Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serdecznie wszystkich witam.

Otóż tak mam do zaoferowania questa dungeona jedno piętrowego, na zlecenie mogę zrobić więcej pięter.

No nic oto quest:

-- By kamil2321 --

-- Quest testowany na testowym serwerze SeductionMT2--

-- Pozdrawiam. --

quest smok_beran begin

state start begin

when 20348.chat."Świątynia Smoka" with pc.level >= 75 begin

say_title("Strażnik Teksasu:")    

say("Jesteś odważny skoro domagasz się wejścia do")

say("Świątyni Smoka, jeżeli chcesz zaniosę Ciebie,")

say("bezpośrednio do smoka, ale musisz mi dać:")

say("3x "..item_name(71095))

say_item_vnum(71095)

local wejscie = select("Tak chcę wejść..", "Nie dziękuje")

if wejscie == 1 and pc.count_item(71095) >= 1 then

pc.remove_item(71095, 1)

pc.setqf("dungeon", 1)

d.join(2)

elseif wejscie == 2 then

return

end

end

when login with pc.in_dungeon() and pc.get_map_index() >= 20000 and pc.get_map_index() < 30000 begin

if pc.getqf("dungeon") > 0 then

pc.setqf("dungeon", 0)

d.notice("Na zabicie Smoka macie 30 minut.")

d.regen_file("data/dungeon/komnata_regen.txt")

timer("s", 1800)

timer("ss", 900)

timer("sss", 1500)

end

end

when kill with npc.get_race() == 8031 and pc.in_dungeon() begin

notice("Otrzymano bonus 10% na Potwory na 5min.")

affect.add_collect(apply.ATTBONUS_MONSTER, 10, 300)

end

when kill with npc.get_race() == 2496 and pc.in_dungeon() begin

notice_all("Grupa "..pc.get_name().." pokonała Beran-Setaou!")

timer("ded", 20)

end    

when ded.timer with pc.in_dungeon() begin

d.exit_all()

end

when ss.timer with pc.in_dungeon() begin

d.notice("Pozostało 15min")

end    

when sss.timer with pc.in_dungeon() begin

d.notice("Pozostało 5min")

end        

when s.timer with pc.in_dungeon() begin

d.notice("Czas się skończył!")

d.notice("Zapraszamy ponownie  ")

d.exit_all()

end

end

end

Link na wrzuć to:

http://wklej.to/1eiFL 

Bez code:

http://wklej.to/1eiFL

Jak wgraliście questa to stwórzcie plik o nazwie

komnata_regen.txt

i wpiszcie sobie wpisy regenów mobów, dla przykładu dam 3 linijki:

m 196 183 10 10 0 0 60s 100 1 2411
m 210 183 10 10 0 0 60s 100 1 8002
m 211 180 10 10 0 0 60s 100 1 8003

i zapiszcie sobie i potem wrzućcie na serwer do ścieżki

/data/dungeon/komnata_regen.txt

i nadajcie prawa 777 bo to bardzo ważne by było wszystko bezbłędnie..

A gdzie się znajduje folder data? tam gdzie macie folder share i w folderze share macie folder data a dalej już podana ścieżka jest. (piszę by inni którzy nie wiedzą nie pisali gdzie jest ten folder)

Teraz jak i co edytować tak abyśmy mieli własnego NPC itd (dla tych co nie wiedzą) w spoilerze znajduje się instrukcja:

Jak zmienić ID NPC? wystarczy zmienić:

20348

na inne ID NPC-ka

Jak zmienić lvl? Wystarczy zmienić:

75

na np. 25 i mamy od 25 poziomu.

Jak zmienić nazwę itemku który jest w queście? wystarczy zmienić:

..item_name(ID_ITEMU)

na inne ID itemku

Jak zmienić ID wyświetlanego itemku? wystarczy zmienić id w:

say_item_vnum(ID_ITEMU))

na ID itemku którego daliśmy wyżej

Jak zmienić ID sprawdzanego itemku oraz ilość danego itemku którego podaliśmy wyżej? wystarczy zmienić:

pc.count_item(ID_ITEMKU) >= ILOŚĆ_ZABIERANEGO_ITEMKU then

Jak zmienić ID i ilość zabieranego itemku? wystarczy zmienić:

pc.remove_item(ID_ITEMKU, ILOŚĆ)

Jeśli będzie ktoś chciał dalej objaśnień co zmienić by było coś innego to proszę pisać pod tematem co chcecie zmienić oraz ID a w mig napiszę co zmienić.

