Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Koszty utrzymania? Zyski?

Rekomendowane odpowiedzi

Specjalista
Opublikowano

Cześć!

Ostatio dużo myślę o co robić z pieniędzmi.

Wiem, wiem, że mogę wydać na cokolwiek, ale chce coś w sensownego.

Początkowo myślałem o zleceniu napisaniu aplikakcji na andka i zarabianiu na reklamach.

Później serwer cs'a, ale zapomniałem całkowicie o Metinie.

Gdy było się młodym to się grało i to dość zajawkowo :)

Mam pytanie, a zaraz prośbę do osób, które miały z tym styczność :)

Proszę o odpowiedź na kilka pytań, bo biorę do do swoiej analizy.

Ile kosztuje serwer? proszę o odpowiedź ~cene oraz ile osób uciągnie

Praca technika, osoby która to wszystko przygotuje/zabezpieczy - jednorazowy koszt

Czy ItemShop rzeczywiście się dobrze sprawdza? czy generuje zyski, aby utrzymać serwer, prace technika i mieć coś dla siebie?

Korzystał ktoś z usług graficznych? albo zna się na wycenie?

Ile kosztuje zlecenie grafiki? proszę o ~cena i określenie grafiki(miecz,item itp)

Wiem, że odpowiedź na moje pytania należy od wielu czynników, ale załóżmy, że będzie to serwer

ciągle rozwiający się i wprowadzający innowacje. Przyrost osób grających będzie naturalny

i będzie osiągał pułap ludzi online odpowiadający dobrym(popularnym) serwerom MT2.

Przy okazji, jeżeli ktoś posiada kontakt do grafika oraz technika, który by to wszystko prowadził.

Oczywiście za każdą mądrą odpowiedź, radę wynagrodzę symbolicznym +.

Opublikowano

Dobry/bardzo dobry serwer Mt2, to ilość online w godzinach szczytu +1500.

Aby uciągnąć taki tabun, musisz kupić dosyć dobry sprzęt.

Dedyk na takie wymagania to koszt ok. 500-700zł. Drugie tyle kosztuje strona (można tańszym kosztem, ale wtedy sporo dziur w kodzie i nie tylko = spartaczona robota).

Nie chcę tu wyliczać wszystkiego, bo dogadanie cen techników/teamu to już do dogadania między wami - zależy od zysków serwer.
IS sprawdza się bardzo dobrze na serwerach medium/hard. Były serwery (nazwy nie wymienię), gdzie w przeciągu 2 tygodni mieli hajs na opłacenie serwera na min. rok, a mimo to po miesiącu zamykali serwery, bo 'hajs się zgadzał'.

727881401622271220780.jpeg
Specjalista
Opublikowano

Sprawa wygląda z jednej strony kolorowo z drugiej szaro.

Jedyny plus to taki, że jestem w stanie sam sobie zakodować szablon od strony font i back-endu.

Ale to i tak nie dużo, bo sami wiemy, że cena grafiki to jak diamentu.

Jak sprawdza się w praktyce popularność serwisów medium/hard?

Które mają większe wziecie? Ludzie szukają spokojnej i długo dystansowej gry?

Czy szybkie wbijanie LVL no i później dropienie tylko wspaniałych itemów?

Czy na questy jest zaopotrzebowanie?

@ps. PhoEnix9332 - dobre motto w sygnaturce!

Specjalista
Opublikowano

Recepty na sukces nikt Ci nie poda z wiadomych celow, lecz polecam zbadac grunt poprzez ogladanie Zapowiedzi serwerow i wypowiedzi graczy pod tematami. ;)

i o to nie proszę.

Proszę o opinie osób, które chcą się podzielić swoimi wnioskami czy spostrzeżeniami.

Przeczytałbym wszystko, ale jak wszyscy wiemy, że czas leci...

@Edit

Głównie sprawdzam zapowiedzi serwisów i wyglą grafik oraz innowacje

Opublikowano

Kolejnymi kosztami,jest firewall dobrze jest gdy masz zew & wew do tego swoje sposoby i serwer jest stabilny.

