Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam 15 lat i wydaje mi się że czas zająć się swoim ciałem. Dotąd większość czasu spędziłem przy komputerze, co nieźle skrzywiło plecki ( z tego co wyczytałem w necie najprawdopodobniej jest to lordoza lędźwiowa ), do tego bardzo mało warze. Ta sucha klata pozbawiona mięśni, odstające łopatki, dziura w plecach i 28 cm'owy bicek zaczynają mnie dobijać. Ponoć na przywrócenie prawidłowej postawy najlepsze jest zwisanie na drążku którego jeszcze nie posiadam ale do końca grudnia powinien już być. Mam ok 175 cm wzrostu i 57 kg wagi. Obwód klatki to 84 cm, biceps 28. Posiadam sztangielki z regulowanym ciężarem (2kg-15kg) i sztange która jest dosyć lekka ( coś koło 25-30 kg). Chciałbym nabrać masy w jak najszybszym tempie szczególnie na klatce, barkach, i w bicepsie. W drugiej kolejności inne mięśnie rąk, przydałoby się też delikatnie wyrzeźbić brzuszek i przypakować nogi ale to już inna sprawa, najbardziej zależy mi na tej klacie. Jeśli byłby ktoś tak miły, i ułożyłby mi harmonogram ćwiczeń przy którym uda mi się jak najszybciej nabrać na masie to byłbym bardzo wdzięczny. A no, poza tą lordozą, mam jeszcze bardzo skrzywione barki, gdy się prostuje klata nienaturalnie wychodzi mi do przodu i bardzo źle to wygląda. Bardzo proszę o konkretną pomoc, a nie odsyłanie do google ponieważ już sporo szukałem ale i tak potrzebuje rady kogoś doświadczonego bo ponoć ćwiczenia bez dobrej rozgrzewki, lub źle wykonywane, przy zbyt dużym obciążeniu czy w złej pozycji mogą nawet pogorszyć sytuacje. Tych którzy się postarają, postaram się w miarę moich możliwości nagrodzić ( jakieś lajki, promo ) nie wiem coś wymyślę ;)

Opublikowano

No dziwne kurwa, żeby cokolwiek bez rozgrzewki dawało pozytywny rezultat.

Na początek leć FBW 1-6 miesięcy, lub tak długo, dopóki będziesz chciał/widział rezultaty. Na kfd.pl są 2 obszerne tematy o FBW dla newbów i odnośnik do przynajmniej jednego tematu, w którym rozpisane są już konkretniejsze harmonogramy.

Nie wiem, po co chcesz "rzeźbić brzuszek" jak każda ciota bez pojęcia, skoro przy 175cm i 57kg to nie masz nawet co rzeźbić.

Do nabierania masy to jest dieta, a nie same ćwiczenia.

Nie ma, że najbardziej zależy ci na klacie i tylko klatę będziesz robił, a coś innego raz na 2 tygodnie, albo i wcale, ewentualnie po 1 serii. Albo robisz FBW, albo dzielisz (ale wszystko, a nie klate/bajceps/triceps/bary).

Anyway, wnioskuję, że jesteś słabą cipą bo nawet sam się nie wysilisz. Pozdrawiam.

Opublikowano

Najpierw zajdź do lekarz i upewnij się czy nie masz przeciwwskazań żeby zacząć uprawiać kulturystykę.

Pierwsze i najważniejsze dieta.

Powinna znajdować się na dodatnim bilansie kcl, opis wskazuje, że jesteś podręcznikowym typem ektomorfika czyli ten twój bilans kcl musi być na dużym + w mierze 700/1000 kcl.

Przewidując, że nie masz warunków prowadzić typowej diety kulturysty licz sam kcl, jeżeli masz możliwość dobierania produktów to możesz liczyć też makro.

Trening.

Całe ciał powinno być ćwiczone na równym poziomie odpowiednim planem.
Pon: klatka, triceps.
Wtorek: Biceps, barki.

środa: wolne.

czwartek: Kaptury, plecy.
Piątek: mięśnie proste brzucha, skośne mięśnie brzucha.

Sobota: nogi.

Niedziela wolne.

Pamiętaj, że nie liczy się ciężar ani ilość tylko technika, staraj się podnosić ciężar tymi partiami jakie w dany dzień ćwiczymy separując inne.

Jeżeli skończy cię się progres(postęp) to dorzucasz do diety i pamiętaj żeby co jakiś czas zmieniać plan treningowy.

Opublikowano

Kolejny debil.