Jeśli chcecie coś dopisać jakieś inne funkcje ale nie jesteście pewni czy dobrze, to daj swojego questa a zobaczę i najwyżej poprawię błędy. :)

Ostatnio też w pewnym temacie obiecałem jak będę miał laptopa to sprawdzę quest uniwersalny teleportacji z Dozorcąi IS-em i też tak się stanie i dam :)

Nie hejtujcie mnie czy coś, nie piszczcie że był już taki temacik itd bo daję wam z gwarancją działania oraz całkowitej 100% pomocy ode mnie którą wykonam bezbłędnie :) Poświęce teraz czas dla was by było wam lepiej bo jak do tej pory widzę to sami pseudo technicy bez obrazy próbują coś tam kombinować ale coś nie wychodzi im i tworzą temaciki itd, tak więc polecam się i im więcej zgłoszeń będzie do pomocy tym bardziej będę wam wdzięczny.

To tylko oferowanie pomocy, dopisałem tak przy okazji bez zaśmiecenia forumu.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

quest prosty mozna go znalesc w kazdych plikach serverowych nie przyda mi sie ale like za checi

3392542656.png

Opublikowano

Trochę śmiesznie napisane. Jeżeli będę w dungeonie chciał użyć dwa razy tego samego moba pojawią się dwa komunikaty, no ale czego się można było spodziewać, heh.

bo jak do tej pory widzę to sami pseudo technicy bez obrazy próbują coś tam kombinować ale coś nie wychodzi im i tworzą temaciki itd,

xD

gwo9.jpg

Opublikowano

3 timery odpalone na raz? Nie mam pytań.

W plikach Grayst'a potrafili w dungenoie zrobić 5 timerów naraz mówiących o czasie który pozostał

aFMA3pg.png

Opublikowano

Na necie można znaleźć:

http://wklej.to/zIHcB

Ale masz like na chęci :)

Dzięki

Trochę śmiesznie napisane. Jeżeli będę w dungeonie chciał użyć dwa razy tego samego moba pojawią się dwa komunikaty, no ale czego się można było spodziewać, heh.

xD

Hehe wiem że śmiesznie ;D ale nie rozumiem Cie do końca xD chyba użyjesz 2 razy questa xD bo nie wiem nie sprawdzałem tego ale na oko powinno być to oddzielone że po zabiciu gdzieś indziej tego np. smoka to nie powinien napis się pojawić ;p bo jest funkcja dodane że w dungeonie ;p

"when kill with npc.get_race() == 2496 and pc.in_dungeon() begin"

3 timery odpalone na raz? Nie mam pytań.

Widzisz Kamilku, niby taki psuedo technik ze mnie a nie odpierdzielam takich syfów.

Haha czekałem na Cb pseudo techniku a powiem Ci tak że mogę Ci odpalić 300000000000 timerów i będzie wszystko cacy ;) zobacz koxie na składnię i odczyt whenów na końcu to pogadamy. Nikt mnie nie będzie poprawiać a przeważnie Ty bo teraz udowodniłeś że raczej nie masz wiedzy większej ode mnie. Ja ogólnie więcej siedzę w tym wszystkim niż Ty, pamiętasz jak kiedyś napisałem Ci że będę się wywyższać przed Tb? bo się Ty wywyższasz mi a nawet mnie nie sprawdziłeś.

Ten sposób którego ja dałem to sposób stary ale jary ;D

Ja jeszcze przez wiele lat nikomu nie dałem syfu i każdy ale to każdy bez wyjątku to powie którym pomagałem a było ich dużo.

A po drugie pseudo techniku tam są 4 timery ;) 4 jest wtedy kiedy zabiją bossa ;p

Jeśli liczysz tylko timerry bo wheny od timmera to nazywaj wheny od timerrów ;p

Czekam dalej na Cb hejterze :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

No to ja czekam na sprawnego questa z odpalonymi w tym samym czasie 300000000000 timerami.

a tak btw to gdzie jest czyszczenie timerów? Pewnie też nie potrzebne?

Już nie wspomnę też o braku czegoś na końcu.

0LsM05U.png

Opublikowano

Hehe wiem że śmiesznie ;D ale nie rozumiem Cie do końca xD chyba użyjesz 2 razy questa xD bo nie wiem nie sprawdzałem tego ale na oko powinno być to oddzielone że po zabiciu gdzieś indziej tego np. smoka to nie powinien napis się pojawić ;p bo jest funkcja dodane że w dungeonie ;p

"when kill with npc.get_race() == 2496 and pc.in_dungeon() begin"

Haha czekałem na Cb pseudo techniku a powiem Ci tak że mogę Ci odpalić 300000000000 timerów i będzie wszystko cacy ;) zobacz koxie na składnię i odczyt whenów na końcu to pogadamy. Nikt mnie nie będzie poprawiać a przeważnie Ty bo teraz udowodniłeś że raczej nie masz wiedzy większej ode mnie. Ja ogólnie więcej siedzę w tym wszystkim niż Ty, pamiętasz jak kiedyś napisałem Ci że będę się wywyższać przed Tb? bo się Ty wywyższasz mi a nawet mnie nie sprawdziłeś.

