Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie]60 GB HDD czy 3 GB SSD

Hardner

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupuję serwer minecraft, i mam do wyboru dwa dyski:

60GB miejsca na pojemnym dysku HDD lub 3GB miejsca na szybkim dysku SSD.

Nie wiem który wybrać. SSD jest dużo szybszy, ale czy 3 GB wystarczy na 20 slotów?

Opublikowano

Jeszcze bedziesz miał wolnego 2GB na tym SSD

Kazda operacja na mapie przez gracza jest zapisywana na bierząco wiec tylko SSD

Jestem wesoły Tomek

Opublikowano

Cześć,

Zależy, czy będzie to serwer prywatny, czy publiczny. W przypadku publicznego 3GB Ci nie wystarczy, ponieważ będzie więcej kont, backupy. ;)

Polecałbym Ci tak czy inaczej 60GB HDD, może i jest wolniejszy, ale wolałbym odrobinę wolniejszy przepływ danych, niż ciągłe zamartwianie się o brak miejsca, bo wbrew pozorom 3GB można szybko zapełnić przy większym serwerze. ;-)

Opublikowano

3 GB SSD wystarczy.
W przypadku publicznego wystarczy spokojnie, gdyż hostingi oferują tyle tylko do ok. 10-30 slotów, tyle slotów jest zalecane przez hosting.
Zawsze brałem SSD i zawsze byłem zadowolony.

Opublikowano

Mam serwer 50 slotów z pakiem juz 20k ludzi którzy przebyli droge mojego serwera, wszystkie pliki zajmuja aktualnie 400mb wiec SSD na 100%.

Pozdrawiam.

SkyBlock

s1.game-craft.pl

s2.game-craft.pl

I wiele wiecej!

Opublikowano

Cześć,

Zależy, czy będzie to serwer prywatny, czy publiczny. W przypadku publicznego 3GB Ci nie wystarczy, ponieważ będzie więcej kont, backupy. ;)

Polecałbym Ci tak czy inaczej 60GB HDD, może i jest wolniejszy, ale wolałbym odrobinę wolniejszy przepływ danych, niż ciągłe zamartwianie się o brak miejsca, bo wbrew pozorom 3GB można szybko zapełnić przy większym serwerze. ;-)

Mam serwer 50 slotów z pakiem juz 20k ludzi którzy przebyli droge mojego serwera, wszystkie pliki zajmuja aktualnie 400mb wiec SSD na 100%.

Pozdrawiam.

W zależności od kosztów, serwer około 150 slotów to w ciągu miesiąca jakieś 2.2GB danych przy 3 mapach z aktywnym światem Kresu i Piekłem. Dane te będą się powiększać gdy serwer posiada dodatki typu plug-in z silnika Craft Bukkit. Np. mój serwer posiada 123MB - Czysty, bez graczy. Po miesiącu jest to około 2.2GB i na wszystkich 3 światach zostało wczytanych i zapisanych ponad 10 000 Chunków plus ponad 8 000 w Piekle i nieco ponad 200 w świecie kresu. Log serwera z miesiąca zajmuje ponad 1.1 GB czyli po wyłączeniu zapisu Log zaoszczędzisz miejsce, ale nie będziesz miał pełnej kontroli nad serwerem. Wspomnę że Serwery dedykowane posiadają Dyski pracujące w RAID przez co tylko gdy serwer jest w Polsce gracz zauważy różnicę zapisu i to o zaledwie 0.1 sekundy. Szybkość zapisu będzie grała rolę przy większej ilości graczy, np. 1000 graczy w jednej chwili. Wtedy wymiana danych na SSD zda swoją rolę i jego cena będzie adekwatna ale ja stanowczo odradzam stawiania serwera na SSD zakładając że będzie on tylko na 20 slotów, taniej wyjdzie ci HDD. Różnicę odczujesz ty przy zapisie Backup bo będzie on trwał dłużej.

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Witaj. Oczywiscie ze 3GB SSD.

Super szybki dysk - jak sama nazwa mówi, dyski te szybko przepuszczają dane, mają mniejszą pojemność. Mozna temu zaradzić, instalując pluginy, które automatycznie usuwają graczy po upływie danego czasu.

Pomagam w tworzeniu for IPB za darmo. Trzy letnie doświadczenie.

Opublikowano

Tylko SSD - powód bardzo prozaiczny - jeśli dysk jest współdzielony, SSD nie powoduje żadnych opóźnień.

Dysk HDD będzie się mulić z powodu dużych czasów dostępu, praktycznie pomijalnych dla SSD.

Sama prędkość zapisu/odczytu nie ma tu wielkiego znaczenia. Ważna jest liczba operacji I/O na sekundę a tu SSD zostawiają HDD daleeeeko w tyle.

By wszystkim żyło się lepiej :)

Opublikowano

3 gb wystarczą,a dysk dużo szybszy więc mniejsza szansa na lagi będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...