Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum vs Technikum? =)

AdixerPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli zamierzasz iść na studia "zwykłe" to liceum. Jeżeli masz jakieś ciekawsze/lepsze plany [ambicje] na przyszłość to polecam technikum.

Byłam w technikum i nie zamieniłabym tych 4 lat na liceum czy zawodówkę. Nawet z wielką chęcią wróciłabym tam, bo studia kompletnie nie podobają mi się :p

Opublikowano

Zależy na co. Ja wybrałem technikum , ale żałuje , że nie poszedłem do zawodówki...

Technikum 4 lata i teraz ( np informatyka) ma egzamin zawodowy rozdzielony na 3 części. Jeśli chcesz się uczyć to dobre technikum , jeśli chcesz szybko szkołę skończyć zawodówka , ale nie liceum . Jeśli rodzice każą Ci wybierać z tych dwóch to wybierz LO i po 3 latach wyjeb*a , ale jeśli ty wybierasz pomyśl o zawodówce :)

1390831561-U140955.jpg

Opublikowano

Liceum jest dla niezdecydowanych a technikum dla pewnych swojej decyzji.

Ja nie byłam pewna idąc do technikum! :D

Pierw chciałam iść do technikum weterynaryjnego, potem do liceum dziennikarskiego, skończyłam w technikum informatycznym i nie żałuję. Zdałam egzamin, ale to był jeszcze tym 'starym sposobem' :)

Jak dla mnie najlepsza opcja to technikum, masz maturę i zawód, potem możesz iść na studia lub do pracy. Po liceum? Teoretycznie również możesz iść do pracy, ale raczej po tym idzie się na studia. Jakie studia? Huh, ciężko teraz wybrać, bo żadne nie gwarantują lepszej płacy, czy znalezienie jakiejkolwiek roboty... Aż się boję, co będzie z kolejnymi pokoleniami.... Technikum lub zawodówka - polecam. Liceum jak dla mnie jest, nie wiem jak określić.

Opublikowano

Jeżeli należysz do ludzi tych 'bardziej ambitnych', to polecam wybrać się do technikum, a to z tego względu, iż po technikum możesz rozpocząć prace i jednocześnie studiować i to niekoniecznie pod tym samym kierunkiem :)

Liceum dobrze jest wybrać, jeżeli naprawdę nie wiesz co chcesz w życiu robić..ale też liceum nie jest złe, na pewno lepsze niż zawodówka.

Są też licea profilowe.

Opublikowano

Ja tam zawsze uznaję wyższość liceów, dlaczego?

Ano dlatego, że pomijając debili, którzy nie wiedzą co chcą w życiu robić to liceum po prostu lepiej przygotowuje do studiów. Zaraz oczywiście ktoś będzie próbował mi udowodnić, że nie mam racji ale odpowiadam tak.

Wolę zdać liceum w 3 lata i iść na studia, po których będę robił to co chcę zamiast tkwić 4 lata w technikum tylko i wyłącznie po to, żeby mieć potem wybór:

- Pójść na studia = efekt końcowy jak po liceum

- Robić przez calutkie życie w jednym zawodzie, znać się tylko na jednej rzeczy i nie mieć żadnych innych możliwości (jeśli nie kontynuuje nauki). Nuda. Jakoś mi się to nie uśmiecha.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Po technikum oprócz matury będziesz miał jeszcze egzamin zawodowy, który potwierdzi Twoje klasyfikacje. Ponadto będziesz miał praktyki. Jeżeli jesteś zdecydowany na konkretny zawód to nie zastanawiaj się i idź do technikum. Jeżeli natomiast nie masz jeszcze pomysłu na "siebie" to wybierz ogólniak, bo po nim masz wszystkie drogi otwarte. ;-)

Opublikowano

Niby dlaczego? Mając tytuł technika możesz spokojnie pracować.

Na budowie to i po liceum możesz pracować. W tych czasach, nie znając kogoś kto pracuje w fachu bądź nie zamierzając samemu czegoś otworzyć liceum daje tyle co technikum- nic.

Opublikowano

Ano dlatego, że pomijając debili, którzy nie wiedzą co chcą w życiu robić to liceum po prostu lepiej przygotowuje do studiów. Zaraz oczywiście ktoś będzie próbował mi udowodnić, że nie mam racji ale odpowiadam tak.

Wolę zdać liceum w 3 lata i iść na studia, po których będę robił to co chcę zamiast tkwić 4 lata w technikum tylko i wyłącznie po to, żeby mieć potem wybór:

- Robić przez calutkie życie w jednym zawodzie, znać się tylko na jednej rzeczy i nie mieć żadnych innych możliwości (jeśli nie kontynuuje nauki). Nuda. Jakoś mi się to nie uśmiecha.

To, a moim tytułem technika mogę sobie podetrzeć dupę. xD Tak czy siak robotę zdobyłem ze względu na dość mało popularny język programowania.

Pomogę z matematyki, PW.

Bywalec
Opublikowano

Liceum, od 2 klasy mniej przedmiotów, tylko rozszerzenia, lepsze przygotowanie do matury, poważniejsze towarzystwo.

Opublikowano

Liceum, od 2 klasy mniej przedmiotów, tylko rozszerzenia, lepsze przygotowanie do matury, poważniejsze towarzystwo.

A w technikum to myślisz, że nie odpadają te przedmioty? Też odpadają, nowa podstawa robi swoje. Ja mam na szczęście jeszcze starą. "Poważniejsze towarzystwo" , dafuq?

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Teraz jest nowa podstawa który uczy wszystkiego z informatyki oprócz chyba grafiki, zależy też od technikum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...