Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Theory Crafting - Jak ważny jest dobór championa?

Ryuozaki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim! Niestety, wiele osób grających w lola, nawet tych które mają już pewną rangę, typu Platinum czy Diamond bardzo często uważają LoLa za RPGowo-cukierkową odmianę CS'a CoDa czy innych FPSów. Od tego tematu zamierzam jednak przedstawić wszystkim prawdziwą twarz League Of Legends, która jest o wiele bardziej skomplikowana i głębsza niż ta, jaką widzą niektórzy gracze.

Otóż co zrobić aby odnieść sukces w solo Q? Cóż, kwestii do omówienia jest wiele, ale nikomu nie chciałoby się czytać wszystkiego na jeden raz. Więc zacznijmy od postawy, na pewno niejednokrotnie słyszeliście, że żeby osiągnąć sukces w solo Q należy znaleźć postać którą lubimy, która nam się podoba a następnie tzw. ''wymasterować'' ją, tak abyśmy naprawdę czuli się jako ta postać dobrze. Co tu dużo mówić? Te osoby się nie myliły.

No dobrze, to wszyscy wiedzą. Przejdź do jakichś szczegółów...

Jeżeli potraktujemy LoLa odrobinkę poważniej niż tylko zabawę, a bardziej jako e-sport będziemy szukać jak najlepszych rozwiązań. A więc, czy wymasterowanie danego champa daje nam jakąś przewagę? Otóż, nie zawsze, może się zdarzyć, że zostanie on picknięty w przeciwnym teamie, lub zbanowany, ale nie o tym dzisiaj mowa :). Aby zdobyć LP musimy wygrywać mecze a żeby wygrywać mecze, musimy grać dobrze. A chyba oczywistym jest, że żeby grać dobrze musimy znać daną postać, prawda? A mając 50, 100 czy nawet 200 rozegranych gier daną postacią automatycznie będziemy znać ją lepiej niż postać którą mamy rozegrane np. 10 gier.

Okej, ale teraz pieprzę od rzeczy, pora na konkretne przykłady.

A więc, prawie każdy kojarzy gracza o nicku Voyboy, prawda? Jeden z lepszych Toplanerów 3 Sezonu. Gdyby jednak ktoś nie kojarzył, tu macie link do lokinga :

Przyjrzyjmy się jego wynikom, równo 100 rozegranych gier Lee Sinem na rankedach, z czego 64 wygrane, 36 przegranych. Lee to najczęstszy pick tego pana w tym sezonie (Choć jest on bardziej znany z Akali, nevermind). A więc załóżmy, że Lee sin to tzw. 'main' Voyboya i to jego postanowił wymasterować w danym sezonie. Zakładając, że za każdą wygraną dostawał 15 LP i za każdą przegraną tracił 15 LP to grając wyłącznie Lee Sinem Voyboy zdobył 960 LP. Zaznaczam, grając samym Lee Sinem, po odjęciu ilosci LP które stracił w wyniku przegranych tą postacią dalej został na plusie w postaci 960 LP. Fajnie, nie? 960 LP tylko za championa którym lubi sie grać, nie taki zły wynik ^^.

Ok, ale tutaj mówimy o pro Playerze, a więc podam kolejny przykład, tym razem jednak będzie to normalny gracz, nie związany z pro-areną.

Ilość gier tego pana Singedem to 382 z czego 243 to wygrane a 139 to przegrane. Znowu, 3645 LP uzyskanych po odjęciu przegranych od zwycięstw tylko i wyłącznie za grę championem którego się lubi..

Oczywiście te dwa przykłady to może być niewystarczająca ilość dla niektórych laików, aczkolwiek faktem jest, że ulubionym championem zawsze wygrywa się najwięcej gier i taki styl gry jest bardzo opłacalny.

Ale czy ten styl gry ma jakieś słabe strony?

Oczywiście, że ma.. Granie tylko jednym championem, ma swoje wady, ale i te da się zniwelować do minimum, o czym poniżej :).

Counterpick

Prawdopodobnie najczęstszy problem z jakim spotkamy się, najczęściej w niższych ligach. Otóż, załóżmy, że Waszym mainem stała się Orianna a w przeciwnym teamie jest LeBlanc. W takim wypadku logika nakazuje counterpicknąć LB, ale co TOBIE jako graczowi po Counterpicku skoro wiesz, że Orianną umiesz grać i masz nią rozegranych np. 50 meczy a counterpickiem na LB, typu Galio tylko 3? Cóż, czasem gracze polegają na Counterpickach za bardzo, co jest błędem. Po pierwsze, zaufaj swoim umiejętnościom, jeżeli przez 50 meczy grałeś daną postacią to powinieneś być w stanie wybronić się przed przeciwnikiem w taki sposób, żeby przynajmniej nie stwarzał później zagrożenia.