Jak nigdy nie trenował to nie doradzaj mu takich splitów. Poza tym, niech najpierw się skupi na trenowaniu 3x w tygodniu bo zdechnie przy 5. #potwierdzoneinfo

@2up

Ale skoro ktoś to spisał, to chyba można przeczytać, nie? Nie masz jaj, żeby poszukać -> nie będziesz miał jaj cisnąć @gym kilka miesięcy. Pierwsze zauważalne efekty (inb4 2cm w bajcepsie zauważalnym efektem) to jest +/- 2 miesiące. Nawet tyle ci nie dam.

Opublikowano

Nie mam zamiaru wyczytywać tu opinii na mój temat tylko rad więc kolego przestań zgrywać twardziela tylko zajmij się sobą bo najwyraźniej sprawia Ci przyjemność poniżanie innych...

PS: Żebyś się nie zdziwił jak wrzucę fotki z efektami...

Opublikowano

Sprawa jest prosta. Chcesz masę musisz CZĘSTO jeść i nie muszą być to ogromne posiłki. Ważne żebyś przekraczał twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, a do tego ćwiczenia (pamiętaj o regeneracji) i o bardzo ważnej rzeczy czyli białku, bo to jest podstawa. Jest ono zawarte w różnych nabiałach ogólnie. Jeżeli już będziesz długo ćwiczyć możesz zaopatrzyć się w suplementy.

Takie małe info jeżeli chcesz dużo masy np. w miesiąc i masz trochę kasy to kup sobie gainera (polecam MASS MUTANT) jest tam około 9 kg za 170 zł i starczy Ci to spokojnie na miesiąc i przybędzie Ci dobre 10 kg z dietą i ćwiczeniami :)

Opublikowano

Nie mam zamiaru wyczytywać tu opinii na mój temat tylko rad więc kolego przestań zgrywać twardziela tylko zajmij się sobą bo najwyraźniej sprawia Ci przyjemność poniżanie innych...

PS: Żebyś się nie zdziwił jak wrzucę fotki z efektami...

Rady były.

Nie wiesz nawet, jak ekscytuje mnie to w łóżku.

Go ahead.

Opublikowano

lordoze jak pamiętam ma się gdy mięśnie proste brzucha są za słabe (ale to taki off top)

idź do jakiegoś rehabilitanta (ale sportowego) to może ci powiedzieć co możesz robić

<>

Opublikowano

Najpierw zajdź do lekarz i upewnij się czy nie masz przeciwwskazań żeby zacząć uprawiać kulturystykę.

Mam skoliozę kręgosłupa , nogę krótszą od drugiej i jeden lekarz mi powiedział abym ćwiczył a drugi abym nie , i którego mam się słuchać?

Jak uważasz ćwicz , jak nie to nie ćwiczycz

Na sfd masz tam diety , plany itp.

..

Opublikowano

Jak czytam wasze komenty pseudo pakerzy to az morda od smiacia mnie boli.

@ do autora jesli masz toche gotowki , to polecam udac sie do dietetyka itrenera /instruktora ktory za oplata (50zl)? zrobi ci trening wytluamczy co i jak i podpowie.

Opublikowano

No dziwne kurwa, żeby cokolwiek bez rozgrzewki dawało pozytywny rezultat.

Na początek leć FBW 1-6 miesięcy, lub tak długo, dopóki będziesz chciał/widział rezultaty. Na kfd.pl są 2 obszerne tematy o FBW dla newbów i odnośnik do przynajmniej jednego tematu, w którym rozpisane są już konkretniejsze harmonogramy.

Nie wiem, po co chcesz "rzeźbić brzuszek" jak każda ciota bez pojęcia, skoro przy 175cm i 57kg to nie masz nawet co rzeźbić.

Do nabierania masy to jest dieta, a nie same ćwiczenia.

Nie ma, że najbardziej zależy ci na klacie i tylko klatę będziesz robił, a coś innego raz na 2 tygodnie, albo i wcale, ewentualnie po 1 serii. Albo robisz FBW, albo dzielisz (ale wszystko, a nie klate/bajceps/triceps/bary).

Anyway, wnioskuję, że jesteś słabą cipą bo nawet sam się nie wysilisz. Pozdrawiam.

To + zapisz się na siłownie, bo jeżeli rzeczywiście chcesz coś zrobić ze swoim ciałem będzie to niekrótka droga, tym bardziej, że jesteś ektomorfikiem. Wspomniałem o siłowni ze względu na ćwiczenia wielostawowe, ktoś musi ci pokazać jak je wykonywać. Najważniejszą kwestią jest niestety dieta, nie ważne jak ciężko będziesz ćwiczył nigdy nie urośniesz bez odpowiedniej diety/suplementacji.

Pomogę z matematyki, PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...