Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Największe idiotyzmy w lolu oraz eliminowanie ich

Ryuozaki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! Witajcie w kolejnym tutorialu, który ma na celu przybliżyć ludziom to, jak bardzo ambitna i skomplikowana taktyka potrafi być w Lolu. Znamy już podstawowy zamysł - Ogarnij ulubiony styl gry, coś w czym czujesz się dobrze, miej wiedzę na temat championa którym grasz- To najważniejsze co musisz umieć, żeby w ogóle myśleć o rankedzie :).

W tym małym tutorialu przedstawię Wam naprawdę głupie zachowania graczy, które, no cóż, mają wpływ na rozgrywkę, tak duży, że potrafią zmienić jej przebieg diametralnie a wielu nawet nie zdaje sobie z tego sprawy.

Nr. 1 ''Jestem najlepszy! FUCKING NOOBS!''

Hue. Śmiesznie. Dość często na niższych ligach spotkamy się z podejściem graczy na zasadzie : ''Im better than all of you, go fuck yourselves'' i najczęściej po tym zdaniu zostaje picknięty top/mid a osoba pickująca jest święcie przekonana o tym, że jest najlepsza...

Otóż, nie. Nie jest. Sam miałem kiedyś podobnie .''Ooo, jestem w Goldzie, co Ty tam możesz wiedzieć je*any bronzie!'' no cóż, jak się przekonałem, wiedzieć może wiele, być może nawet więcej ode mnie. Niestety, w League Of Legends musimy polegać na czymś co zwie się 'Dylematem więźnia' (O czym niżej) i musimy zaufać naszemu teamowi w kwestii gry. Niekiedy zdarzy się, że gdy odpuścimy np. topa i pójdziemy na supporta wygramy grę, bo okaże się że ''Last Pick'' tak naprawdę ma największe pojęcie o tej grze spośród wszystkich 10 graczy :).

Dylemat więźnia

O tym można by napisać rozprawkę.

Oczywistym jest, że dla każdego najlepiej byłoby gdyby wszyscy ze sobą współpracowali, a kłótnie byłyby tylko i wyłącznie abstrakcją. Wyobraźcie sobie, że jest dwóch więźniów, którzy zostali zatrzymani i rozstawieni w dwóch różnych częściach więzienia, więc nie mają żadnej możliwości komunikowania się ze sobą, do obu przychodzi policjant i za każdym razem mówi to samo. ''Nie mamy wystarczająco dowodów żeby ukarać was obu równo, a więc planujemy rozłożyć tę 'równą' karę na was dwóch, oskarżając was o mniejsze przestępstwa, aczkolwiek mogę z tobą zawrzeć umowę i w ten oto sposób zostaniesz wypuszczony oto jak to będzie działać.''

4jp2.png

Jeżeli obaj więźniowie będą współpracować - Idą na rok do więzienia, jeżeli jeden z nich ( B )postanawia być cicho a drugi (A) wyjawia prawdę, A zostaje wypuszczony a B dostaje najcięższą możliwą karę. Jeżeli oboje na siebie donoszą, oboje zostają w więzieniu na 2 lata, z kolei gdy oboje będą cicho to zostają w więzieniu oboje na rok.

Co w takim wypadku robić? Cóż, każdy logicznie myślący człowiek, nie ufający nikomu po prostu sprzedałby swojego kumpla i liczył że drugi tego nie zrobi, więc ten pójdzie wolno.

Widzicie analogię do League Of Legends? Dwaj gracze spierający się o topa, nie ma pewności kto zagra lepiej, nasz 'Pro player' czy po prostu spokojny gracz próbujący przekonać, że jest lepszy.

Z kolei gdy ci którzy ufają sobie nawzajem, a właściwie - SĄ zmuszeni ufać, zostaliby cicho (współpracują) oboje trafiliby na równy wyrok, w dodatku najniższy który można uznać za uczciwy - rok.

No i właśnie o to chodzi w Dylemacie Więźnia. Najlepszą odpowiedzią jest ta która jest wbrew jakiejkolwiek logice, bo każdy powinien martwić się o własny tyłek, czyli teoretycznie - Powinien zdradzić swojego partnera w nadziei że ujdzie wolno. Dlaczego tak się dzieje? Bo mózg im tak podpowiada, bo ''Każdy by zrobił tak samo.''. A więc, jeżeli każdy decyduje się na martwienie się o swój własny tyłek, to próba współpracy skrzywdzi wyłacznie jednostkę a ogól i tak na tym nie skorzysta. Ten właśnie 'Dylemat więźnia' ukazuje nam jak trudną decyzją jest zaufać swojemu sojusznikowi, bo nie zawsze może nam się to opłacić, ale postawienie na wybór zaufania swojemu sojusznikowi zamiast współpracowania z nim najprawdopodobniej nam się opłaci.

