Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Gdzie lepiej zacząć, jeśli chodzi o pvp? Czy na EU bez gold packa można grać?

plokijR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chcę zacząć przygodę z tą grę, ale przed tym mam do Was pytania:

1.Gdzie lepiej zacząć, jeśli chodzi o pvp?

2.Czy na UK w is można kupić itemy, które dają nam przewagę w pvp?

3.Czy na EU w is można kupić itemy, które dają nam przewagę w pvp?

4.Czy na EU bez gold packa da się grać?

Opublikowano

Bez gold packa da się grać wszędzie a same gold packi dużo nie kosztują. Na Saptalosie płace 30kk za packa :) Bardzo polecam Serwer Spatalos wspaniali ludzie tam grają jeśli umiesz angielski to olej polski serwer :D I graj na Spatalosie ! Jeśli jesteś chodź troszkę ogarniętym graczem to nie płacąc ani złotówki możesz zdobyć wszystkie itemy z ItemShop'u (oczywiście zajmie ci to jakiś tam czas :) )

Opublikowano

Witam, chcę zacząć przygodę z tą grę, ale przed tym mam do Was pytania:

1.Gdzie lepiej zacząć, jeśli chodzi o pvp?

2.Czy na UK w is można kupić itemy, które dają nam przewagę w pvp?

3.Czy na EU w is można kupić itemy, które dają nam przewagę w pvp?

4.Czy na EU bez gold packa da się grać?

1. Sprecyzuj pytanie. Masz na myśli serwer/frakcję/przedział lvlowy?

2. UK to oznaczenie angielskich serwerów w wersji EU by FailForge.

3. Hm... Nie, w wersji EU nie można kupić w IS broni, pancerzy czy biżuterii do PvP. W ogóle nie można kupić takich itemów. Jedynie wingi - z tego co pamiętam, ale w grze można zdobyć lepsze bez większych problemów, a cała reszta itemów typu jajo peta odpalającego scrolle (bardzo przydatny do PvP i PvE) można zdobyć in-game.

4. Oczywiście, że się da. Wystarczy poznać podstawowe zasady gospodarki w AIONie oraz pamiętać, że GP tak naprawdę się przydaje dopiero w okolicach 45-50lvl ponieważ wtedy naprawdę zaczynasz chodzić na instancję. Najciężej jest kupić pierwszego GP z brokera bądź za PLN, później jak już naprawdę rozwiniesz jakiś craft albo będziesz dobrze farmił/wbijesz się z czymś w rynek to idzie uzbierać na następnego GP i po jednym, dwóch dniach.
Opublikowano

2. UK to oznaczenie angielskich serwerów w wersji EU by FailForge.

Czyli na UK NCSoft też nie można kupić w is nic co pomogłoby w pvp?

Opublikowano

Czyli na UK NCSoft też nie można kupić w is nic co pomogłoby w pvp?

Amerykańskie serwery wersji by NCSoft są oznaczane jako wersja "NA" - North America. To takie małe sprostowanie byś kiedyś zapytany gdzie grasz nie podał nazwy np. "UK Tiamat" bo pomyślą, że albo na privie albo idiota.

Item Shop w wersji NA sprawdziłem bardzo pobieżnie i nie zauważyłem itemów stricte P2W typu armory czy bronie z gatunku "załóż i morduj". Takie przedmioty zwykle są na pierwszych stronach by więcej osób chciało kupić, mogę podać przykład pewnej gry MMORPG P2W gdzie po wejściu do Item Shopu pojawia się parę opcji "a może chcesz kupić jakiś end-game item?". Są jednak dostępne 100% supple na włożenie manastone-ów do eq 65lvl ekwipunku jakich Item Shop wersji EU jeszcze na szczęście nie posiada (i mam nadzieję, że tego nie wprowadzą). Oznacza to, że mając pieniądze szybciej zrobię sobie dobre eq na NA niż na EU. Oczywiście najpierw muszę zebrać to eq w grze, ale to akurat jak tak przeglądam nie będzie problem bo tu scroll na coś, tam scroll na coś i grając dwa razy krócej zdobędę 3 razy więcej.

Widziałem również masę itemków, które w ogóle nie wpływają na grę ale zdecydowanie ją ułatwiają - ale jakby nie o to pytasz.

