Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skuter

Sir Manieek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Ile pali przeciętny skuter 50ccm?

2. Czy za zdjęcie blokad grożą jakieś kary? I czy wgl policja to sprawdza?

3. Dostane jakiś używany skuter 50ccm w dobrym stanie za ok. 1000zł?

4. Czy przed zdawaniem na kartę motorowerową są jakieś próbne jady? Czy trzeba przyjść, siąść na skuter i zdać?

5. Co to jest docieranie silnika?

Chciałbym jeździć skuterem bo wiem, że już mogę na kartę motorowerową skuterem max. 50ccm. I stąd moje pytania. Dodam, że nigdy nie miałem styczności ze skuterem/motorem ;) Z góry dzięki za odpowiedzi. :)

Jeżeli pomogłem podziękuj klikając Lubie to! <3

sygna1.png

Opublikowano

4. Czy przed zdawaniem na kartę motorowerową są jakieś próbne jady? Czy trzeba przyjść, siąść na skuter i zdać?

Chciałbym jeździć skuterem bo wiem, że już mogę na kartę motorowerową skuterem max. 50ccm. I stąd moje pytania. Dodam, że nigdy nie miałem styczności ze skuterem/motorem ;) Z góry dzięki za odpowiedzi. :)

1. Myślę, że 2/3 litry na sto.

2. Unieważnienie gwarancji, a sprawdzić policja ma prawo, ale raczej tego nie praktykuje.

3. Znalazł by się.

4. Hmmmm kiedyś w szkole jak się zdawało to się siadało i jechało, ale teraz w szkole jazdy to myślę że jakieś być powinny.

5. Okres w którym docierają się części silnika, nie możesz wtedy go nadwyrężać, ale myślę że śmigany dostaniesz już dotarty.

Opublikowano

1.Czyli bez praktyk np. na skuterze wujka nie dam rady zdać na kartę? ;/

2.Więc za zdjęcie blokad są jakieś mandaty etc.?

3.Jaki skuter na pierwszy raz, używany, za ok. 1000zł polecacie? ;)

sygna1.png

Opublikowano

1. 1/2/3 litry na 100

2. lecisz powyżej 45km/h możesz mieć problem ,zależy od niebieskich

3.Jasne ,chiński+używka= facepalm

4.Do WORD'u ,prawo jazdy kategorii Am

5.używka będzie dotarta ,jak to już zależy

1.Skuter WORD udostępnia ,musisz udać się na jakieś kursy ,próbne jazdy i zdawać egzamin+praktykę w wordzie

2.Tak są zgodnie z prawem

3.nic porządnego za 1000zł nie dostaniesz ,jak już patrz Yamaszki Aerox ,Kymco ,Romet [w miarę]

Opublikowano

1.Czyli bez praktyk np. na skuterze wujka nie dam rady zdać na kartę? ;/

2.Więc za zdjęcie blokad są jakieś mandaty etc.?

3.Jaki skuter na pierwszy raz, używany, za ok. 1000zł polecacie? ;)

1. To nie wiem, bo ja to zdawałem parę lat temu.

2.Mandatów za to nie dostaniesz, ale jeżeli skuter będzie mógł jechać szybciej niż 45km/h to już nie będzie motorower tylko motocykl na którego byś potrzebował prawa jazdy, nie wiem jak to jest z kartą, ale jeżeli nie masz odpowiedniego prawa jazdy na pojazd, ale masz na inne np. na motorower to 300 zł mandatu, a jeżeli nie masz w ogóle to 500 zł, ale nie wiem czy karta motorowerowa się liczy.

3. Jak wyżej.

Opublikowano

1. Około dwójki na setkę.

2. Jeżeli policja Cię złapie, a jedziesz na skuterze bez blokad to możesz mieć problem. :P Zwłaszcza, że po zdjęciu blokad powinien on być zarejestrowany już jako motocykl i powinieneś mieć prawko.

3. Jeżeli poszukasz to znajdziesz. ;-)

4. Z tego, co wiem to nie ma żadnych próbnych jazd, ale zależy z którego rocznika jesteś, bo może możesz jeszcze na dowód jeździć?

5. Wyjaśnił kolega wyżej. :x

A co sądzicie o Toros f16? :D

Strasznie malutki ten skuterek. :v Ja bym nie mogła takim jeździć. Nie rozglądasz się za czymś większym?

Opublikowano

Troszkę Cię wyobraźnia poniosła, kolego. :P Skuter to nie samochód. :v

Lolz, mój zżera 3/4l na 100 km.