Okej, nie jestem pewien jak bardzo dobrze Wam to wyjaśniłem na czym to w ogóle polega, ale ten przykład miał na celu pokazanie jednej bardzo ważnej rzeczy : Brak zaufania u człowieka to rzecz naturalna. Naturalnym jest podejmowanie samolubnych decyzji żeby zadowolić i pomóc samemu sobie, ale w tej grze podejmowanie irracjonalnych, czasem może wręcz samobójczych decyzji może sprawić, że nasza drużyna zdobędzie upragnione zwycięstwo (Nie oznacza to jednak, że wpierdalanie się pod wieżę na 3 poziomie to dobry wybór). Podsumowując: ZACZNIJCIE UFAĆ SOBIE NAWZAJEM

Nr.2 Ilość zgonów oraz niedocenianie tego jak bardzo są kosztowne

Bardzo wielu graczy NIE rozumie jak ważnym jest by być żywym w trakcie gry. Brzmi śmiesznie, ale spójrzmy na to w ten sposób:

Szczególnie w niższych ligach ludzie uważają, że to fragi wygrywają grę i na siłę próbują zabić swojego przeciwnika na linii, nawet jeśli jest to niewykonalne. A nawet jeśli jest to tego typu próby częściej zakończą się ich śmiercią niż śmiercią przeciwnika, który nie łasi się na zabójstwo jak muzułmanin na kozę.

Dla przykładu, gdy ma się 6 albo 7 zgonów w trakcie jednej gry to jest się martwym przez około 4 minuty. To oznacza, że przez 4 minuty nie robi się konkretnie nic. Nie pushuje, nie zadaje dmg, nie zbiera się expa, nie dostaje golda z minionów. A te 4 minuty to wyłącznie czas kiedy jest się martwym. Dodaj sobie do tego jeszcze czas który zajmuje dojście na linię, czy do teamfightu, global objective'u itp. Zakładając że mecz trwa 30 minut, to mając x/6 przez 14% byłeś AFK. Oczywistym jest, że im później zginiesz tym dłużej będziesz martwy, ale najczęściej zgony bolą w trakcie fazy liniowania, gdzie najczęściej dochodzi do walk max. 3 v 3 i 1 albo 2 lvle różnicy u przeciwnika potrafią naprawdę robić ogromną różnicę. Problem leży w tym, że MY jako gracze zostaliśmy nauczeni tak robić. Jeżeli ktoś nie grał w Dotę lub Heroes of Nevareth niestety może pomyśleć, że zabójstwa to najważniejsza rzecz. Cóż, jeżeli w 10 minucie jest 11/1 to rzadko zdarza się, że przegrywasz, aczkolwiek gorzej gdy zarówno Ty jak i Twój team próbujecie zrobić to 11/1 a kończycie z 1/11... Ważną kwestią jest, że gdy Ty masz przewagę nad przeciwnikiem w postaci 1 killa a on ma 20 minionów więcej, tak naprawdę żaden z Was nie wygrywa linii, bo w ilości zdobytego golda jest mniej więcej po równo. Ba, możliwe, że to właśnie Twój przeciwnik wygrywa linię, bo zadał więcej obrażeń Twojej wieży! :)

Wniosek: Najprostszym wyjściem jest farmić i czekać aż Twój przeciwnik popełni błąd, zamiast ryzykować i ewentualnie popełnić błąd. Pamiętaj, przy ganku lepiej zmusić go do zużycia flasha/bariery i zostawić a następnie wykorzystać przewagę w postaci minionów i większej ilosci doświadczenia które dostaniesz oraz pushnąć miniony tak aby rozbiły się o wieżę przeciwnika, więc ten to doświadczenie po prostu straci niż polecieć za fragiem, który nawet nie jest pewny :).

Wyzwanie: Spróbuj zagrać mecz w którym będziesz miał 0 zgonów. Jeżeli jest to solo Q to poinformuj o tym swoich sojuszników, zapewniam Cię, że szansa że wygrasz taki mecz jest większa, niż że wygrasz mecz w którym wbijasz się w przeciwnika co 30 sekund.

