Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mig Czy Ła

asasing12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanko które drzewko będzie lepsze myśliwców radzieckich migi czy ła

moge rozwijać 2 ale nie wiem które bardziej się opłaca brać

było by miło gdybym za pomoc dostał +

Opublikowano

Warto rozwijać oba drzewka. To nie dużo kosztuje, IŁ i MIG to świetne myśliwce w tej grze (niestety trochę za mocne).

down Sorry, za pomyłkę, ale to samo: proponuję inwestować w oba drzewka, bo to nie jest drogie.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Ogolnie to wszystko na raz. Ale jezeli chodzi o MiGi to tylko 15bis ma cos do powiedzenia, a teraz jak sie gra USSR vs GB i USA razem to tez lipa straszliwa i sie denerwuje bo sabry lepsze na niskich wysokosciach a meteory na wysokich i nie ma sposobu po prostu trzeba byc dobrym i miec zgrany team reszta migow ssie nawet MiG dziewiec przy meteorach, panterach czy f180 jest do niczego. Szczerze polecam La5 i 7 zajefajne maszyny no i oczywiscie Yaki dziewiec T, K i P smialo moge dodac do tej listy Tu-2S. Ruskie sa ogolnie wolne i maja srednie uzbrojenie do tego sa bardziej papierowe od innych, nie mowiac o Japoni, ale są zwrotne i te które wypisałem są na poziomie. Aczkolwiek kazdy jeden ruski samolot ma na swoim tierze lepszy odpowiednik w innych nacjach. Dla przykladu z doswiadczenia moge powiedziec ze MiG-15bis nie ma szans dogonic sabre ani go wykolowac, jezeli przeciwnik tez kreci sie na przycisku, a nie na myszce. Z meteorami na wysokich pulapach tez przegrywa MiG-15bis. Patrzac przyszlosciowo tzn na walki odrzotowcow to albo GB albo USA. GB - ogolnie w WT swietna nacja, samoloty trwale, szybkie i z dobrymi dzialkami do tego zwrotne i dobry climbrate, nacja ktora sie gra dobrze od poczatku az do konca. USA na pocatku slabe ale pozniej Aircobry, Corsairy i Bearcaty sa naprawde ok, a jezeli chodzi o odrzotowce to naprawde jest zabawa f80 - 18 tier czyli walki z samolotami pokroju Yak15/17 i mig dziewiec glownie, a te samoloty nie maja szans z f80, wolniejsze, mniej zwrotne, gorszy climb rate itp. Panther no to juz walki przeciwko MiG 15, ale wcale nie sa wiele gorsze i spokojnie miga dogonia. No i Sabre jak nim gralem to to taki poziom easy jezeli chodzi o walke z mig15. W dogfighcie wygrywa, na predkosc wygrywa, wytrzymalszy tzn wykona manewry przy troche wiekszych predkosciach niz mig przed rozwaleniem sie z przeciazenia jedyne co ma faktycznie gorsze sabre to climbrate i to sporo. Troche namieszalem, wiec zeby bylo na temat to ogolnie to na poczatek najlepiej Yaki pozniej Lagi i na koncu MiGi.

719311143.png

10939678_4_12.png

Opublikowano

Up nie chce mi sie komentowac calego twojego posta, wiec powiem tyle chyba nie latales meteorami fakt sa szybkie i to ich jedyna zaleta przy predkosci 900km/h przy jakimkolwiek manewrze dostajesz 12G przeciazenia nie widzisz nic pprze dobre 5s Mowisz ze Migi sa zle? haha wez zobacz czym lata topka squdy 444 czy R.I.P wiekszosc wlasnie na Migach, co do Sabre sa dobre ale wymagaja lekkich poprawek zeby ruskim dorownac.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja zauważyłem, ze ruskie maja super maszyny, ale jakoś lepiej lata mi sie raf-em, mimo ze są gorsi i nudniejsi...

