Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Konfiguracja Essentials cz. 1 - Podstawy

Kacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w pierwszym poradniku z serii "Dbamy o serwery!".

Krok 1. Spolszczenie essentials.

Najważniejszą rzeczą jest spolszczenie naszego essentials.

W tym celu otwieramy plik config.yml przy pomocy Notepad ++ (Link na samym dole) lub przez FTP (Polecam WinSCP)

Zchodzimy do linijki 311. Zauważymy w niej "#locale" i usuwamy # a następnie po : zmieniamy na pl_PL

Powinno to wyglądać tak:

m6JZTXA.jpg

Krok 2. Czas teleportacji

Jak zrobić czas przed teleportem? Nic prostszego! Sam essentials oferuje nam opcję "AntyUcieczki"

Zchodzimy do linijki nr. 45 - Teleport-cooldown. Ustawiamy tam w sekundach ile trzeba czekać aby używać komend teleportu. Chodzi w tym o to, że ktoś wpisuje np. /home i musi poczekać 10 sekund nim wpisze /spawn.

Kolejną rzeczą jest teleport-delay znajdujący się w linijce 48. Ustawiamy w nim czas który trzeba poczekać przed teleportacją (W sekundach).

U mnie wygląda to tak:

Komendy teleportacji można użyć co 5 sekund

Czas oczekiwania na teleport to 3 sekundy

A praktycznie:

z9o77Bf.jpg

Krok 3. Komendy i gadżety na tabliczkach.

W tym kroku zajmiemy się robieniem i uaktywnianiem rzeczy na tabliczkach. W tym celu udajemy się do linijki 253.

Pod nią znajdują się rzeczy po myślniku. Niżej znajdziecie opis poszczególnych znaczeń wyrażeń po -.

A więc na początku linijki będą, lub powinny mieć #. Jeśli są usuwamy # przed rzeczą która ma być aktywna. Jeśli chcemy dezaktywować daną rzecz to zostawiamy #.

I gotowe :) Rzeczy odblokowane.

Opisy poszczególnych wyrażeń:

Color - Nadaje możliwość pisania kolorem na tabliczkach po znaku &

Balance - Po kliknięciu na nią wyświetla się stan konta

Buy - Pozwala na tworzenie sklepów z kupnem na tabliczkach

Sell - Pozwala na tworzenie sklepów ze sprzedażą na tabliczkach

Trade - Sam nie wiem jak to działa. Jest to z angielskiego "Handel" Wykmińcie to :)

Free - Po ustawieniu na tabliczce znacznika [Free] a w kolejnej linijce ID itemu gracze będą mogli brać rzeczy z tabliczki w stakach za free

Disposal - Po kliknięciu na nią otwiera się skrzynia i wkłada się tam niepotrzebne itemy. Rola Kosza.

Warp - Warpy na tabliczkach

Kit - Kity na tabliczkach (Nie zmienia to czasu odnawiania się ani uprawnień)

Mail - Sprawdzanie skrzynki pocztowej

Enchant - Po postawieniu znacznika [Enchant] możemy ustawić enchant i cenę. Po kliknięciu odpowiednim przedmiotem zostanie on echantowany według ustalenia.

Gamemode - Jeśli gracz posiada uprawnienie do GM pozwala on zmienić tryb gry na kreatywny lub przygoda.

Heal - Po kliknięciu na tabliczkę zostaje zaspokojony głód i regenerują się serduszka

Info - Sam nie wiem co to robi. Polecam tego w ogóle nie odblokowywać bo sam miałem z tym problemy ( xD)

Spawnmob - Pozwala na spawnowanie wybranego moba po znaczniku [spawnMob]

Repair - Reperowanie przedmiotu. Linijkę po znaczniku [Repair] dajemy hand (item w dłoni) lub all (Całe eq). Można też ustalić cenę.

Time - Ustala czas. Po znaczniku [Time] (nowa linia) dajemy day lub night

Weather - Pogoda. Po znaczniku [Weather] (nowa linia) dajemy sun lub storm

A powinno to wyglądać tak:

jvJfW1Z.jpg

Krok 4. Usunięcie ~ przed nickiem.

Aby dokonać tego heroicznego czynu zjeżdżamy do linijki 26 i zmieniamy nickname-prefix z "~" na "" czyli usuwamy ~.

IBQqMDF.jpg

Jeśli poradnik Wam się spodobał na pewno będę dalej prowadził serię. Podoba się? Daj +. Pzdr. Kacki.

NotePad ++

http://notepad-plus-plus.org/
Opublikowano

Przydatny poradnik dla zielonych ;) Trochę się rozpisałeś, ale jak ktoś zna te rzeczy to nie jest problem to napisać ;)

@off topic

Akurat wszystko co tu podałeś wykorzystałem już dawno na moim serwerze :P

Opublikowano

Przydatny poradnik dla zielonych ;) Trochę się rozpisałeś, ale jak ktoś zna te rzeczy to nie jest problem to napisać ;)

@off topic

Akurat wszystko co tu podałeś wykorzystałem już dawno na moim serwerze :P

Jest to poradnik dla nowicjuszów. Sam miałbym ogromne problemy gdybym stawiał pierwszy serwer.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Masz Like. :)

Przyda się osobom, które będą tworzyć serwer dla znajomych.

> Vernex <

Serwer Survival+Guild!

Minecraft 1.7.2!

Zapraszam :-)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, zrobiłem otóż tak jak napisano, sprawdzałem milion razy i wszędzie to samo trzeba zrobić, lecz mi to nie działa, teleportuje natychmiastowo. Mógłby ktoś pomóc ?

Ustawiam teleport-delay oraz cloodown coś tam na 3 i dalej nic.. ;C

x

Opublikowano

Ładnie zrobione. Mi osobiście działa. Czekam na cz. 2 C:

@fokus243 <-- jak chcesz o cos zapytać/pocisnąć/pokłócić się, śmiało :3

10/25/50/75/100/250/500/750/1000

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...