Jak wiadomo stabilność = gracze. Drugie to eliminacje bugów,lepiej pracować spokojnie bez presji czasu ale dokładnie wszystko zrobić niż wystartować z chociażby kilkoma błędami gry.

Drugie to jak pisał up strona,dobrze jest kupić strone od zaufanej osoby,która nie napcha więcej błędów niż było (tu już ci 'nie jechowi' wiedzą o co chodzi)

No i tyle,powodzenia i sukcesu życzę.

517981403547547309333.jpeg

Opublikowano

Jak sprawdza się w praktyce popularność serwisów medium/hard?

Które mają większe wziecie? Ludzie szukają spokojnej i długo dystansowej gry?

Czy szybkie wbijanie LVL no i później dropienie tylko wspaniałych itemów?

Czy na questy jest zaopotrzebowanie?

1. Ostatnio jest z tym różnie, jeśli dobrze trafisz w pliki, to sukces murowany nawet na hardzie.

2. Bardziej hard, na nim masz co robić mimo że jest ciężki (popatrz na hardy sprzed paru lat, a na medium - te pierwsze nadal mają lepszą grywalność).

3. Nie nie, raczej spokojny exp, czas na zrobienie misji, eq...

4. O tak, bardzo duże. Im lepsza fabuła, więcej nowości tym lepiej. Jest co robić, serwer się nie nudzi.

727881401622271220780.jpeg
Specjalista
Opublikowano

Dziękuje za taki odzew z waszej strony!

Miło czytać konkretne informacje.

a myślał ktoś, aby umieścić serwerz w chmurze?

czy wogóle jest taka opcja i "wygląda" to jakoś stabilnie?

Opublikowano

witam, stawialem serwer metina na chmurze oktawave dla klienta i w sumie nie postawilem. byl problerm z wirtualizacja karty sieciowe

generalnie metina na chmurze bym nie stawial. raz ze raczej nie masz mozliwosci ingerencji w firewall hardware dla na 100% beda lecialy ataki ktorych Ci DC nie wytnie na brzegu, a nawet jesli wytnie to beda sugerowac zmiane DC

poza tym koszty, uwazam ze koszty beda nie wspolmierne do zarobku, wiadomo skalowanie, wirtualne cpu itd. wbrew pozorom freebsd przy dobrej konfiguracji wyciska siodme poty z maszyny a tego pelna wirtualizacja nie lubi za bardzo

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Specjalista
Opublikowano

Dzięki Vortax!

Również myślałem, że będzie to dość kosztowane i znowu nie aż tak wydajne jak normalnie.
w takim razie zostaje poprostu dedyk :)

Opublikowano

widze ze oddzywaja sie osoby które nigdy nie miały serwera a wiedza najwiecej .

Ile kosztuje serwer?

- Nie chodzi o to, jakie parametry ma maszyna gdyż serwery metin wymagają wyjątkowo mało ram, procesor też nie musi być najlepszy. Grunt to ochrona przed atakami DDoS, maszyna to koszt rzędu 500-1000zł, zależy, ovh.pl oferuje lepsze dedyki, za mniejsze ceny lecz nie wiem jak u nich z filtrem antyDDos, rzekomo jest wprowadzony ale nie mialem przyjemnosci go przetestować . Aktualnie posiadam maszyne w hosteam.pl za ktora placic trzeba 920zł miesiacznie jest to duza kwota ale gwarantuje ze zaden atak nie złozy ci maszyny . Maszynka 16gb ramu procek 4x 3,2 ghz uciagnie luzem ponad 1500 graczy .

Praca technika, osoby która to wszystko przygotuje/zabezpieczy ?

-Lepiej zatrudnić kogoś na stałe za powiedzmy 30% is, dlaczego ? Dlatego że po jakims czasie bedzie trzeba robic update, i cały czas zajmować się serwerem, problemy graczy, bugi, itp .

Czy ItemShop rzeczywiście się dobrze sprawdza? czy generuje zyski, aby utrzymać serwer, prace technika i mieć coś dla siebie?