Owszem, ruskie samoloty są overpowered, ale RAF gorszy i nudny? Pierwsze słyszę. Jeśli jakaś nacja (poza Japończykami) ma być w tej grze nudna, to właśnie Sowieci ze względu na przekokszenie wszystkiego.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nudny w sensie różnorodności samolotów. Mamy: spitfire i spitfire, a pozatym spitfire... Co nie oznacza ze to zły samolot - ja go kocham :)

Zacząłem grę RAF-em i zawsze z kasa byłem pod górkę- zawsze cos zostawało i nie myślało sie o srebrnych orlach, a jak zacząłem grać ruskimi to do tej pory nie mogę uzbierać na najlepsza peshke - tyle jest samolotów do rozwoju i tyle gałęzi drzewka. W RAFIE jest mniej - w tym sensie jest nudniej, ale gra sie dobrze bo maja świetne maszyny - każdy samolot w RAF- ie jest na swój sposob potrzebny - nawet wellington :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Owszem, ruskie samoloty są overpowered, ale RAF gorszy i nudny? Pierwsze słyszę. Jeśli jakaś nacja (poza Japończykami) ma być w tej grze nudna, to właśnie Sowieci ze względu na przekokszenie wszystkiego.

Raczej nie są OP trzeba znać ich słabe strony i zalety samolotu którym aktualnie lecimy , mozna by powiedziec tez ze japonce sa OP bo każdego można nimi wykręcić.

Opublikowano

Raczej nie są OP trzeba znać ich słabe strony i zalety samolotu którym aktualnie lecimy , mozna by powiedziec tez ze japonce sa OP bo każdego można nimi wykręcić.

Ale przy tym są z kartonu i strzelają jak papierkami z procy. Ruscy są mocni pod każdym względem.

YGsMv3q.jpg
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Up nie chce mi sie komentowac calego twojego posta, wiec powiem tyle chyba nie latales meteorami fakt sa szybkie i to ich jedyna zaleta przy predkosci 900km/h przy jakimkolwiek manewrze dostajesz 12G przeciazenia nie widzisz nic pprze dobre 5s Mowisz ze Migi sa zle? haha wez zobacz czym lata topka squdy 444 czy R.I.P wiekszosc wlasnie na Migach, co do Sabre sa dobre ale wymagaja lekkich poprawek zeby ruskim dorownac.

Latałem nimi ale nie uwzględniłem kilku spraw, wtedy mój post byłby dużo dłuższy, a jak dobrze wiem takie posty często ludzie omijają. W dodatku klawiatura była zepsuta i musiałem co 4 literę pisać na ekranowej więc nie chciałem się rozpisywać.

Zacznijmy od tego że ani razu nie powiedziałem że MiG-15 jest zły, miałem na myśli MiG-9 oraz resztę ruskich "jetów" Jak-15P, Jak-15 oraz Jak-17. Co do meteorów, zgadza się nie są one perfekcyjne. Do rzeczy nie będę wszystkiego opisywał.

Zalety: względem MiG-15

-Zwrotność

-Celne i mocne działka

-na pułapie 6000m i wyżej MiG-15 jest na straconej pozycji, ponieważ tam MiG-15 gorzej się wspina, gorzej skręca i ogólnie jest wolniejszy.

Wady:

- od 0-5000m większą prędkość osiągają konkurencyjne odrzutowce

- przy mocnych (nie maksymalnych wychyleniach lotek) manewrach przy ok 800km/h chwilowa utrata panowania nad samolotem, co czasem skutkuje urwaniem skrzydełek.

W 1.37 trochę się pozmieniało i już dawno nie walczyłem z meteorem, i jestem z tego powodu zadowolony bo to jest poważny przeciwnik, może nie tak szybki ale zwrotny.

