Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Clannad

Smaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Clannad-KeyGirlsFC.png

Pierwszy sezon

Rok wydania: 2007

Ilość odcinków: 23

Drugi sezon

Rok wydania: 2008

Ilość odcinków: 24

Gatunki:

Okruchy życia, Romans, Dramat,Komedia

Opis z http://www.anime-shinden.info/2008/05/03/clannad.html

Tomoya Okazaki to uczeń ostatniego roku liceum. Jest w pewnym sensie antyspołecznym wyrzutkiem, rozrabiaką i leserem. Jego matka nie żyje, a z ojcem praktycznie nie rozmawia. W drodze do szkoły poznaje nieśmiałą dziewczynę, która z powodu słabego zdrowia i związanych z tym częstych nieobecności również ma kłopoty z wpasowaniem się w środowisko szkolne. Tak zaczyna się wzajemna przyjaźń i zmiany w ich życiu.

Zacznijmy od tego, że wszystko zaczęło się od gry typu visual novel o tym samym tytule stworzonej przez studio Key, autora innych gier Kanon i Air, które również doczekały się ekranizacji w postaci serialu anime. Produkty tego producenta wyróżniają się na japońskim rynku, gdyż w większości (w tym wymienione tytuły) nie są to gry erotyczne, a postacie są o wiele głębsze i bardziej skomplikowane. Ekranizację Clannad powierzono Kyoto Animation kontynuując tym samym owocną współpracę, której rezultatem były uprzednio seriale Air i Kanon (2006). Reżyserem jest Tatsuya Ishihara, który oprócz wspomnianych już tytułów reżyserował również The Melancholy of Haruhi Suzumiya. Innymi słowy jest to już zgrany zespół o dużym doświadczeniu i dysponujący wielkimi możliwościami. Uprzednia produkcja Kanon (2006) zachwycała dźwiękiem, animacją i stopniem dbałości o szczegóły, stawiając poprzeczkę bardzo wysoko. Clannad przestawia ją jeszcze wyżej. Tym razem w anime wykorzystano rzeczywiste budynki i lokalizacje. W wielu przypadkach odnosi się wrażenie, że animacja została stworzona na bazie tradycyjnego filmu. Szczegółowość otoczenia jest zachwycająca, gdyż nawet odbicia w szybach zostały uwzględnione. Dźwięk jest równie dobry, a nastrojowa muzyka została świetnie dobrana. Jedynie końcowa piosenka wydaje się nie bardzo pasować do całości.

Wygląda na to, że z każdą kolejną produkcją Tatsuya Ishihara coraz skuteczniej potrafi przenieść ładunek emocjonalny za pomocą animacji. Podobnie jak w Kanonie (2006) będą i tutaj wzruszające sceny zdolne wywołać potok "bobrowych łez" u wrażliwego widza. Będzie też dużo ironicznego i sytuacyjnego humoru pozwalającego miło spędzać czas nawet przy wielokrotnym oglądaniu tego serialu. Początkowa piosenka trwale zapadnie w pamięć i będzie przywoływać wzruszające uczucia, których doświadczyliście w trakcie oglądania.

Znajomość gry Clannad nie jest potrzebna aby dobrze się bawić oglądając anime, jednak bez pewnych podstawowych informacji niektóre aspekty nie będą zrozumiałe. Zadaniem głównego bohatera jest bowiem tworzenie światełek powstających, gdy ktoś jest szczęśliwy. Według legendy światełka te są w stanie dokonać cudu. Tomoya Okazaki zaczyna, będąc w poważnym dołku. Jego dziwne sny ukazują dziwny alternatywny świat. Dla nas istotny jest fakt, że śni on o miejscu, gdzie gromadzą się "światełka szczęścia". Akcja serialu rozgrywa się w początkowej części gry, której celem jest zdobywanie światełek. Będą one potrzebne dopiero w dalszej części znajdującej się w drugim sezonie o tytule Clannad After Story. 

Mini opis by me:

Naprawdę świetne anime opisujące losy Tomoy-a Okazakiego , który pewnego dnia idąc do szkoły spotyka "tajemniczą" dziewczynę.

Cała historia jest jak dla mnie arcydziełem samym w sobie , a sposób przedstawienia jej równie dobry. Osobiście uważam to za najlepszy aktualnie romans który nawet mnie wzruszył (człowieka który oglądając Hellsinga był w siódmym niebie).

Polecam każdemu fanowi romansów czy lekkich komedii (choć tego tu mniej).

Część osób pewnie przerazi fakt że na stronach z anime widnieje napis , iż jest w tym Fantasy co zresztą jest średnio dobrym określeniem tego co mieli na uwadze twórcy , gdyż jedyną fantastyczna rzeczą w tym anime jest pewna historia dziejąca się w miedzy czasie głównej , która jest bardziej bajkowa niż fantastyczna i jakby wzmaga uczucia również "komentując" aktualne wydarzenia w normalnym świecie.

Anime ma 2 sezony, jedno movie do pierwszego sezonu i dwa dodatkowe chaptery do drugiego sezonu.

Całość można znaleźć tu:

http://www.anime-shinden.info/2008/05/03/clannad.html

lub na zonach.

Zapraszam do komentowania i oceny tego anime.

@edit

zaraz dodam więcej szczegółów i informacji

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

Opublikowano

Anime dosyć przeciętne (poza niektórymi odcinkami), a jeśli chodzi o dramat to mnie akurat znacznie bardziej wzruszył Air (seria tego samego producenta).

Clannad według mnie nie miało bardzo fajnego i przyjemnego klimatu (jak chociażby Kanon 2006), a nawet bywało irytujące (chociażby z powodu Kyo). I sezon to szkolna, przeciętna haremówka z dodatkiem zjawisk nadprzyrodzonych. II sezon do pewnego momentu jest również schematyczny i nudny, a dopiero później są ciekawsze i naprawdę dramatyczne odcinki (odnośnie tej dziewczynki i nic poza tym). Jednak zakończenie wszystko zmienia i psuje. Air natomiast wzruszyło mnie niesamowicie.

I sezon 6/10

II sezon 6/10

Opublikowano

Ja również uważam to za najlepszy dramat jaki oglądałem ,lecz 2 sezon pobił na głowe pierwszy.

10/10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...