Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

TOGGLE - Czyli skille bez ładowania!

Phoenix.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Ostatnio na forum pojawiało się coraz więcej informacji dot. funkcji TOGGLE czyli jak zrobić skille bez czasu ładowania (włączane jak Ostrze u WP).

Nie zauważyłem na forum żadnego poradnika dot. tej ciekawostki, więc teraz spróbuję Wam ładnie wytłumaczyć co i jak ;) Zapraszam.

Na początek.. Co będzie nam potrzebne?

- Jakiś własny serwer, np. hamachi ;)

- Navicat

- Rozpakowane locale_pl z klienta.

Jedziemy dalej.

Zaczniemy sobie może od Navicatu.

Włączamy serwer, wchodzimy do zakładki player > skill_proto i szukamy ID skilla, którego chcemy edytować (u mnie jest to 4 czyli Aura Miecza).

Następnie przechodzimy do kolumny: szCooldownPoly i zmieniamy wartość która się tam znajduje na: 0 (warto zapamiętać jaka była tam liczba przed zmianą, gdyż będzie to potrzebne później). Ma to wyglądać tak:

cooldown.png

Gdy wykonaliśmy powyższą czynność przenosimy się do kolumny: setFlag i po SELFONLY dodajemy TOGGLE, mniej więcej tak:

toggle.png

Dobra, to skończyliśmy zatwierdzamy wszystko ptaszkiem na dole i zamykamy navicat.

Zajmijmy się teraz częścią klienta.

Rozpakowujemy sobie nasze locale_pl (polecam paker EterNexus).

Przechodzimy: locale_pl > locale > pl i interesują nas dwa pliczki: skilldesc.txt i skilltable.txt.

Otwieramy sobie plik skilldesc.txt i szukamy naszego skilla. Jedziemy suwakiem w prawo i szukamy ciągu wyrazów (w Aurze Miecze są to):

STANDING_SKILL|WEAPON_LIMITATION	SWORD|TWO_HANDED

zamieniamy je na:

STANDING_SKILL|TOGGLE|WEAPON_LIMITATION	SWORD|TWO_HANDED

Wyglądać ma to tak:

togglee.png

Zapisujemy i zamykamy skilldesc.

Otwieramy skilltable.txt i jak wcześniej szukamy naszego skilla. Jak wspomniałem wyżej potrzebna nam będzie wartość szCooldownPoly Aury z mysql.

Klikamy CTRL+F (Szukaj) i wpisujemy naszą wartość (w Aurze jest to bodajże 33+50*k). Zmieniamy ją na 0. Ponadto szukamy w tej samej linijce SELFONLY i jak w navi dopisujemy tam TOGGLE po przecinku:

ssdtara.png

Zapisujemy i zamykamy pliczek.

Wszystko podmieniamy w naszym locale_pl i ładnie pakujemy.

Podmieniamy pliki w kliencie i logujemy się do gry.

Wpisujemy /reload i oto efekt:

phoenix.png

Nie jest to wcale takie trudne, parę minut w plikach i mamy pożądany efekt ;)

To na tyle, mam nadzieję, że choć trochę przybliżyłem Wam, spróbować uzyskać takie skille.

Zakaz kopiowania poradnika na inne fora bez mojej zgody!

Pozdrawiam, PhoEnix9332 ;)

UPDATE PORADNIKA!

23.11.2013

Dla leniwych postanowiłem dodać gotowe pliki skilltable.txt i skilldesc.txt do klienta.

Nie wiem czy te pliki tekstowe różnią się czymś między plikami serwerowymi, dlatego dałem pod dwa rodzaje najlepszych (wg mnie) plików:

Pod klienta Derina:

http://speedy.sh/e7X4a/TOGGLE-gotowiec-pod-pliki-Derina.rar

Pod klienta Terenzo.:

http://speedy.sh/Xhc9T/TOGGLE-gotowiec-pod-pliki-Terenzo.rar

Skan:

Zbędny - w paczce są pliki tekstowe!
727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

Tutorial trochę na zasadzie "jak zmienić raty na serwerze".

@aw

Estetyka - ok.

Temat - wspomniałem wyżej.

Przydatność - może dla tych początkujących.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tutorial trochę na zasadzie "jak zmienić raty na serwerze".

@aw

Estetyka - ok.

Temat - wspomniałem wyżej.

Przydatność - może dla tych początkujących.

Pozdrawiam.

Obserwując forum widziałem, że powstawało coraz więcej tematów dotyczących tego i praktycznie żadnej odpowiedzi.

Teraz chociaż ktoś może zerknie sobie na to.

Specjalista
Opublikowano

Dobry poradnik, lecz nie skorzystam,miło że ktoś na mpc robi poradniki pisemne,a nie tylko kopiuj wklej z epvp :)

Lajka zostawię.

Pomogłeś,pomogę kiedy tylko brachu mogę!

graphic.png

Opublikowano

Prosty bajer, prosty tutorial. Wystarczyło tylko porównać sobie Aurę Miecza do Czarowanego Ostrza u sury, by na wzór tego skila przerobić aurę (te 2 skile są najbardziej do siebie podobne, różni je właśnie toogle). Następnie wystarczy to wszystko zrobić z kolejnymi skilami. Tak czy inaczej like leci, pro admini** będą ci wdzięczni :P.