Nr 3: Niedocenianie global objective'ów

Co prawda w 4 sezonie niestety ma się to zmienić, ale w tym momencie Globalne objekty : Turrety, Dragon i Baron są na Summoners Rift najważniejszymi, najłatwiejszymi oraz najpewniejszymi źródłami łatwego złota :).

Za zniszczenie turreta: 150 golda (750 na team)

Dragona 190 golda (950 na team)

Barona 300 golda (1500 na team)

Jak widać, nie są to małe ilości i w połączeniu z goldem na minute oraz złotem z minionów powinny być wystarczające, żeby zbudować postać na tyle solidnie żeby miała 2-3 całe itemy + buty przed 20 minutą. Niestety, wielu graczy nie docenia tego jak ważny jest Dragon, im szybciej zostanie zrobiony tym szybciej się zrespi ponownie i będzie go można znowu zabić. Kontrolowanie global objectivów to jedna z głównych taktyk używanych przez profesjonalne teamy w profesjonalnych rozgrywkach- Bo oczywistym dla nich jest, że na fragach przewagi nie zrobią :).

Wniosek: Dragon przed 10 minutą to doskonały pomysł.

Nr 4: Flamewar

Można by to podpiąć pod nr. 1, ale tak naprawdę jest to coś zupełnie innego. Niestety, wyzywanie gracza, że oddał pierwszą krew, czy tam po prostu zginął nie sprawi, że będzie on grał lepiej. Niestety, zdarzy się, że trafimy na takich idiotów z którymi ani współpracować ani pomóc się nie da i w takim wypadku niestety - Należy siedzieć cicho. Sam do tej pory mam z tym problemy, ale faktem jest, że zdania typu 'You fucking idiot' bądź wyzywanie w ojczystym języku nigdy ale to nigdy nie będzie wyjściem z problemu.

Wniosek: Jeżeli już jest naprawdę źle, poproś wszystkich aby Cię zmute'owali to przynajmniej bana nie wyłapiesz.

Nr5: ''Ten mecz jest najważniejszy''

Cóż, nie, nie jest. Fakt, że przegrywa się promocję z powodu idiotów nie znaczy, że należy się poddawać, bo szczerze, ile ten mecz będzie znaczył za tydzień? Miesiąc? Rok? Będzie jednym z wielu rozegranych przez Ciebie meczy i to nie pojedyńcze (Udane lub mniej) mecze będą decydować o Twoim końcowym wyniku, tylko ogół. Ktoś coś spieprzył? Grał jak ostatni idiota? Zablokuj go, więc nie spotkasz go już więcej w grze i graj dalej. W 75% przypadkach gramy z ludźmi których spotkamy na Summoners Rift tylko raz i nie ma powodów aby w ogóle zaprzątać sobie nimi głowę.

Nr 6: Brak wyobraźni i nieumiejętność brania odpowiedzialności na samego siebie (Efekt motyla)

Cóż, niejednokrotnie zdarza się, że popełni się błąd. Czy to w czasie ganku naszego junglera, gdy zdecydujemy się na błędny dive pod wieżę, czy wbicie się w teamfight 1 v 5 i narzekanie 'team why no help'. Tak naprawdę, każda akcja którą wykonujemy wywołuje reakcję. Czy to proste uderzenie miniona, przez co nasza linia idzie kawałeczek do przodu czy to przez nazwanie naszego sojusznika idiotą, albo zrobienie global objective'u. Przykładów może być wiele, ale każdy, choćby najmniejszy błąd jaki popełnimy, może mieć negatywny wpływ na rozgrywkę. Problemem jest, gdy się tego błędu nie widzi i jest się święcie przekonanym, że to wina nie nasza, a kogoś zupełnie innego. Nigdy nie zdarzyło Wam się być np.5/0 a następnie oddać wrogiemu teamowi killa, tylko dlatego, że chcieliście być 6/0? Cóż, w takim wypadku daliście komuś darmowe 800 G. (300 za kill + 500 za killing spree) które już spokojnie można wykorzystać w takim stopniu, aby obrócić szalę zwycięstwa na korzyść przeciwnika.

Wniosek: Bierz pod uwagę wszystkie okoliczności, niekiedy możesz błędnie ocenić sytuację :).

