Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak oswoić chomika?

Razeer123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj go kupiłem, jeszcze się mnie trochę boi, ale czasami daje się pogłębiać i bierze jedzenie z ręki. Macie jakieś pomysły na oswajanie?

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Poprostu. Mów do niego, karm z ręki, baw się, a z czasem się przekona ;)

Opublikowano

Czas tutaj pomoże ,staraj się go oswajać z człowiekiem i jego dłonią. Dawaj mu jedzenie za pomocą ręki , a po jakimś czasie zacznie kojarzyć to z czymś dobrym ,a co za tym idzie oswoi się z tobą :)

Opublikowano

Kiedyś słyszałem o zostawieniu jakiegoś ciuszka w akwarium, np. skarpetka - miało to przyzwyczaić zwierze do Twojego zapachu ;)

Nie męcz go od razu po kupnie, powinien się przyzwyczaić do nowego miejsca. z czasem będzie ok ;)

52287137559562145640.png

Opublikowano

Pomoże tutaj jedynie przebywanie z nim i karmienie go.

Kiedyś słyszałem o zostawieniu jakiegoś ciuszka w akwarium, np. skarpetka - miało to przyzwyczaić zwierze do Twojego zapachu ;)

Nie męcz go od razu po kupnie, powinien się przyzwyczaić do nowego miejsca. z czasem będzie ok ;)

"Pan dał Zgredkowi skarpetkę... Zgredek jest wolny!" Hhahahaha

0tp3.jpg

Opublikowano

Wczoraj go kupiłem, jeszcze się mnie trochę boi, ale czasami daje się pogłębiać i bierze jedzenie z ręki. Macie jakieś pomysły na oswajanie?

Przede wszystkim cierpliwość. Nie wyciągaj go z klatki. Jeżeli już wyjdzie/zostanie wypuszczony daj mu się zapoznać z otoczeniem. Mów do niego, dawaj mu przysmaki, ale nie głaszcz i nie miętoś na siłę. Powoli, powoli i chomik się do Ciebie przyzwyczai i zaakceptuje. ;-)

Opublikowano

dawaj mu jedzienie z ręki i delikatnie go głaskaj (palcem, nie całą ręką bo się będzie bał). jeśli wejdzie Ci na rękę sam to znaczy, że już się Ciebie nie boi

graphic.png

i7-6700K l MSI GTX 1080 X l 2x8GB 3000MHz l MSI Z170A l SSD HyperX 240GB

Opublikowano

Kupujesz chomika, a nawet nie wiesz, jak go oswoic? Pewnie ma klatke 40x50 i kolowrotek 13cm, bo sprzedawca mowil, ze tak jest ok...

Opublikowano

Kupujesz chomika, a nawet nie wiesz, jak go oswoic? Pewnie ma klatke 40x50 i kolowrotek 13cm, bo sprzedawca mowil, ze tak jest ok...

Piszesz post, a nie wiesz po co? Zastanów się. Ma klatkę 65x50 i kołowrotek 18 cm...

Opublikowano

A chomik to...? Syryjek?

Tak, a co?

Opublikowano

No to masz o 10cm za mały kołowrotek :)
Bierz to http://animalia.pl/produkt,19199,trixie-kolowrotek-plastikowy-duzy-sr-28-cm.html
Plus ewentualnie jak nie masz za dużo kasy na kltkę to od biedy może być samla (http://www.leroymerlin.pl/garderoba-i-wnetrze/pojemniki-pokrowce/pudla-koszyki-pojemniki/pojemnik-na-kolkach-curver,p194784,l822.html) Ale na allegro często można wyrwać klatkę przynajmniej 100dł. na 40szer. używaną za ok. ~100zł.

