Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pisanie] Usunięcie npc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-- Endymion
quest npc begin
	state start begin
		when id.click begin
			npc.purge()
		end
	end
end

Ale to wtedy usunie wszystkie npc w pobliżu jak się nie myle a mi chodzi i jednego konkretnego, na przykład o npc na kordach 240, 200

Opublikowano

@UP

mam pytanie, czy ten npc sie na stale usunie, czy tylko do nastepnego resetu, czy po chwili sie pojawi jak przy komendzie "/purge"?

Opublikowano

@UP

mam pytanie, czy ten npc sie na stale usunie, czy tylko do nastepnego resetu, czy po chwili sie pojawi jak przy komendzie "/purge"?

Jeżeli masz go ustawionego w respach, to się pojawi.

To działa jak /purge

1384449750-U247153.png

Opublikowano

@UP

Jak klikasz na jakiegoś NPC, questowy czy inny, to jest on dodany w respie.

Działa podobnie, jak użycie Skrzyń na serwerach, czyli klikasz na NPC/Skrzynię, pobiera klucz z EQ, znika skrzynia i dostajesz nagrodę (skrzynia pojawia się po ustalonym w respie czasie).

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

when id.click begin
npc.purge(id npc)
end

Robie tak i nie działa usuwa mi tego npc na ktorego klikne a nie tego podanego w npc.purge(id npc).

Opublikowano

when id.click begin

npc.purge(id npc)

end

Robie tak i nie działa usuwa mi tego npc na ktorego klikne a nie tego podanego w npc.purge(id npc).

Bo w npc.purge() nie wpisuje się nic, on usuwa npc z when.

Opublikowano

Bo w npc.purge() nie wpisuje się nic, on usuwa npc z when.

Teraz Cie oświecę, z wcześniejszego postu który napisałeś wynika, że wstawienie w to miejsce id usunie takowego npc ;)

1384449750-U247153.png

Opublikowano

Teraz Cie oświecę, z wcześniejszego postu który napisałeś wynika, że wstawienie w to miejsce id usunie takowego npc ;)

Akurat nie chodziło mi o npc.purge(), tylko aby w when id.click begin wpisał sobie ID tego NPC, który ma zniknąć.

Ale dopiero teraz jak na to patrzę to popełniłem błąd, bo to nie przejdzie. Musiałby sobie jakiś inny warunek nadpisać.

Opublikowano

To co mam zorbić zeby mi usuneło tego danego npc, ale nie tego ktorego klikne ?

Takie coś możliwe jest tylko w dungeonie

Opublikowano

Takie coś możliwe jest tylko w dungeonie

No o dungeon mi chodzi, czyli jak to mam napisać ?

Opublikowano

Wyjaśnij dokładna sytuację, jak to będzie wyglądało (jak ma wyglądać) w praktyce.

Podchdze do npc(np. id:201), klikam i usuwa mi npc (id:202), który stoi kawałek dalej.

editi: d.purge_unique nie działa, użyłem tego w ten sposób: d.purge_unique(id npc)

Opublikowano

d.purge_unique() poza tym służy do usuwania metinów w DT na 4 piętrze.

Btw. nie wiem czy to się jakoś da, nigdzie nie widziałem tego, że klikam na jednego NPC, a znika drugi.

Opublikowano

Poradzilem sobie torche inaczej, poprostu po wykonaniu misji ide do tego npc i klikam na niego i on znika tylko mam taki problem że: ten npc (id:1001) mi nie znika ale jak przywolam go komenda /m i klikne to znika. Wie ktos czemu ? Wszystko dzieje sie w dungeonie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...