Cóż, chyba to tyle. Piszę późno w nocy, więc możliwym jest, że jest jeszcze parę kwestii których NIE omówiłem, ale jeżeli takie faktycznie są, to omówię je poniżej, po zedytowaniu posta.

Gratuluje, jeżeli dotrwałeś do końca i powodzenia na Summoners Rift!

Link do poprzedniego poradnika:

2nv8jzq.jpg

Opublikowano

Wydaje mi się że za zabójstwo można dostać maksymalnie 500 golda nie 800 jak napisałeś. To o więzieniu trochę z dupy wzięte. Grasz w grę a porównujesz ją do decyzji która może zmienić twoje życie sprzedać ziomka czy nie. Ogólnie poradnik jakiś słaby nie wiem czego on dotyczy. Ci co wyzywają i tak to będą robić, nikt nie lubi jak się go poucza a ty to robisz a to jest beznadziejne.

Opublikowano

Wydaje mi się że za zabójstwo można dostać maksymalnie 500 golda nie 800 jak napisałeś. To o więzieniu trochę z dupy wzięte. Grasz w grę a porównujesz ją do decyzji która może zmienić twoje życie sprzedać ziomka czy nie. Ogólnie poradnik jakiś słaby nie wiem czego on dotyczy. Ci co wyzywają i tak to będą robić, nikt nie lubi jak się go poucza a ty to robisz a to jest beznadziejne.

Nope, 300 za sam faktyczny kill + 500 g jeżeli cel miał maksymalny Killing Spree :).

Źle zrozumiałes idee 'Dylematu Więźnia'. To nie jest tak, że porównuję lola do życia w więzieniu ( -.- ) tylko jest to swego rodzaju metaforą. Zresztą, Dylemat Więźnia można użyć do objasnienia czegos o wiele głebszego niż League Of Legends.

''Nikt nie lubi jak się go poucza'' - No jak jest idiotą, bolowcem albo mysli że jest najlepszy to faktycznie, nie lubi :D. Ale ogólnie, to taka istotna informacja- Nie każdy gracz jest taki sam.

2nv8jzq.jpg

Opublikowano

Punkt 1 to najgłupsza rzecz jaka może być u graczy gold +. Trochę przesadziłeś z tym dylematem więzienia :D Dosyć dziwnie to brzmi porównując to do zwykłej gry dla nastolatków. Ogółem nice job, podoba mi się :)

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Nope, 300 za sam faktyczny kill + 500 g jeżeli cel miał maksymalny Killing Spree :).

Źle zrozumiałes idee 'Dylematu Więźnia'. To nie jest tak, że porównuję lola do życia w więzieniu ( -.- ) tylko jest to swego rodzaju metaforą. Zresztą, Dylemat Więźnia można użyć do objasnienia czegos o wiele głebszego niż League Of Legends.

''Nikt nie lubi jak się go poucza'' - No jak jest idiotą, bolowcem albo mysli że jest najlepszy to faktycznie, nie lubi :D. Ale ogólnie, to taka istotna informacja- Nie każdy gracz jest taki sam.

To zabij kogoś na killing spree. Dziwne, ja rozegrałem już 2000 rankedów i nigdy nie dostalem wiecej niz 500 JAKIEGOKOLWIEK killing spree by nie miał. Następnym razem sprawdz informacje a nie klepiesz głupoty.

Poradnik ogólnie z dupy, ja poprostu pisze stop flame, i zazwyczaj dziala. Jak chcesz to rozbijaj to sobie jako teorie światów równoległych czy na co tam chcesz, ale stop flame zazwyczaj jest lepsze.

Opublikowano

Mi się akurat tekst podobał, tylko, że moim zdaniem, nie ma sensu pisać takich "wypracowań" bo i tak nie zmienisz naszego społeczeństwa. Prawda jest taka, że większość polskich graczy nie skończyło może 13 lat i nie wpoisz im tego do łba, bo i tak tego nie przeczytają. Powinieneś też dodać coś o ludziach, którzy "srają" reportami za byle gówno, bo myślą, że jak dadzą reporta to dostanie ta osoba bana, albo inna sytuacja, gdy zabijasz przeciwnika z jakimś kolesiem (1vs2) to ta zabita osoba spamuje na czacie, że jesteśmy noobami bo zabiliśmy go we 2. (fuck logic) To są akurat moje takie 2 spostrzeżenia co do ogółu społeczeństwa.