-Oczywiscie . Srednio przy 200-300 graczach online jestes w stanie zarobić lekka reka 80-100zł dziennie . Przy około 1000 graczy jest to zarobek rzędu 400zł dziennie . Oczywiscie po odprowadzneiu należnego podatku . W/w dane wnioskuje z moich byłych serwerów .

-Jesli chciałbyś strone polecam tanie usługi Kurlz Desing, gdyż razem z skryptami to koszt około 300zł, kiedys bylo gorzej bo korzystał z skryptow konga ktore były dziurawe, teraz zmienił już skryptera . Prezentacja to koszt około 100zł, lecz nie polecam zamawiac jej u kurlza gdyz robi on strasznie prostą, monotonną grafike która na te czasy nie zachęci już graczy.

Ile kosztuje zlecenie grafiki? proszę o ~cena i określenie grafiki(miecz,item itp)

-Szkoda wydawać kasy na takie rzeczy . Lepiej sciagac autorskie sety z Elitepvpers.com . Tak jak robi to każdy serwer .

Lecz jesli bardzo chcesz wiedzieć jeden set czyli cztery bronie to około 50-100zł .

Pozdrawiam . Mediness

k%C3%B6lcs%C3%B6nhat%C3%A1s_eune_42_3_no

Specjalista
Opublikowano

Pietrastsw1906 - olśniłeś mnie!
Dziękuje za te informacje, które wiesz z doświadczenia, są one dla mnie bardzo ważne.

Opublikowano

widze ze oddzywaja sie osoby które nigdy nie miały serwera a wiedza najwiecej .

Ile kosztuje serwer?

- Nie chodzi o to, jakie parametry ma maszyna gdyż serwery metin wymagają wyjątkowo mało ram, procesor też nie musi być najlepszy. Grunt to ochrona przed atakami DDoS, maszyna to koszt rzędu 500-1000zł, zależy, ovh.pl oferuje lepsze dedyki, za mniejsze ceny lecz nie wiem jak u nich z filtrem antyDDos, rzekomo jest wprowadzony ale nie mialem przyjemnosci go przetestować . Aktualnie posiadam maszyne w hosteam.pl za ktora placic trzeba 920zł miesiacznie jest to duza kwota ale gwarantuje ze zaden atak nie złozy ci maszyny . Maszynka 16gb ramu procek 4x 3,2 ghz uciagnie luzem ponad 1500 graczy .

Praca technika, osoby która to wszystko przygotuje/zabezpieczy ?

-Lepiej zatrudnić kogoś na stałe za powiedzmy 30% is, dlaczego ? Dlatego że po jakims czasie bedzie trzeba robic update, i cały czas zajmować się serwerem, problemy graczy, bugi, itp .

-Oczywiscie . Srednio przy 200-300 graczach online jestes w stanie zarobić lekka reka 80-100zł dziennie . Przy około 1000 graczy jest to zarobek rzędu 400zł dziennie . Oczywiscie po odprowadzneiu należnego podatku . W/w dane wnioskuje z moich byłych serwerów .

-Jesli chciałbyś strone polecam tanie usługi Kurlz Desing, gdyż razem z skryptami to koszt około 300zł, kiedys bylo gorzej bo korzystał z skryptow konga ktore były dziurawe, teraz zmienił już skryptera . Prezentacja to koszt około 100zł, lecz nie polecam zamawiac jej u kurlza gdyz robi on strasznie prostą, monotonną grafike która na te czasy nie zachęci już graczy.

-Szkoda wydawać kasy na takie rzeczy . Lepiej sciagac autorskie sety z Elitepvpers.com . Tak jak robi to każdy serwer .

Lecz jesli bardzo chcesz wiedzieć jeden set czyli cztery bronie to około 50-100zł .

Pozdrawiam . Mediness

Za to ty wiesz wszystko,kup na ovh dedyka pod serwer Metina... good luck.

Osobiście miałem serwer dedykowany zakupiony w ovh.pl i były takie problemy:

Problemy z firewall`em (to już był ich problem nie mój)

Gdy miałem problemy to nie zbyt chętnie chcieli pomóc,chodzi tu już o konkretne problemy po starcie serwera.