Ten sposób którego ja dałem to sposób stary ale jary ;D

Ja jeszcze przez wiele lat nikomu nie dałem syfu i każdy ale to każdy bez wyjątku to powie którym pomagałem a było ich dużo.

A po drugie pseudo techniku tam są 4 timery ;) 4 jest wtedy kiedy zabiją bossa ;p

Jeśli liczysz tylko timerry bo wheny od timmera to nazywaj wheny od timerrów ;p

Czekam dalej na Cb hejterze :)

To chyba znak z niebios, że pora iść spać... 4 wheny - 4 timery, lecisz konsekwentnie gościu. Boję się pomyśleć ile ich upchniesz w większym dungeonie... Quest do dupy i to dosłownie. Chyba wydrukuje sobie go na srajtaśmie.

49fb377064_ja_pierdole.jpg

Opublikowano

a ja oprawie i na ścianę dam :D

co do questa są tablice i przeróżne funkcje żeby zamiast 10x when był tylko jeden przez co kod będzie się mieścił w 100 linijkach a nie 300:P

daj 2 questy z ta funkcja zobaczysz fajnego mixa :DD a nie dungeona :P

^^ Kliknij tutaj w dól ^^

"Narodowiec, nie nazista. Prawdziwy Polak - nacjonalista! Czołem!"

CaM

Opublikowano

a ja oprawie i na ścianę dam :D

co do questa są tablice i przeróżne funkcje żeby zamiast 10x when był tylko jeden przez co kod będzie się mieścił w 100 linijkach a nie 300:P

daj 2 questy z ta funkcja zobaczysz fajnego mixa :DD a nie dungeona :P

Dlatego do dungeonów zalecanie jest zrobienie funkcji wewnątrz questa, która sprawdza czy:

Jesteśmy w dungeonie;

Czy qf == 1;

Czy index mapy się zgadza;

I wówczas

when ... and nazwa_questa.dungeon() begin

Osobiście ja bym to tak zrobił.

gwo9.jpg

Opublikowano

Dlatego do dungeonów zalecanie jest zrobienie funkcji wewnątrz questa, która sprawdza czy:

Jesteśmy w dungeonie;

Czy qf == 1;

I wówczas

Lub określenie indexu mapy. :P

0LsM05U.png

Opublikowano

Jeśli masz dungeona zrobionego na kilka progów lvl na tej samej mapie (np. bossrun lub "prywatne DT") to już sam index to za mało :D. Nie mówię w tym momencie o warunkach do .kill bo byłoby bez sensu dawać tego samego moba na 2 progi lvlowe, lecz o różnych dialogach z NPC, warunek when login begin itp.

Opublikowano

Jesteśmy w dungeonie;

Czy qf == 1;

I wówczas

A to:
when login with pc.in_dungeon() and pc.get_map_index() >= 20000 and pc.get_map_index() < 30000 begin

if pc.getqf("dungeon") > 0 then

pc.setqf("dungeon", 0)
to są cukierki? Może według was to jest nie wiem czekolada? -.-

Panowie nie podoba wam się to proszę nie nabijac postów bezsensownymi odpowiedziami.. Bonzo a daj sobie tą funkcje co mi tam napisales i powiedz co się stało? Wielkie nic pseudo techniku, jeśli źle w pewnym momencie dasz taką funkcje to wiadome że będzie mix -.-

Nie wgraliscie, nie testowaliscie a piszecie..

Przestańcie proszę te hejty bo to dziecinne się staje.

Pozdrawiam.

Opublikowano

A to:

when login with pc.in_dungeon() and pc.get_map_index() >= 20000 and pc.get_map_index() < 30000 begin                    if pc.getqf("dungeon") > 0 then                            pc.setqf("dungeon", 0)
to są cukierki? Może według was to jest nie wiem czekolada? -.-

Panowie nie podoba wam się to proszę nie nabijac postów bezsensownymi odpowiedziami.. Bonzo a daj sobie tą funkcje co mi tam napisales i powiedz co się stało? Wielkie nic pseudo techniku, jeśli źle w pewnym momencie dasz taką funkcje to wiadome że będzie mix -.-

Nie wgraliscie, nie testowaliscie a piszecie..