Opublikowano

Mi się akurat tekst podobał, tylko, że moim zdaniem, nie ma sensu pisać takich "wypracowań" bo i tak nie zmienisz naszego społeczeństwa. Prawda jest taka, że większość polskich graczy nie skończyło może 13 lat i nie wpoisz im tego do łba, bo i tak tego nie przeczytają. Powinieneś też dodać coś o ludziach, którzy "srają" reportami za byle gówno, bo myślą, że jak dadzą reporta to dostanie ta osoba bana, albo inna sytuacja, gdy zabijasz przeciwnika z jakimś kolesiem (1vs2) to ta zabita osoba spamuje na czacie, że jesteśmy noobami bo zabiliśmy go we 2. (fuck logic) To są akurat moje takie 2 spostrzeżenia co do ogółu społeczeństwa.

Sądzę, że flamewar i podpunkt nr.1 idealnie podpadają pod kategorie o których wspomniałes.

A o tej walce 2 v 1, to sorry, ale jak ktos jest na TYLE głupi żeby nie rozumieć że to gra drużynowa i może się zdarzyć że złapią Cię nawet 5 v 1 to nawet nie zrozumie co tam napisałem ...

Jest ktos jeszcze kto móglby potwierdzić ,że się pomyliłem z tym 800 golda i jednak jest max 500? Bo dalej jestem pewien że można dostać max 800.. Choć przyznaję że mogłem popełnić błąd, ale nie mam sam jak sprawdzić.. :P.

I dzięki Panowie za feedback :)

2nv8jzq.jpg

Opublikowano

Sądzę, że flamewar i podpunkt nr.1 idealnie podpadają pod kategorie o których wspomniałes.

A o tej walce 2 v 1, to sorry, ale jak ktos jest na TYLE głupi żeby nie rozumieć że to gra drużynowa i może się zdarzyć że złapią Cię nawet 5 v 1 to nawet nie zrozumie co tam napisałem ...

Jest ktos jeszcze kto móglby potwierdzić ,że się pomyliłem z tym 800 golda i jednak jest max 500? Bo dalej jestem pewien że można dostać max 800.. Choć przyznaję że mogłem popełnić błąd, ale nie mam sam jak sprawdzić.. :P.

I dzięki Panowie za feedback :)

Tak, dostaje się 500 golda, nie 800.

Opublikowano

Osz ty tempa dzido...

Chciałem napisać taki poradnik tylko się kumulowałem :<

Nie no ogółem ładnie opisany, duży + ode mnie. Bardzo mi się podoba.

1375198444-U163133.jpg

Opublikowano

gówno prawda, flejmić idiotów którzy myślą że są dobrzy i wychodzić z gier jesli mówia ze to twoja wina, że przegrywacie, a nie jest

pozdrawiam

a tak na serio to wystarczy w każdej grze mutować cały team i ani nie będziesz przejmować się flamem ani innym gownem co pisza

szukam timu ktury wybije mnie z bronzu żebym miał ramke

#swege

Opublikowano

ee tam nie podoba mi się.. z 1 pkt się nie zgadzam. Piszę czasem "Let me mid/jungle trust me" i przyznaję że staram się uświadomić innym, że jestem lepszy.. bo np jak boostowałem kumplowi acc z bronze V to pisałem tak by zostawili mi jakąś dobrą linie.. bo byłem lepszy i mogli wygrać jedynie dzięki mnie. Jeśli wygrywa się 10-15 rankedów pod rząd to mam prawo sądzić że jestem lepszy niż oni

2ex0sgm.jpg
Opublikowano

Za zabójstwo dostaje się max 500 golda

Opublikowano

Cała prawda o LoLu... Ale i tak w niego gram :P

//Czasami lubię zamknąć się w szafie i udawać, że jadę windą.

Opublikowano

Powinieneś dodać nr.7

Nr. 7 Debile którzy myślą, że jak ktoś gra na BoL'u to w 2 dni ma diament'a :) - Główny kandydat.... ty.

@Antywarn: Może być.

b_560_95_1.png

Opublikowano

Jak to przeczytałem, to wszystko o czym napisałeś, jest dokładnie opisane w postaci filmików na YT "LOLWIKI"

Edit :

Dam przykład z lolawiki
Gadka o tym dlaczego twoje śmierci są złe

Just Click!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...