Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Ogromne użycie Procesora i Ramu

MrMayk

Pytanie

Opublikowano

Gdzieś kilka dni temu włączyłem komputer i zobaczyłem że użycie procesora i ramu jest na poziomi 70-100% myślałem ze to tylko poranne wariacje i po powrocie ze szkoły to się naprawi ale niestety już któryś dzień z rzędu mecze się z tym problemem...

- Sprawdzałem Avastem (1700 wirusów lol xD)

- Czyściłem CCleanerem

- Uruchomiłem Advanced System Care

- Wyczyściłem komputer od środka i od strony multimedialnej

- Zaktualizowałem wszystkie sterowniki

Mój sprzet:

Procek: Pentium Dual-Core CPU E6500 @ 2.93GHz, 2.94Ghz

Ram: 4,00GB

System: Professional 64bit Service Pack 1

Karta Graficzna: ATI Radeon HD 4600

Zauważyłem, że komputer sie coś nagrzewa:

post-428031-0-82864500-1384638443.jpg

Oraz dodaje screeny z programow:

post-428031-0-36542000-1384638471.jpg

post-428031-0-51877200-1384638657.jpg

Zauważyłem jeszcze, że programy jakby żarły kilka razy więcej ramu niż normalnie...

post-428031-0-24573400-1384639293.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ref usunąłem avasta i jakby zaczął lepiej chodzi tzn.

- pamieć ram jest minimalnie zawyżona

- podczas grania gra chodzi płynnie tylko co chwile są cofki i czasem procek skacze czasem nie

Opublikowano

1700 wirusów? to ty kolekcjonujesz wirusy czy co? pobierz Dr web cure it i pełny skan. pokaż ss'a z menedżera zadań (tak żebym widział co zjada najwięcej procka i ramu)

Opublikowano

DOBRA TERAZ OD NOWA MAM INNY PROBLEM TAMTEN ZOSTAŁ ROZWIĄZANY

Podczas grania w gry internetowe typu Aion War Thunder Tactical Intervention lub Minecraft(multi) co jakieś 10-20 sekund cofa i gra następuje dalej w tym czasie jak trwa ta ścinka to gra się toczy a ja jestem tak jakby uśpiony przez kilka sekund bardzo proszę o jakieś porady gdyż to już przechodzi ludzkie pojęcie...

Dodam również, że filmy na YT nie ładują się tak sprawnie jak kiedyś... Wcześniej 1080p chodziło płynnie, a teraz nie buforuje na bieżąco. Do tego praktycznie wcale już nie osiąga maksymalnego pobierania to na torrentach czy przez przeglądarkę zazwyczaj było 640kbs i więcej a teraz to sobie skacze 240-500kbs

Internet Netia 6,4

Opublikowano

powiem ci że komputer mam chyba piąty rok i jeszcze nigdy tego nie robiłem

To może pora to zrobić ;) Ja wymieniłem ostatnio pastę w moim 7 letnim kompie którego już nie używam i zużycie procesora spadło. Sama pasta była zaschnięta i się kruszyła.

Opublikowano

muszę powiedzieć że dzisiaj jest już inaczej procesor od czasu do czasu ma skoki, ale podczas grania w każda grę co jakiś czas albo są ścinki lub cofki przeinstalowałem sterowniki karty graficznej i czy ktoś miałby pomysł co na to zaradzić?

Opublikowano

powiem ci ze sam procesor się trochę uspokoił(co jakiś czas skacze do 70-100%), ale podczas grania pojawiają się kilkusekundowe cofki sprawdzałem na przykładzie aiona ze wszyscy się freezuja i moja postać cofa po czym za kilka sekund znowu to się dzieje

a czasem nawet jeden zwykły program podczas włączania potrafi zjeść cały procek

Procces Expolorer po włączeniu zabierał 30%

Google Chrom(bawiłem się przyciskiem odśwież) i skoczyło do 60-70%

najśmieszniejsze kiedy wciskam "odśwież" na pulpicie to czasem podskakuje o 10%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...