Opublikowano

No to masz o 10cm za mały kołowrotek :)

Bierz to http://animalia.pl/produkt,19199,trixie-kolowrotek-plastikowy-duzy-sr-28-cm.html

Plus ewentualnie jak nie masz za dużo kasy na kltkę to od biedy może być samla (http://www.leroymerlin.pl/garderoba-i-wnetrze/pojemniki-pokrowce/pudla-koszyki-pojemniki/pojemnik-na-kolkach-curver,p194784,l822.html) Ale na allegro często można wyrwać klatkę przynajmniej 100dł. na 40szer. używaną za ok. ~100zł.

Sorry rzeczywiście masz racje. Mam taki jak ty piszesz. Podałem za małe wymiary.

Opublikowano

ja jak miałem chomiki kiedyś, dawno już to zajmowało mi to ok 2 godzin ;) dlaczego? nawet jak mnie gryzł uciekał bal się zawsze go łapałem itd i się z nim bawiłem no i się przestał bać gryźć itd. ale to tak było z tymi małymi i średnimi bo te duże są pojebane miałem kiedyś takiego rudego to za chuja oswoić się nie dało ciągle uciekał itd nie wiem czy jakiś upośledzony był

Opublikowano

Chomik musi się przyzwyczaić do zapachu twojej ręki. Dlatego dużą rolę w oswajaniu chomika odgrywa twój zapach rąk. Pamiętaj, że chomikowi najbardziej przeszkadza zapach innego zwierzęcia. Nie przepadają również za zapachem kosmetyków. Pamiętaj aby myć ręce przez kontaktem z chomikiem.
Najlepiej oswajaj chomika wieczorem, kiedy jest wyspany oraz o tej samej porze. Oswajamy chomika oczywiście jedzonkiem.
Podaj mu jakiś przysmak, kiedy chomiczek zacznie jeść, wciąż trzymając przysmak, palcem drugiej ręki możesz go delikatnie pogłaskać.
Nie głaskaj go od razu po grzbiecie, zacznij od boków. Po jakimś czasie, jeżeli chomik się do ciebie troszkę przyzwyczaił, możesz spróbować go podnieść.
Nie wyciągaj go na siłę z klatki, poczekaj aż chomik wyjdzie poza nią. Pamiętaj aby chomika łapać delikatnie, obydwoma dłońmi(Tak jakbyś nabierał sobie wodę do rąk).
Aaaa i nie podnieś go za wysoko bo może ci spaść, co może się bardzo źle skończyć.
Ważne jest abyś podczas oswajania chomika był spokojny, nie robił gwałtownych ruchów oraz nie wydawał głośnych dźwięków.
Pamiętaj, jeżeli chomik nie ma ochoty na kontakt z tobą, zostaw go w spokoju i daj mu czas. Tu kłania się cierpliwość!
Powodzenia! ;)

standard (1).gif

Opublikowano

Zajeb mu dwa buty to sam zdechnie :D

a tak na poważnie :)

karm go z reki do ust żeby wiedział kto go karmi i komu ufać

bierz go na ręce :)

jeżeli to samiec to możesz go od czasu do czasu posmyrać po pitolku ( one to lubią )

a jeżeli samica to podrapać po cipce :)

moje rady są bardzo dobre i bardzo pomocne

pomoglem juz wielu osobom na forum

Pozdrawiam :)

!!!!!! DISS - Nakou vs KASH ···> !!!!!!

http://www.mpcforum.pl/topic/1091375-diss-na%CE%BAo%CF%85-vs-kash/

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Opublikowano

Zajeb mu dwa buty to sam zdechnie :D

a tak na poważnie :)

karm go z reki do ust żeby wiedział kto go karmi i komu ufać

bierz go na ręce :)

jeżeli to samiec to możesz go od czasu do czasu posmyrać po pitolku ( one to lubią )

a jeżeli samica to podrapać po cipce :)

moje rady są bardzo dobre i bardzo pomocne

pomoglem juz wielu osobom na forum

Pozdrawiam :)

twoich postow sie nie da czytac bez pampersa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...