Gra jednym championem się nudzi

Cóż, prawda. Ale można i temu zaradzić :). Zakładając, że na przykład podoba Ci się Fizz, który jest: Melee, Assasinem, z dużym potencjałem w walce 1 na 1 oraz dobrym escape możesz stwierdzić, że spodobają Ci się champy o właśnie takich właściwościach czyli w tym wypadku Melee, Assasin jak np. Zed czy Kha Zix. Przyjemnym faktem jest, że gdy już znajdziemy championa którym nam się przyjemnie gra, listę można łatwo rozszerzyć. Np. gdy uwielbiamy Melee assasinów z Gap-Closerami możemy się bawić na przykład w taki sposób: Zed top, Kha Zix Jungle, Fizz mid, Vayne adc oraz Leona Support. Po znalezieniu jednej postaci która nas zadowala, znalezienie kilku kolejnych, pasujących do danej roli jest o wiele prostsza, co eliminuje przy okazji problem ''I play only Zed top.'' :)

Cóż, te dwa w/w problemy są chyba tymi najczęstszymi które są używane przeciwko idei 'Mainowania jednego championa', ale jeżeli przemyślimy kilka spraw z odpowiedniej perspektywy, pomysł z nauczeniem się gry jednym champem jest jednym z najlepszych wyborów jakich można dokonać - Szczególnie gdy dopiero zaczyna się swoją przygodę z Rankedami.

PAMIĘTAJ, to że nie możesz wziąć faktycznie ULUBIONEGO championa, nie oznacza że masz być nieuprzejmy w stosunku do swoich sojuszników. ''Mid or afk'' niestety nigdy nie pomaga.. :)

Cóż, to jeden z wielu 'tutków' które mam zamiar napisać. Następny planuję napisać o podstawowych błędach popełnianych przez graczy.

Co Wy na to, żebym zrobił taką konkretną serię poradników, która (Mam nadzieję) pomoże niektórym nauczyć się faktycznych podstaw gry, a być może nawet niektórzy zrezygnują z BoLa gdy wreszcie ogarną o co w LoLu tak na prawdę chodzi? :)

Za ewentualne błędy przepraszam i gratuluje jeżeli komukolwiek chciało się to czytać :D.

2nv8jzq.jpg

Opublikowano

Wszystko to co napisales widzialem w filmiku na youtube, kanal to chyba lolwiki jak sie nie myle.

jeżeli ktokolwiek znajdzie faktyczne źródło z którego pochodzi w/w. wiedza dostanie tygodniowy limit lajków :D.

down@ w odróżnieniu od Ciebie nie lece na lajki.

Opublikowano

Wszystko to co napisales widzialem w filmiku na youtube, kanal to chyba lolwiki jak sie nie myle.

Hahaha, własnie mnie w czymś uświadomiłeś ...

Mianowicie, kanał lolwiki i tak kopiuje od kogoś ZUPEŁNIE innego i dopiero teraz sobie z tego zdałem sprawę. Nie znałem w/w kanału.

Nie, nie kopiowałem NICZEGO od żadnego Polskiego kanału YT, wiedza zaczerpnięta z tego całego 'LolWiki' jak i moja pochodzi od kogoś zupełnie innego. ORAZ, ja nie miałem na celu zabłysnąc swoją wiedzą, tylko poinformować użytkowników mpcforum, że w LoLu istnieje taktyka, o wiele bardziej skomplikowana niż to co widzi większość.

Ps. jeżeli ktokolwiek znajdzie faktyczne źródło z którego pochodzi w/w. wiedza dostanie tygodniowy limit lajków :D.

2nv8jzq.jpg

Opublikowano

Ależ to odkrywcze. 90% tego forum gra 1-2 postaciami używając BoL-a xD Ryze/Akali/Lee/Cassio/Orianna.. bla bla bla

a "mid or afk" czasem pomaga :P i tak na końcu gry mam staty 25/7/30 więc nikt mnie nie reportuje za tego typu teksty.

2ex0sgm.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...