Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co sądzicie o śląsku

WaterAqua

Śląsk  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. ?l?sk:

• Zakamuflowana opcja germa?ska (folksdojcze)
      8
    • Normalni Polacy
      25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uważam, że to nasze źródło węgla, oraz tacy sami Polacy jak ja czy Ty.

Heh, szkoda, że niektórzy z nich nie uważają się za takich samych Polaków.

Ubolewam bardzo nad sytuacja ekonomiczną kraju, ponieważ potrzebuje śląska. W każdym innym wypadku oddzieliłbym ten obszar od państwa Polskiego.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Jeżeli uważacie ślązaków za niemców to Wam na prawdę współczuje.

Jestem ze śląska, ale nie chcę mieć nic do czynienia z niemcami. Wręcz za nimi nie przepadam.

Opublikowano

Bez Śląska ten kraj by już dawno upadł ! Mieszkam na Śląsku, a nienawidze mówić po / ani słuchać śląskiego też nienawidze niemców. Czy na Śląsku czy nie to i tak syf w chuj . . .

6f17e95a91894bb7ae164ebb34ffed25.jpg

Opublikowano

Mam koleżanki ze Śląsk i są normalne, ale bardzo ładne dlatego na sylwestra jadę do Chorzowa :)

Co Ty robisz ! Nie jedz do SMrODOWA : D

@topic Na śląsku Czarne złoto i Hanysy ; )

1377808813-U903831.png

Opublikowano

Zapamintyjcie, Sosnowiec to nie Slunsk, to je gorole. A gorolom godomy raus.

Co do samego Sląska, jestem rodowitym mieszkancem Sląska, owszem gwara u nas jest jaka jest, zapozyczenia z niemieckiego i z czeskiego, ale to nie znaczy ze utożsamiamy się z Niemcami. To tak samo jakbyś "Ty" poprzez mówienie "sorry" utożsamiał się z Anglikami. Osobiscie czuje sie w pełnoprawnym Polakiem i gadanie jebac sląsk czy też wyrażanie swoich opinii w nieco krytyczny sposób tego nie zmieni. Jestem Polakiem tak samo jak Wy. A jeśli chodzi o podziały na lini gorole - hanysy, to w to nie warto wnikać ponieważ to jest dosyć osobista sprawa slązaków. Dla przybliżenia wam tej kwestii, gorol to człowiek spoza Sląska. To nie jest obraza. Dla starszych hanysów, dobre parenascie lat temu, gdy Slązak określał kogoś gorolem to to wtedy była obraza.

Slunsk jak to Slunsk, żyje i kręci się swoimi zasadami, ale wszyscy jesteśmy Polakami i to trzeba uszanować.

Opublikowano

Bez Śląska ten kraj by już dawno upadł ! Mieszkam na Śląsku, a nienawidze mówić po / ani słuchać śląskiego też nienawidze niemców. Czy na Śląsku czy nie to i tak syf w chuj . . .

Racja,są na Śląsku ludzie chcący dołączenia go do niemiec,lub niepodległości,lecz są to głównie mniejszość niemiecka mieszkająca na tym obszarze,to że śląsk był przez wiele wieków obszarem należącym do niemiec (od niemiec odłączył się po drugiej wojnie światowej),to aktualnie ma z nimi nie wiele wspólnego.

Opublikowano

Kawałeczek Polski o której nic nie wiem. No może oprócz jednego... fajnie mówią ;)

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

Ja też nic nie mam do śląska. Nawet szacunku.

A ja uważam, że za takie zachowanie należy Ci się interwencja moderatora, bo to forum nie popiera podziału użytkowników ze względu na pochodzenie.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Ja też nic nie mam do śląska. Nawet szacunku.

W takim razie pochwal się nam mój drogi kolego skąd jesteś i ile masz lat. A! Jedno jeszcze.. czy byłeś kiedykolwiek w tym województwie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...