Co do MiG-15 to jest to bardzo dobry samolot aczkolwiek ogólnie Sabry "F" są lepsze, celne działka, szybsze, zwrotniejsze (ludzie narzekają na climbrate w Sabrach, ale co mi z tego climbrate w MiG-15? Mam go już w pełni wyexpionego, tj wszystkie części i lecąc z 2km na stockowego Sabre "F" dalej zostaje w tyle) Wiele ludzi już zaczyna przyznawać mi rację, tych co posiadają oba samoloty. Pisze serio, lecąc Sabre doganiam nawet pod górę MiGi-15 jeżeli tylko jest ok 1,5km ode mnie i lecimy z tą samą prędkością (minimum 1000km/h), i później w górę Sabre na chwile lepiej utrzymuje energię, później tj poniżej 900km/h zaczyna szybciej tracić. Osobiście polecam Sabre przyjemny samolot i łatwiej trafić. 2/3 moich trafień z MiGa-15 to głównie z 23mm co się równa małemu, lub żadnemu uszkodzeniu samolotu przeciwnika, nawet z bardzo bliska. 2/6 trafień to krytyczne, a 1/6 tzw. "one hit kill". W Sabre to wygląda inaczej, wersja z 12,7mm no to tylko do 700m jest po co strzelać później to robi bardzo nikłe uszkodzenia, ale wersja z 4x20mm to jest kosa z bliska czy z daleka nie ważne, krótka seria i w większości krytyk lub zniszczony, a łatwiej jest mi wykonać taką serię niż raz przywalić z MiGa. Najdalej zdjąłem Sabrem z 1,1km (dalej się już nie da bo pocisk znika). Fakt jest denerwujące to że MiGi-15 są wyżej bo Sabrami trzeba się bronić. Ale I tak w stockowym Sabre "F" uciekam każdemu samolotowi w WT. A piloci MiGami całkiem często wchodzą w kołową co jest ich śmiercią, nawet jak wyprostują lot i zaczną lecieć w górę, to nie mają aż takiej przewagi i łatwo można ich wykończyć celną serią, co nie jest takie proste do wykonania w MiGu. Dodatkowo ucieczka MiGiem jest cięższa bo robiąc delikatne uniki żeby nie wytracać prędkości nie przeszkadzamy aż tak bardzo w trafieniu z 12,7 czy 20.

Podsumowując oba samoloty są dobre, da się wygrać tym i tym, dobrze się nimi gra, aczkolwiek zwrotność i celne działka dają przewagę Sabre.

Teraz ogólnie na temat OP ruskich samolotów.

Tak, rezerwy, czajki, pierwsze Jaki oraz pierwsze Ła-5 jak na swoje tiery są OP, ale tu się kończy OP Rosji w porównaniu do innych nacji.

Każdy ruski fighter tego samego tieru w porównaniu do poszczególnych samolotów innych nacji:

-Spitfire jest szybszy, ma lepszy turnrate, nie wspominając o climbrate.

-Bf-109 ma (zależy od wersji, ale można powiedzieć że Bf ma lepsze działka), ma zazwyczaj gorszy turnrate (nie zawsze), ale ruski nie ma szans puki przeciwnik nie zwolni, bo można go B'n'Zómować w nie skączoność bo tak czy tak ma gorszy climbrate.

-Tempest ma lepsze działka, lepszy climbrate, jest szybszy, a turnrate zależy od ruskiego samolotu czasami lepszy czasami gorszy.

-Bearcat ma lepsze działka, lepszy climbrate, lepszy turnrate, jest szybszy.

-Corsair "c" ma lepsze działka, jest szybszy, ma lepszy climbrate, ale ma gorszy turnrate.

-Beaufighter VI ma podobny climbrate, podobny turnrate, lepsze działka i jest zwrotniejszy.

-N1K ma lepsze działka, jest zwrotniejszy, szybszy i ma lepszy climbrate.

-Ki-84 ma lepsze działka, i jest zwrotniejszy, co do reszty osiągów tego samolotu to jeszcze nie porównywałem.

Jaki kolwiek ruski fighter będzie wolny, ale zwrotny, mający gorsze działka, nawet 9K czy 9UT i ich 45mm. Duży kaliber nie oznacza że jest to dobre, dużo łatwiej jest zdjąć działkami 12,7mm, 20mm czy 23mm ponieważ są celniejsze i dobra krótka seria i tak zawsze wszystko kończy.

A teraz ruskie odrzutowce.

Jak-15/15p/17 - Wolne, słaby climbrate, mało amunicji (ale i tak starczy na 2-3 samoloty), zwrotne ale i tak mniej niż F80, ogólnie są gorsze od każdego innego odrzutowca nawet Meteora F.3

MiG-9 - Szybki, słaby climbrate, dobre działka jak na to że nie lata z tak wielkimi prędkościami to są nawet celne i wystarczająco amunicji, fatalny turnrate. Jedyny przeciwnik Meteor F.3. F80 to już zbyt wysoka półka jak na miga-9

MiG-15 (omówione wyżej)

Bombowce.

