, gdyż jest on mobilny, ma ok działo jak na te tiery i pancerz praktycznie zerowy po bokach, coś może z przodu

Opublikowano

Nienawidzę tego czołgu. Lubie jeżdżące bunkry :) super są te AT brytyjskie

Bo nie trzeba umieć grać aby przetrwać :)?

5. jest skopiowane z mojego poradnika...

Opublikowano

5. skopiowana nie z Twojego poradnika, ale się pochwal skąd skopiowałeś, bo moje informacje są z forum gry, polecam i szczerze Ci powiem, że nie zwracałem uwagi na to co jest w innych poradnikach, dodatkowo mam to zdecydowanie estetyczniej zrobione i inaczej, więc pomyśl zanim posądzisz kogoś o kradzież "swojego" pomysłu, bo do dyspozycji jak Ty myślisz nie tylko jest to forum, zwłaszcza, że gdyby powęszyć to można to znaleźć wszystko w grze.

Opublikowano

5. skopiowana nie z Twojego poradnika, ale się pochwal skąd skopiowałeś, bo moje informacje są z forum gry, polecam i szczerze Ci powiem, że nie zwracałem uwagi na to co jest w innych poradnikach, dodatkowo mam to zdecydowanie estetyczniej zrobione i inaczej, więc pomyśl zanim posądzisz kogoś o kradzież "swojego" pomysłu, bo do dyspozycji jak Ty myślisz nie tylko jest to forum, zwłaszcza, że gdyby powęszyć to można to znaleźć wszystko w grze.

Estetyczniej? U made my day!

Moje gówno jest bardziej użyteczne niż twój poradnij, estetyczniejsze też.

Poradnik ten jest tak chujowy, że bania mała.

Jak się już jugens wypowiedział - jedno wielkie wprowadzanie graczy w bład...

Powinien zostać z marszu zamknięty.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ten temat, który poradnikiem jest tylko z nazwy, zamykam, ponieważ jest to najzwyklejsze wprowadzanie w błąd. Gdy piszecie poradnik, piszcie na temat gry, o której macie pojęcie, bo autor tego tematu, ma tyle wiedzy na temat gry, co hellcat pancerza.

Pozdrawiam i proszę o przeniesienie do kosza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...