Przestańcie proszę te hejty bo to dziecinne się staje.

Pozdrawiam.

Nikomu nie są potrzebne pętle na game przez Twoje questy dlatego nie ma po co wgrywać.

0LsM05U.png

Opublikowano

Jezu, jaki Ty jesteś tępy...naprawdę, spotkałem masę idiotów w świecie metina, ale Ty zaczynasz się wyróżniać wyjątkową głupotą. Co Ci po tym wycinku co podałeś wyżej? Ano właśnie, nic. Patrz tumanie, bo kolejny raz nie mam zamiaru tłumaczyć.

Wszystko super, tylko jak użyjesz tego moba np w wieży wygnańców to się zacznie akcja po tym warunku. a tak nie może być, łapiesz? Po to właśnie podałem tą funkcję, żeby czegoś takiego uniknąć. Nawet tutaj nie zdeklarowałeś questflaga czy indexu map, co jest po prostu wymagane. Dalej będziesz się ze mną kłócił?

Poza tym nazywasz wszystkich pseudotechnikami. Spoko, to jakby powiedzieć o Tobie, że jesteś np. blondynem, bo obrażasz ludzi których nawet nie znasz a tym bardziej ich umiejętności.

Opublikowano

Jezu, jaki Ty jesteś tępy...naprawdę, spotkałem masę idiotów w świecie metina, ale Ty zaczynasz się wyróżniać wyjątkową głupotą. Co Ci po tym wycinku co podałeś wyżej? Ano właśnie, nic. Patrz tumanie, bo kolejny raz nie mam zamiaru tłumaczyć.

Wszystko super, tylko jak użyjesz tego moba np w wieży wygnańców to się zacznie akcja po tym warunku. a tak nie może być, łapiesz? Po to właśnie podałem tą funkcję, żeby czegoś takiego uniknąć. Nawet tutaj nie zdeklarowałeś questflaga czy indexu map, co jest po prostu wymagane. Dalej będziesz się ze mną kłócił?

Poza tym nazywasz wszystkich pseudotechnikami. Spoko, to jakby powiedzieć o Tobie, że jesteś np. blondynem, bo obrażasz ludzi których nawet nie znasz a tym bardziej ich umiejętności.

Ech i tutaj masz teraz odpowiedz taką ode mnie, po jakiego wafla ma ktoś dawać takiego samego mooba ? To jest błąd i to duży :) kiedyś się dowiesz dlaczego.. Powiem tylko tyle co do innych to znam i znam ich możliwości i umiejętności.. Jeżeli Ty robisz questy i uzywasz takich samych bossów to pozdro dla Ciebie :) bo z bossa praktycznie dawaja drop i raczejtylko w jednym miejscu go dawaja bo to byłaby głupota dawać gdzieś indziej tego bossa.. Pisze z fona wiec za byki wybaczcie. Poza tym index mapy to 2 i podana jest funkcja d.join(2) więc okularki sobie kup. Inaczej to teleportuje na mapę o indexie 2.

Pozdrawiam i nie obrazam innych :)

Opublikowano

Temat powinien zostać zmieniony na taki:

"Prosty Dungeon - czyli jak zrobić masę błędów w 52 liniach kodu."

Warunki do sprawdzania indexu mapy oraz questflag powinny być przy każdym warunku z kill, chat w tym queście.

Opublikowano

Ech i tutaj masz teraz odpowiedz taką ode mnie, po jakiego wafla ma ktoś dawać takiego samego mooba ? To jest błąd i to duży :) kiedyś się dowiesz dlaczego.. Powiem tylko tyle co do innych to znam i znam ich możliwości i umiejętności.. Jeżeli Ty robisz questy i uzywasz takich samych bossów to pozdro dla Ciebie :) bo z bossa praktycznie dawaja drop i raczejtylko w jednym miejscu go dawaja bo to byłaby głupota dawać gdzieś indziej tego bossa.. Pisze z fona wiec za byki wybaczcie. Poza tym index mapy to 2 i podana jest funkcja d.join(2) więc okularki sobie kup. Inaczej to teleportuje na mapę o indexie 2.

Pozdrawiam i nie obrazam innych :)

Kyrie eleison... Przecież drop z bossa można za prostą sprawą zrobić questowo nawet uwzględniając rękawice złodzieja i te bonusy u góry ekranu. Index mapy zostaje podany ale przy teleportacji do dungeona. No i co z tego, skoro akcja jest zdeklarowana jedynie na danego moba i bycie w dungeonie, niezależnie od tego na jakim się jest? Myśl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...