Yer-2ACh-B30 - ogromna ładowność 5000kg bomb to jedyna zaleta (duża zaleta). Samolot wolny, niesamowicie niezwrotny i po lekkim uszkodzeniu skrzydła zaczyna kręcić się w koło poczym spadnie. Załadowany nawet do 2000kg bomb nie wystartuje na żadnej mapie.

Tu-2S-59 - Szybki, zwrotny, ładowność max 2000kg. Dobry climbrate, 2 działka z przodu 20mm. Często zastępował mi fightery w rosji. Wieżyczki słabe, ale jak się celnie trafia to 20mm robi swoje. Ogólnie seria Tu-2 zasługuje na miano OP, ale patrząc na to że jest to tier 4 to przeciwnicy mają już na tyle dobre maszyny że nie będą mieli żadnego problemu z rozwaleniem tego samolotu. BnZ 20-30mm celna seria w skrzydło i tyle. Co innego np. B-17 które nie tylko jest cholernie wytrzymałe to ma też dobre wieżyczki (zbyt mocne są te 12,7mm) Również Japoński G5N, wytrzymały, szybki, znośnie zwrotny z potężnymi wieżyczkami.

Wszystko omawiane pod Relistic Battles.

Podsumowując Rosja w WT nie jest OP! Jest wiele samolotów których nie wymieniłem, ale tak wygląda całokształt. Zawsze znajdzie się lepszy samolot od najlepszego ruskiego na danym tierze, nie licząc tieru pierwszego bo on jest OP i to nie podlega dyskusji, ale myślę że jest to specjalne zagranie Gaijin aby zachęcić jak najwięcej ludzi do ruskich maszyn. I grając na RB przeciwko ruskom znając ich słabe punkty, mając trochę doświadczenia w lataniu daną maszyną, wiedząc co mogę zrobić, a czego nigdy nie powinienem, zawsze czuje że mam przewagę. Są samoloty którymi nie daje sobie rady np. P-51 działka ma ok, ale jest bardzo niezwrotny i słabo się wspina, dzięki czemu Ła i Jaki są powyżej, jedyne co ratuje to to że P-51 jest szybszy i można uciec, ale nie zawsze. Jak ja siądę na ogon P-51 w Ła i nikt mu nie przyleci pomóc to nie ma szans, bo nie jest na tyle zwrotny aby cokolwiek próbować, jedynie może próbować w dół, ale wtedy wystarczy utrzymywać się nad nim i czekać aż zwolni po czym przystąpić do ataku, bo już nie będzie miał drogi ucieczki. Ale to samo bym zrobił w spitfire, bf, f8f, N1K czy czymkolwiek innym więc to nie tak że ruskie są OP. Jak gościu w Bf-109G nie wie że z Ła-5FN nie wchodzi się w kołową żadnym z Bfów, to później płacze że Ła to jest UFO, a jak da sobie usiąść na ogon to już nie zdąży uciec.

Na dzień dzisiejszy najwięcej porażek mam właśnie w rosji, bo to właśnie ruskie "UFO", "Stalinwood" czy "fu****g Russian OP plane" dostaje największe manto. Podając w/w przykłady stwierdzam raz i ostatecznie że Rosja nie jest Over Powered, kto sądzi inaczej jest po prostu w błędzie. Nie będę nikogo poprawiał, czy zmuszał do zmiany zdania bo ma prawo do własnej opinii, lecz wyciąganie wniosków na podstawie tego że gra jest tworzona przez studio które jest założone przez ruskich jest po prostu nie poważne, bo jak już pisałem wszystko zależy od doświadczenia gracza, który zna zalety i wady każdego samolotu oraz wie na co może sobie pozwolić w danej sytuacji, a na co nie.

Dziękuje za przeczytanie, ja już więcej nie będę się wypowiadać na ten temat, ponieważ większość o czym miałem napisać, jest tutaj zawarte i nie ma sensu się powtarzać. Mam nadzieje że przybliżyłem wam faktyczny stan tego "problemu".

719311143.png

10939678_4_12.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...