Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

[PROBLEM]Blue Screen !

ORTOR4

Pytanie

Opublikowano

Witam mam taki problem że dosyć często po np. 5-10 min pojawia się Blue Screen i coś tam pisze (potem pokażę screena z tym jak sie znowu tak stanie tera jakims cudem sie nie pojawil) albo tez czasami sie po prostu zwiesza . Moja karta graficzna to "geforce 9600 gt" tjam na tym blue screenie cos pisze zeby sprawdic cos za pomoca CHKDSK czy jakos tak . Nwm czy to moze byc zwiazane z tym ze nimam najnowszych sterownikow do karty graficznej. Jak zrobilem formata kompa to po kilku dniach to zaczelo wyskakiwac.

w283.jpg

235761444056892195480.gif

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CHKDSK - prawdopodobnie chodzi o dysk mogło się coś tam spierdzielić więc jak włączysz komputer uruchom wiersz poleceń i wykonaj to polecenie. Problem ze spójnością plików na dysku bądź jakieś bad sektory.

Jeśli dalej będą pojawiać się blue screen koniecznie spisz kod i nazwę błędy, która się na dole wyświetla bo tak ciężko stwierdzić a dzięki kodowi błędu od razu będzie wiadomo gdzie szukać. Chociaż pewnie dysk dlatego format nic nie dał. A skoro format nic nie dał to i pewnie ten chkdsk też nic nie da więc i tak spróbuj ale na wszelki wypadek zgraj albo wrzuć do chmury ważne pliki.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Mi się zdaję że albo dysk kończy swój żywot ( polecam jako nowy Western Digital Blue/Green [green magazyn danych] ), albo jakiś problem w płycie głównej w magistrali przesyłu danych.

Na początek zakup nowy kabel SATA ( około 14 zł ) i wymień ten oto kabel.

Możliwe że to pomoże.

Profilaktycznie:

Start -> uruchom -> eventwr.msc -> logi z System -> daj screena najnowszych błędów z poziomu Błędy, oraz Krytyczne ( zapomniałem że to XP )

pozdrawiam

A wiesz moze czy to normalne ze Uzycie procesora jak np: odpalam przegladarke (i przy ladowaniu strony) to przez jakis czas mam 80% a pochwili spada do 10% - i czy jakbym mial np: zuzycie procka 100% to moze mi sie zwiesić lub sie zresetować komp ???

Opublikowano

wykonałeś ten CHKDSK ?

Tak to zrobilem zajelo mi to z 2H i nic nie wykrylo , czasami sie to wyswietla a czasami nie zara jeszcze sprawdze cos za pomoca HDDScan

Mi też rok temu wyskakiwały blue screeny a przyczyną było podkręcanie procesora i karty. Podkręcałeś?

Nic nie podkrecalem od 4 lat jest tak jak jest ;]

Opublikowano

wykonałeś ten CHKDSK ?

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Mi się zdaję że albo dysk kończy swój żywot ( polecam jako nowy Western Digital Blue/Green [green magazyn danych] ), albo jakiś problem w płycie głównej w magistrali przesyłu danych.

Na początek zakup nowy kabel SATA ( około 14 zł ) i wymień ten oto kabel.

Możliwe że to pomoże.

Profilaktycznie:

Start -> uruchom -> eventwr.msc -> logi z System -> daj screena najnowszych błędów z poziomu Błędy, oraz Krytyczne ( zapomniałem że to XP )

pozdrawiam

1390848731-U997276.png

Opublikowano

Tak o to chodziło i wszystko na zielono, czyli teoretycznie wszystko jest jak należy. hhhmmmm Nie instalowałeś ostatnio czegoś? Jakiś nowych sterowników czy programów?

Opublikowano

mało miejsca na dysku systemowym

błąd hal.dll
problemy karty graficznej
Błąd BIOS
BIOS buforowanie i przesłanianie
wnioskuje z kernel_mode_exception_not_handled co przegloglowałem

w google wpisalem "kernel_mode_exception_not_handled" i na kilku forach pisalo ze "dysk konczy swój żywot" czylie ze mam go wymienic czy mozna cos jeszcze zrobic lub sprawdzic czy na pewno sie zjeba*

Opublikowano

mało miejsca na dysku systemowym

błąd hal.dll
problemy karty graficznej
Błąd BIOS
BIOS buforowanie i przesłanianie
wnioskuje z kernel_mode_exception_not_handled co przegloglowałem
Opublikowano

Obstawiam dysk bez jakiś większych wątpliwości sprawdź dysk jakimś programem podasz screen z niego

np. HDDScan

Opublikowano

CHKDSK - prawdopodobnie chodzi o dysk mogło się coś tam spierdzielić więc jak włączysz komputer uruchom wiersz poleceń i wykonaj to polecenie. Problem ze spójnością plików na dysku bądź jakieś bad sektory.

Jeśli dalej będą pojawiać się blue screen koniecznie spisz kod i nazwę błędy, która się na dole wyświetla bo tak ciężko stwierdzić a dzięki kodowi błędu od razu będzie wiadomo gdzie szukać. Chociaż pewnie dysk dlatego format nic nie dał. A skoro format nic nie dał to i pewnie ten chkdsk też nic nie da więc i tak spróbuj ale na wszelki wypadek zgraj albo wrzuć do chmury ważne pliki.

Pojawia sie cos takiego

w283.jpg

Opublikowano

Obstawiam dysk bez jakiś większych wątpliwości sprawdź dysk jakimś programem podasz screen z niego

np. HDDScan

Nwm czy o to chodzilo ale po zeskanowaniu tym programem tj HDDScan pokazuje mi cos takiego :

gc2p.png
9rb3.png

Opublikowano

Komputer nadal sie resetuje ale chyba mniej więcej wiem o co chodzi otóż sterowniki do

v8il.png

Sa stare z 2001 r. i teraz moje pytanie skad te sterowniki moge pobrac i jakie dokladnie jak ktos wie to prosze o pomoc

Opublikowano

Tak o to chodziło i wszystko na zielono, czyli teoretycznie wszystko jest jak należy. hhhmmmm Nie instalowałeś ostatnio czegoś? Jakiś nowych sterowników czy programów?

Znaczy sie ja instalowalem jakies sterowniki z plyty i chyba tez jakies z neta. Nwm moze sa tez troche za stare te sterowniki. Mi sie zdaje ze do karty graficzne sterowniki moga byc jakies chuj*we ;/ . A programy mam takie jak zawsze instaluje.

A i wiesz moze o co chodzi bo jak próbuję usunąć cos z kosza za pomocą "opróznij kosz" to wyskakuje cos takiego

xlmy.png
Ale jak usune z kosza normalnie to usuwa sie bez problemu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...