Przez to,że miałem serwer w ovh musiałem płacić osobie,która po nich wszystko poprawiała.

Rzecz biorąc ogólnie,teraz są nowe serwerownie z dużo lepszą wydajnością i są to takie serwerownie którym zależy.... jak wiadome im więcej klientów tym więcej ich będzie. Napiszę tylko że nie polecam współpracy z ovh,a resztę to już masz opisaną wyżej.

Jeszcze raz powodzenia,pozdrawiam.

Btw,pietrastsw1906 strzelam, wiesz tyle o metinie co Ja o grzybach. Miałeś kilka serwerów a za to nadaje ci tytuł gwiazdy.

517981403547547309333.jpeg

Specjalista
Opublikowano

Nawet bym nie próbował szczęścia w OVH. Wiem, bo sam umieszczałem tam aplikacje, który tylko opierają się na apachu, baza danych i nie byłem z nich zadowolony.

Sprawy rozwijają się w dobrym kierunku. Rozmawiam z pewnymi osobami od strony technicznej. Jeżeli wszystko będzie szło dobrą drogą
to myślę, że coś z tego wyjdzie. Jeżeli ktoś ma jakieś informacje do podzielenia się to chętnie poczytam.

Proszę nie klocie się, kto ile widział, kto ile robił - tylko wypowiadajcie się ogólnikowo.

Opublikowano

na cs-publicity.xaa.pl dostaniesz tanie reklamy , oni tam pomagają sie wybic ja mam siec cs i mi kompletnie pomogli ^^ A na sukces liczyć możesz poprzez reklamy i cierpliwość:)

Specjalista
Opublikowano

na cs-publicity.xaa.pl dostaniesz tanie reklamy , oni tam pomagają sie wybic ja mam siec cs i mi kompletnie pomogli ^^ A na sukces liczyć możesz poprzez reklamy i cierpliwość :)

Dobry serwer nie potrzebuje reklamy. Jeżeli będzie dobry to gracz gracza będzie zachęcał na zmianę.

Sieć cs, a Mt2 to nie to samo ;p ba ta strona, którą podałeś ma główny traffic dla graczy cs'a ;p

Opublikowano

Ile kosztuje serwer? proszę o odpowiedź ~cene oraz ile osób uciągnie - serwer kosztuje około 100 zł (ja taki miałem za 100)

Praca technika, osoby która to wszystko przygotuje/zabezpieczy - jednorazowy koszt (to już od cb zależy ile ty mu zapłacisz albo on ci powie ile by chciał.)

Czy ItemShop rzeczywiście się dobrze sprawdza? czy generuje zyski, aby utrzymać serwer, prace technika i mieć coś dla siebie? tak dobrze się sprawdza przy 1000+ ludzi i myślę że napewno byś utrzymał swojego serwa i prace jaką twoja ekipa wykonuje.

Korzystał ktoś z usług graficznych? albo zna się na wycenie? powiem tak tyle ile będzie chciał grafik to tyle możesz mu zapłacić allbo może być to do negocjacji

Ile kosztuje zlecenie grafiki? proszę o ~cena i określenie grafiki(miecz,item itp) nie umiem odpowiedzieć na to pytanie ponieważ ja nie jestem grafikiem :)

Wiem, że odpowiedź na moje pytania należy od wielu czynników, ale załóżmy, że będzie to serwer

ciągle rozwiający się i wprowadzający innowacje. Przyrost osób grających będzie naturalny

i będzie osiągał pułap ludzi online odpowiadający dobrym(popularnym) serwerom MT2.

Przy okazji, jeżeli ktoś posiada kontakt do grafika oraz technika, który by to wszystko prowadził. (Jeżeli poszukujesz Game Mastera na serwer proszę się zgłosić do mnie. :)

Oczywiście za każdą mądrą odpowiedź, radę wynagrodzę symbolicznym +.

Przepraszam za błędy gdyż ja pisałem na szybko. :)

1390144171-U592769.png

Specjalista
Opublikowano

@up
Nie wiem co Twoja odpowiedź wnosi do wątku.
MOD będzie wiedział co z Tobą zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...