A przecież jest to nówka Phantom F12 z 2009 roku.

Opublikowano

Lolz, mój zżera 3/4l na 100 km.

A przecież jest to nówka Phantom F12 z 2009 roku.

Dobrze, ale nie wmówisz mi, że skuter bez zdjętych blokad, bez żadnej ingerencji z zewnątrz będzie palił 6l/100.

3-3.5/100 pali skuter mojego chłopaka po mocnym tuningu i ze zdjętymi blokadami, więc akurat to jest jeszcze norma. Ale 6? No błagam.

Opublikowano

Chłopie nie kupuj skutera, to jest padaka, a jak do szkoły czy coś pojedziesz to będą się śmiać. Ja musiałem się rok męczyć na skuterze, sprzedałem z ostrą stratą (miałem 15 lat, teraz 16 i juz a2) i teraz 125 jakąś wygląda i brzmi a 4T mało spalają (np. mój yzf-r125 pali 3l/100km), a jak chcę się więcej mocy np. taki NSR125 albo RS125 to pojedzie nawet 160 ale większe spalanie (8l/100km przy "sportowej" jeździe). Skutery to padaka i już lepiej poczekać 2 lata, a taki skuter ci się szybko znudzi.. Miałem Kymco 50, 5 dni po kupnie zdjąłem blokady i te 70km/h mnie nie jarało, a teraz po tuningu yzf-r125 jedzie ładnie ~145.

PMK3yt4.png

Opublikowano

3-3,5l po mocnym tuningu ? bez jaj ...

Miałem Peugeot SF2 307 WRC 50cc po lekkich modach, czyli wydech Yasuni R, sportowe ( noname ) wariator + rolki, tak samo sprzęgło + dzwon, sprężynki sprzęgła też noname sportowe i na luzie 100 kilosów pociągnął ale bądźmy szczerzy, 3,5 litra nie pali, a na 100% palił te 5 litrów :)

Więc, jeśli ktoś mówi, że po mocnym tuningu jego skuter o poj. 50cc pali 3,5 to jest śmieszny :)

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

3-3,5l po mocnym tuningu ? bez jaj ...

Miałem Peugeot SF2 307 WRC 50cc po lekkich modach, czyli wydech Yasuni R, sportowe ( noname ) wariator + rolki, tak samo sprzęgło + dzwon, sprężynki sprzęgła też noname sportowe i na luzie 100 kilosów pociągnął ale bądźmy szczerzy, 3,5 litra nie pali, a na 100% palił te 5 litrów :)

Więc, jeśli ktoś mówi, że po mocnym tuningu jego skuter o poj. 50cc pali 3,5 to jest śmieszny :)

Proszę Cię, nie wciskaj mi kitów. :> Chyba wiem, co widzę, prawda? Czy Ty uważasz, że każdy skuter musi palić tyle samo? Ja po prostu twierdzę, że nie spotkałam się z czymś takim, żeby bzyk palił 5, czy 6l na setkę, bo to dla mnie jest aż niemożliwe i tyle.

Opublikowano

Proszę Cię, nie wciskaj mi kitów. :> Chyba wiem, co widzę, prawda? Czy Ty uważasz, że każdy skuter musi palić tyle samo? Ja po prostu twierdzę, że nie spotkałam się z czymś takim, żeby bzyk palił 5, czy 6l na setkę, bo to dla mnie jest aż niemożliwe i tyle.

Tak, tak uważam bo jeśli ktoś pisze, że jego skuter po MOCNYM tuningu pali 3,5/100 to jest śmieszny, nie ważne czy to chiński skuter czy też markowy taki jaki Peugeot SF1/2/3 albo Yamaha Aerox etc.

Bawiłem się swego czasu skuterami, nawet jestem współzałożycielem strony o skuterach marki Peugeot i wiem co pisze, jeśli ktoś przerabia skutera chociażby na moc, to niech nie liczy na spadek spalania a na jego wzrost.

Mój SF2 po lekkich modach palił praktycznie 5 litrów. Jeśli dalej sądzisz, że to nie możliwe to wejdź kiedyś na forum o skuterach, tam ludzie prezentują swoje skutery po modach, to aż się zdziwisz :)

4124112_16944776.jpg

Opublikowano

Tak, tak uważam bo jeśli ktoś pisze, że jego skuter po MOCNYM tuningu pali 3,5/100 to jest śmieszny, nie ważne czy to chiński skuter czy też markowy taki jaki Peugeot SF1/2/3 albo Yamaha Aerox etc.