Opublikowano

W sumie tak. Jeśli się postarasz to nie wydasz ani grosza bo wszystko co jest niezbędne można kupić in-game, a całą resztę możesz kupić spamując, że kupisz AION Coiny za gold: "ja ci daję gold, Ty mi wysyłasz item z IS poprzez opcję gifta".

Dość istotne w wyborze między NA, a EU to na serwerach by FailForge będziesz miał mniejszy ping, bo są trochę bliżej. Niby to można poprawić korzystając z programów typu WTFast ale idąc dalej w róznice - innej strefy czasowej tak nie zmienisz, a wątpię byś chciał chodzić na siege o 4 rano czy którejś.

Opublikowano

Tak jak napisałem wcześniej: ani tu, ani tu nie kupisz eq do PvP, ani PvE w Item Shopach.

Opublikowano

Moim zdaniem, tak jak pisałem wcześniej:

• Teoretycznie tak bo nie ma GP.
  • Praktycznie nie bo będziesz miał: ping w granicach 150+ co daje czasem ładny pokaz slajdów gdy zaatakuje Cię sin z hide, a Ty nie jesteś w stanie nic kliknąć; siege o powiedzmy 4 rano z względu na inną strefę czasową; Item Shop z supplami 100% na wbicie manastone; masę scrolli na 1h, które będą mieli tylko gracze, którzy zainwestują w IS.

Moim zdaniem jest łatwiej zebrać na GP niż się bawić z wysokim pingiem czy grać przeciwko ludziom, którzy po kupnie AP setu in-game (end-game PvP set) wypełnią go kamieniami w pięć minut bo zainwestują w IS.

Poza tym jeśli nie czujesz się na siłach by grać po angielsku z obcokrajowcami to możesz grać na Barusie - PL serwerze z stosunkowo tanimi GP.

Opublikowano

Czyli inaczej mówiąc bardziej się opłaca grać na NA, ponieważ tam nie ma takich ograniczeń, jak gold pack?

Jak już pisałam w jednym temacie GP nie jest taki straszny, jak go malują, i jak widać na początek. Tak naprawdę możesz kupić go raz w IS, a później już kupować u brokera. Oczywiście jeszcze zależy od serwera na eu. Bo ceny są różne.

Praktycznie nie bo będziesz miał: ping w granicach 150+ co daje czasem ładny pokaz slajdów gdy zaatakuje Cię sin z hide, a Ty nie jesteś w stanie nic kliknąć; siege o powiedzmy 4 rano z względu na inną strefę czasową; Item Shop z supplami 100% na wbicie manastone; masę scrolli na 1h, które będą mieli tylko gracze, którzy zainwestują w IS.

To jeszcze zależy od komputera.

Nie wiem, skąd jesteś, ale granie na NA nie przyniesie Ci przyjemności. Chociażby z powodu, tego co poprzednik napisał -strefy czasowej. Szukanie kogoś na inste, czy nawet do pogadania, będzie bardzo trudne.

Opublikowano

+ wysoki ping ,chyba że zainwestujesz w WTFasta który obniża ten skurwiały ping.

Ogólnie to poleciłbym Nexusa ,ale tu GP 90kk ...

Śmieszy mnie pierdolenie bzdetów typu : IS -P2W ,gówno ,gówno i jeszcze raz gówno prawda.Możesz pakować tysie w IS a możesz być no-skillem i totalnym zerem w jajonie.IS nie daje przewagi jeśli nie potrafisz grać :) To nei metin.

Dajmy na to typ wyda full hajsu na suple na NA a gościu na EU za 5 stówek kupi 25 GP ?(nie chciałbym skłamać bo nie patrze na is w tym momencie).To jak sellnie te GP to wychodzi na to samo GL dziękuje baj.

Nie czaruj.

Opublikowano

+ wysoki ping ,chyba że zainwestujesz w WTFasta który obniża ten skurwiały ping.

Ogólnie to poleciłbym Nexusa ,ale tu GP 90kk ...

Śmieszy mnie pierdolenie bzdetów typu : IS -P2W ,gówno ,gówno i jeszcze raz gówno prawda.Możesz pakować tysie w IS a możesz być no-skillem i totalnym zerem w jajonie.IS nie daje przewagi jeśli nie potrafisz grać :) To nei metin.