** - Wyznawcy prawa Ctrl+C, Ctrl + V. Jeśli ktoś poczuje się urażony, to sam przyznaje, że taki z niego pro admin :P.

Opublikowano

Prosty bajer, prosty tutorial. Wystarczyło tylko porównać sobie Aurę Miecza do Czarowanego Ostrza u sury, by na wzór tego skila przerobić aurę (te 2 skile są najbardziej do siebie podobne, różni je właśnie toogle). Następnie wystarczy to wszystko zrobić z kolejnymi skilami. Tak czy inaczej like leci, pro admini** będą ci wdzięczni :P.

** - Wyznawcy prawa Ctrl+C, Ctrl + V. Jeśli ktoś poczuje się urażony, to sam przyznaje, że taki z niego pro admin :P.

Ja nigdzie nie pisałem że to należy do rzeczy z kosmosu :P

Zrobić taki poradnik to dla mnie chwilka, rzecz przedstawiona jeszcze banalniejsza, a jednak problemy na forum były (widziałem już kilka tematów - 'jak zrobić skill bez ładowania').

Stąd pomysł na taki poradnik, bo choć wystarczy użyć trochę głowy - nie ma lekko :D

Opublikowano

Możesz jeszcze dodać do tych skili: Zabieranie PE do sek jak czarowane ostrze (Dla tych co chcą to dodać) Bardzo fajna sprawa. + dla ciebie. Fajny tut.

Jeżeli Ci pomogłem. Kliknij 1387468256-U352037.png, Dzięki :)

Opublikowano

dobre jedynie na pasywy (buffy), przy aktywach nie przejdzie ;)

Aura, Berserk, Silne, Czarowana, Strach, Czarowane, Duszek, Ochronka, Bezszelestny.

Tylko w tych skillach widzę zastosowaną wyżej opisaną opcje ;)

Opublikowano

Świetna rzecz. la mnie bomba !. Nareszcie koniec z czasem oczekiwania :D

[√]100 postów

[√]200 postów

[√]300 postów

[x]400 postów

[x]500 postów

Opublikowano

Wdł mnie jest to zbyteczny dodatek dla serwerów-metin2,gdyż urok w pvp jest taki że czas trwania skili jest ustawiony

Aura Miecza: 01:32:52

Berserk: 02:52:65

Wir Miecza: 00:15:22

Szarża: 00:12:65

Trzystronne cięcie: 00:12:24

Zastanawialiście się kiedyś po co gracze dają reloga jak nie wejdą im skile?, urokiem metina jest właśnie te ładowanie się skili,poza tym przy włączonym skilu wartość ataku wzrasta, czasami jest tak że podczas pvp minię kilka secund zanim włączymy ponownie skila.

Zostawie lajka,ale nie skorzystam.

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

Wdł mnie jest to zbyteczny dodatek dla serwerów-metin2,gdyż urok w pvp jest taki że czas trwania skili jest ustawiony

Zastanawialiście się kiedyś po co gracze dają reloga jak nie wejdą im skile?, urokiem metina jest właśnie te ładowanie się skili,poza tym przy włączonym skilu wartość ataku wzrasta, czasami jest tak że podczas pvp minię kilka secund zanim włączymy ponownie skila.

Tu chodzi tylko o Aure, silne itp. Sorry pvp raczej 3 minut nie trwa, a taki ma czas trwania silne ciało. Tak samo jak sura Wp rzuci rozpro to ono trwa tyle czasu że pvp się zdązy na dobre skończyć

aFMA3pg.png

Opublikowano

Dokładnie jak mówi Isair - przecież tu nie chodzi o skille ofensywne, co ty.

To tak, jakby postać miała z 500 szybkości zaklęcia. Tu chodzi głównie o skille, które trwają jakiś czas, a długo się ładują gdy padniesz. Skoro ostrze ma taki bajer, to czemu inne skille nie?

Opublikowano

Dokładnie jak mówi Isair - przecież tu nie chodzi o skille ofensywne, co ty.

To tak, jakby postać miała z 500 szybkości zaklęcia. Tu chodzi głównie o skille, które trwają jakiś czas, a długo się ładują gdy padniesz. Skoro ostrze ma taki bajer, to czemu inne skille nie?

No ok a jak działa rozpro podczas takiego pvp? też aura znika?

Jeśli znika tak jak przy normalnym pvp,to Ok.

2252770056.png

Opublikowano

No ok a jak działa rozpro podczas takiego pvp? też aura znika?

Jeśli znika tak jak przy normalnym pvp,to Ok.

Po dodaniu TOGGLE sama się obramówka robi.

0LsM05U.png

Opublikowano

Po dodaniu TOGGLE sama się obramówka robi.

Okey działa wszystko, jak powinno, masz lajka, z tym że widziałem wykorzystanie tego przy wszystkich skillach na 1 serwie.

2700a9e887b4dcb5.jpg

2252770056.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...