Bawiłem się swego czasu skuterami, nawet jestem współzałożycielem strony o skuterach marki Peugeot i wiem co pisze, jeśli ktoś przerabia skutera chociażby na moc, to niech nie liczy na spadek spalania a na jego wzrost.

Mój SF2 po lekkich modach palił praktycznie 5 litrów. Jeśli dalej sądzisz, że to nie możliwe to wejdź kiedyś na forum o skuterach, tam ludzie prezentują swoje skutery po modach, to aż się zdziwisz :)

Dobra, może przesadziłam z mocnym tuningiem, źle się wyraziłam. Chodziło mi o porównanie, bo kolega wyżej zasugerował, że wybrany przez autora skuter miałby palić 6l/100, co jest kpiną. -.-

Opublikowano

Dobra, może przesadziłam z mocnym tuningiem, źle się wyraziłam. Chodziło mi o porównanie, bo kolega wyżej zasugerował, że wybrany przez autora skuter miałby palić 6l/100, co jest kpiną. -.-

Bez modów to jest niemożliwe, ale po modach takich jak ludzie teraz robią, to nie którzy by się chwycili za głowę.

Prawda jest taka, że jeśli ktoś naprawdę ma " kupe " kasy i chce się w to bawić, to skuter nawet o poj 50cc. potrafi zdoić te 5 a nawet 6 litrów. Ja nie miałem wielkich modów, bo przy kolegach to ja jestem pikuś, oni się nie czają, wszystko co się da na maksa podkręcają... :)

4124112_16944776.jpg

Opublikowano

Bez modów to jest niemożliwe, ale po modach takich jak ludzie teraz robią, to nie którzy by się chwycili za głowę.

Prawda jest taka, że jeśli ktoś naprawdę ma " kupe " kasy i chce się w to bawić, to skuter nawet o poj 50cc. potrafi zdoić te 5 a nawet 6 litrów. Ja nie miałem wielkich modów, bo przy kolegach to ja jestem pikuś, oni się nie czają, wszystko co się da na maksa podkręcają... :)

No właśnie o tym mówię. ;) Chodziło mi jedynie o to, że skuter bez tuningu, modów i innych ingerencji z zewnątrz, który w dodatku jest jednym z mniejszych bzyków nie ma prawa palić 6l na setkę.

Opublikowano

Jednak z tym Torsem f16 się wstrzymam bo czytałem i słyszałem, że taki chiński motorek to się szybko psuje i szkoda na takie coś kasy. Co do pojemności to musi być to 50ccm bo mam 15lat a chce jeździć legalnie ;). Więc jaki motorek 50ccm, używany w dobrym stanie, do ok. 1000zł polecacie? :)

sygna1.png

Opublikowano

Jednak z tym Torsem f16 się wstrzymam bo czytałem i słyszałem, że taki chiński motorek to się szybko psuje i szkoda na takie coś kasy. Co do pojemności to musi być to 50ccm bo mam 15lat a chce jeździć legalnie ;). Więc jaki motorek 50ccm, używany w dobrym stanie, do ok. 100zł polecacie? :)

Sry, trochę przekracza Twój budget.

http://allegro.pl/nowosc-na-rynku-motorek-scigacz-skuter-dla-dzieci-i3684010080.html 
Opublikowano

Lol... Na czym wy jeździcie/jeździliście....
Mój mały kochany chińczyk po przejściach, 80cc cylinder, elektryczną turbiną i pompką paliwa pali 4 litry. Nie powiem że go oszczędzam bo już sie motorek kończy xD Na szczęscie za 4 miechy prawko więc w sam raz.

6l pali markowy 2t :) Masakra. Temu sobie kupiłem taniego chińczyka. Tanie częsci, łatwa naprawa (na tych hardkorowych przeróbkach jeźdżę już trzeci rok i jak narazie to tylko olej wymieniałem :D ). A jak sobie SAM naprawisz to ta wytrzymałość jest znośna :)

Mimo to jednak polecam Ci markowe wszystko :P A najlepiej poczekaj rok, zdaj A1 i kup se jakąś RSke 125 albo NSRke 125 bo na tym pojeździsz ;)

Opublikowano

O CHŁOPIE MASZ 15 LAT? TO NIE KUPUJ TERAZ NIC I CZEKAJ ROK I RÓB A1 I KUP SOBIE COŚ LEPSZEGO..

PMK3yt4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...