Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ , pomoc przy operatorach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Potrzebuję pomocy przy w miarę prostej jak mi się wydaje rzeczy a mianowicie przy operatorach a dokładniej zmiennych . Mam do napisania krótki program ,który bd wyświetlał różne działania na zadeklarowanych wcześniej zmiennych typu int lecz problem w tym ,że w trakcie gdy wpisuję nowe działania to zmienna nie jest pobierana ta którą zadeklarowałem wcześniej na początku programu lecz ta która jest wynikiem poprzedniego działa np .

int b=10

cout<<"1."<

Opublikowano

Możesz jaśniej? Napisane jednym ciurkiem z którego nic kompletnie nie rozumiem.

A w ogóle najlepiej by było, jakbyś pokazał kod.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Chodzi Ci o to, że najpierw deklarujesz np. zmienne a i b, a potem wypisujesz wyniki różnych działań, np. a+b, a-b, a*b itd.?

Jeśli tak, to można to zrobić na kilka sposobów.

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int a,b;
    a = 32;
    b = 8;
    cout<<"a + b = "<< a+b <<endl;
    cout<<"a - b = "<< a-b <<endl;
    cout<<"a * b = "<< a*b <<endl;
    cout<<"a / b = "<< a/b <<endl;
    cout<<"b / a = "<< b/a <<endl;
    return 0;
}

Chyba nie trzeba za wiele tłumaczyć. Dla zmiennej a przypisałem wartość 32, dla b przypisałem 8. Potem program wypisuje kilka przykładowych działań.
Można też zrobić to tak, by użytkownik podawał wartości zmiennych.

Mam nadzieję, że nie trzeba ostrzegać, że w zmiennych int nie da się zapisać ułamków, więc wyniki dzielenia będą trochę oszukane ;) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...