Dajmy na to typ wyda full hajsu na suple na NA a gościu na EU za 5 stówek kupi 25 GP ?(nie chciałbym skłamać bo nie patrze na is w tym momencie).To jak sellnie te GP to wychodzi na to samo GL dziękuje baj.

Ogarnął byś się trochę z słownictwem.

Problem z Item Shopem i inwestowaniem w niego przez nowych graczy jest taki, że podstawy gry ogarniesz w tydzień i później będziesz coraz lepszy, a czasem dogonić osobę wydającą przytoczone przez Ciebie "tysie w IS" jest naprawdę ciężko. Tym bardziej jeśli osoba, która zainwestowała już umie grać. Wyobrażasz sobie dobrze zrobionego fearbot SMa? Chciałbyś przeciw takiemu walczyć 1v1 templarem?

Albo inaczej. Uważasz, że twierdzenie "IS = P2W" (przynajmniej w większości) to kłamstwo? Mam przytoczyć przykład idei Courier Passów? Cokolwiek co pozwala Ci zdobycie itemu w ciągu 3 minut zamiast tygodni/miesięcy gry poprzez kupienie go od kogoś przy użyciu Item Shopu moim zdaniem jest złe i prowadzi do powolnej śmierci gry.

W ostatniej części tego co napisałeś się trochę zgubiłem bo ciągle edytowałeś post. Podałem przykład suppli bo one są na NA, a nie ma ich na EU. Amerykanie mają swój IS, swoje ceny, swoje bonusy, plusy i minusy swojej wersji. Uważam, że supple 100% to bzdurny pomysł, dla mnie to jest P2W bo płacisz = jesteś lepszy. Gdy wprowadzą na EU (a na pewno wprowadzą) to pojawi się masa ofert "kupię xxx AION Coinów za xxx golda -> kup supple 100%". Bo po co się męczyć w wydawanie 300kk na palenie drogich composite manastoneów w 6 slotów, skoro możesz sobie to zrobić paroma kliknięciami? Najważniejsze pytanie gdy pojawia się sprawa IS jako P2W: Po co się męczyć?

Co do fajnego przykłądu - wziąłeś pod uwagę, że Amerykanin nie przyjdzie na EU wydać "5 stówek" skoro na NA mu będzie lepiej? Graczowi z Europy bardziej by się opłacało tam pójść i wydawać kasę na min. głupie supple by sobie łatwiej zrobić eq gdyby nie ping między innymi dlatego, że EU będzie pewnie pół roku za NA gdy wyjdzie 4.5 w czasie gdy tu będzie się musiał użerać z masą botów, ruskimi i Gold Packami.

Opublikowano

To się rozpisałeś ho.Gram akurat templarem i znam ból 1 v1 z SMsem.Powiem tak gracz który ogarnia grę nie potrzebuje wydawać hajs na IS bo po co ? Co mu to da ??Gram w aiona już jakieś 2 lata ? Nigdy nie władowałem ani złotóweczki w IS.Dla mnie ludzie co wydają real hajs na is są zwykłymi ciotami którzy nie potrafią do niczego dojść w grze a wole nie myslec jak im idzie w real zyciu ...Do tego spotykałem już nie raz takich typków co wydawali na is (były albo są nadal te klucze co otwierasz skrzyneczki w oku)+ GP i jakieś inne wspomagacze ,supple różne skiny na sell... a co zwykłe cioty bez skilla a cały secik A60 +15 z wbitymi composite mansami.

Póżniej wbija ci taki burak na arenke i płacze że jesteś odpałem bo go pokonałeś! A czemu ten płacz ? Bo wydał hajs na full is ,jedyne co potrafi.

Więc można ładować full is i być o ten miesiąc 2 lub 3 do przodu ,ale możesz być jeb...ym no skillem tyle.

Co do tego pingu na NA wcale taki straszny jak się miesięcznie 24 zł wpakuje na WTFasta a można powiedzieć że nieraz jest lepszy niż na EU :)

Sorrki za taki chaos ,ale już jakoś pozno.

Nie czaruj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...