Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składanie komputera "NASA" do gier (tylko dla specjalistów, budżet: ok. 8000 zł)

BlackT3RROR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Aktualnie mam komputer ze stycznia 2010 roku i niestety mogę go już nazwać zacofanym czasowo. Procek AMD, słaba karta graficzna itp. składają się na to, że nie odpalę chociażby BF4 na średnich wymaganiach. Dlatego też mam zadanie dla specjalistów, i podkreślę tutaj to słowo, jako profesjonalistów w tej dziedzinie, a nie osoby, które chcą sobie nabić posty. Chcę uniknąć wszelkich niedomówień oraz błędów, które mogą mnie wiele kosztować. Ale do rzeczy...

Mam do wydania jakieś +8000 zł, które chcę przeznaczyć na cały, kompletny zestaw, tj. komputer stacjonarny, monitor, myszka, klawiatura, słuchawki. Wszystko ma mi służyć tak, abym za kilka lat mógł dalej odpalać te najnowsze tytuły na ultra lub ewentualnie wysokich wymaganiach. Na maszynkę przeznaczam te 6800-7000 zł? Reszta na monitor ok. +- 22'' oraz myszkę, klawiaturę i słuchawki (chociaż mogę jeszcze chwilę się przemęczyć na starej klawie i myszce, jeśli będzie potrzeba).

Myślałem o karcie graficznej TITAN, jednak zobaczyłem że polecacie tutaj GTX780 Ti, lecz porównałem dodatkowo HD 7990 od Radeona, i już sam nie wiem, które będzie najlepsze (lub czy macie inny pomysł). Jeżeli chodzi o procek to sprawdzałem i może się przydać Intel i7 (widziałem, że i7-4930K nieźle się sprawdza). Do tego oczywiście pozostałe podzespoły, o których chyba wspominać nie muszę. Wszystko ma być w cichej i mocnej obudowie wraz z chłodzeniem i zasilaniem, aby hajs nie poszedł na marne. Jeśli wyjdziecie poza budżet, to będę to mógł przemyśleć i przeanalizować, jednak proszę uzasadniać swoją opinię.

Z góry dziękuję i czekam na info. ;-)

Opublikowano

Jeśli chcesz 4930 + 780Ti to z płytą np. Asrocka za 728zł wyniesie ok.5300zł więc w tym budżecie tylko albo I7-4770k lub I5-4670k

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

780 Ti jest już dostępny bodajże na komputroniku za 2850 zł. ;-)

P.S. Chyba zjadłeś zasilacz.

Zasilacz SilentiumPC Deus M1 650W PSU 80Plus Bronze Modular 4xPEG SPC089

Jest ;)

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

OK. Ma ktoś jeszcze inne pomysły, składaki lub zastrzeżenia? Na pewno nie kupię sprzętu bez żadnego poparcia i dyskusji. ;p

PS. Pytania: czy nie lepsza będzie pamięć ram 2x8 GB Kingston z serii BEAST? Dodatkowo, jak tam z płytami głównymi? ASUS lub Gigabyte nie położą MSI na łopatki?

Opublikowano

ram wystarczy jakiś tani 1333/1600 cl9. płyta główna jest ok.

Czy aby na pewno? Nie chodzi mi o komputer na pół roku czy na rok, tylko na dłuższy okres czasu.

PS. Czy mógłbyś też złożyć swój pomysł na taki komputer?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...