Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] instalacja apache22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam postawionego vps, gralem juz na nim ale chce przetestowac strone i czy dziala, w tym celu chce zainstalowac apache22 i php5.
1. przechodze do folderu portu
cd /usr/ports/www/apache22
2. odpalam instalacja
-make install clean
-wybieram co ma zostac zainstalowane(nic nie zmieniam, przechodze na sam dol i wybieram ok)
3. wywala mi blad error code 1

Co z tym zrobic, jak to naprawic aby miec strone rejestracyjna i is?
Od razu mowie portow nie bede kolejny raz pobieral bo chyba nie w tym problem.

Czy mozna w jakis sposob pobrac jeden port? Czy wszystkie na raz musze?

oto ss

http://www22.speedyshare.com/9Fjj7/download/putty.png

@edit

z tego co widze to nie moze rozpakowac pliku autoconf-2.69.tar.xz ktory jest zawarty w pliku /usr/local/bin/xz

Opublikowano

Ja bym spróbował zainstalować przez sysinstall i ftp a potem z jakiegoś źródła ewentualnie można się pobawić menagerami paczek. Kwestia próbowania , miałem error code 1 już parę razy ale to jakis czas temu wtedy próbowałem różnych sposobów i można sie wtedy troche nauczyć, dlatego polecam pokombinować :P

Spróbuj może najpierw odinstalować a potem znowu zainstalować,ewentualnie zmien nazwe /usr/ports na np. /usr/ports1 i pobierz na nowo porty, wiem ze to uciążliwe ale trzeba próbować ;)

#Edit albo pobierz na kompa paczki i wrzuć je przez sftp

Opublikowano

up ok, kilka problemow:

1.jak zainstalowac apache przez sysinstall i ftp

2.odinstalowanie i zainstalowanie nic nie dalo, wyskoczyl napis mniej wiecej ze apache nie jest zainstalowane.

3.portow nie bede od nowa pobieral- mi sie nie chce xD, serwer jeszcze 5 dni wiec...

4.skad pobrac pojedyncze paczki?

Czy jezlei ktos wejdzie na swoj serwer spakuje mi folder /usr/local/www/apache22 a ja go sobie wrzuce do siebie do /usr/local/www to zadziala to czy gdzies jeszcze musze dodac wpisy (nie mowie tu o autouruchamianiu itp)?

Opublikowano

Sysinstall -> configure -> packages i tam nie pamietam chyba najpierw wybierasz źródło a potem paczkę, spróbuj pobawić się pkg.Możesz znaleźć paczke apache za jakies 15 min dam Ci linka ;p

Opublikowano

Up, mozesz wyjasnic co z tym zrobic? bo zielony jestem, pierwszy raz to bede robil.

Ja bym zrobil tak:

-wszedl w 1 link

-pobral ostatnia opcje (apache22-2.2.26)

-wrzucil pobrane pliki do

/usr/lacal/www/apache22

lub:

-wszedl w drugi link do

ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ports/ports-stable/

-pobral paczke portow na pc

-wrzucil port apache22(itp) do

/usr/ports/www/

Dobrze mysle? Czy dzies popelniam blad?

@edit

heh w ftp wgl nie mam portu apache, zaraz dogram i sprawdze

@edit, port byl, ale usunalem i wgralem nowy ale i tak nie dziala, ten sam blad

Opublikowano

Ok teraz miałem czas i poszukałem troszkę

https://forums.freebsd.org/viewtopic.php?&t=41121

Tutaj prawdopodobnie masz odpowiedź na swoje pytanie, że niektóre paczki nie działają na nierozwijanych dystrybucjach ;P

Dla pewności napisz jaką masz wersję fbsd. Mozna by spróbować zainstalować z portów z płyty bo wtedy teoretycznie nie aktualizujesz portów tylko pobierasz te które były wraz z wydaniem dystrybucji na płycie DVD

Opublikowano

freebsd 7.4 32bit

@edit

tak jak koles z tematu podanego w linku :P

@edit

Z tego co tam widze (i co pisalem w 1 poscie), instalator nie moze sobie poradzic z rozpakowaniem plikow z formatu tar.xz (bo rozpakowuje tylko tar.gz).

Rozwiazaniem byloby zainstalowanie innego instalatora lub aplikacji pozwalajacej na rozpakowanie tar.xz.

Jest takie cos mozliwe?

@edit

mam rowniez port z apache24,

apache22 jest to wersja apache 2.2, a folder apach24 to bedzie apache2.4 czy jakis patch do 2.2? moze spróbuje... zobacze co sie stanie :D ...a co sie moze stac? najwyzej strony nie bede mial (ktorej i tak bym nie mial jak bym nie sprobowal :P )

@edit

to samo wyskoczylo :P

Opublikowano

Tu nie chodzi o wersje apache tylko paczek o ile dobrze wiem, spróbuj przez ten inny menager portów, pisałem Ci to już wyżej żebyś spróbował, może najprościej spróbuj

pkg_add -r apache22

ewentualnie tutaj masz parę stron, które mogą Ci pomóc z portami ;)

http://www.hypexr.org/freebsd_ports_help.php
https://www.freebsd.org/doc/handbook/ports-using.html
http://www.freebsd.org/doc/en/articles/linux-users/software.html

A wracając do wersji systemu to tez miałem problem z paczkami jak jeszcze robiłem na 7.x teraz przeniosłem się na 9.0 obecnie 9.2 i nie mam żadnych większych problemów, teraz planuje się "podnosić" z wersji na wersję włączając już niedługo FreeBSD 10

Opublikowano

Spróbuj nie szukać apache22 tylko moze cos powiązanego, np www a w nim będzie apache22 ;) Najlepiej zrobić to z płyty dvd ale nie wiem jak to zrobić na zdalnej maszynie, trzeba by pokombinować ;p

a co do pkg jaki błąd? Poczytaj moze coś na tych stronach, które Ci wysłałem ;P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...