Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak to zrobić? :c

Merkon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zacząłem się bawić z Visual'em od wczoraj, więc moja wiedza jest naprawdę bardzo mała :D

Więc tak. Aplikacja nie ma w sumie nic robić, ma tylko wyglądać jakby coś robiła.

jest takie sobie okienko:

1384262522-U72047.jpg

po kliknięciu Start, napis "Click start to begin" zmienia się na "Download". Wraz z tym rusza poniższy progressbar. Teraz chodzi mi oto, żeby po skończeniu ładowania wyskakiwał komunikat, że pobieranie zakończyło się sukcesem. Po kliknięciu OK wyskakiwałoby nowe okno, taki sam programik (jak rozumiem musze zrobić form2) tylko z taką różnicą, że zamiast buttona "Start" byłby Browser, w którym musimy wybrać jakąś lokalizacje, a po wybraniu od razu ruszałby Progressbar.

Pomożecie mi z tym? Chętnie rozdam ++

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Nakierujesz, powiesz cos więcej? :)

A co mi tam, łap cały kod;p

download.DownloadFileAsync(New Uri("url do pliku"), ("gdzie ma być zapisany"))

Private Sub download_DownloadProgressChanged(sender As Object, e As DownloadProgressChangedEventArgs) Handles download.DownloadProgressChanged
        Label4.Text = "Trwa pobieranie"
        ProgressBar1.Value = e.ProgressPercentage
        Dim totalbytes As Long = e.TotalBytesToReceive / 1024
        Dim mtotalbytes As Long = totalbytes / 1024
        Dim bytes As Long = e.BytesReceived / 1024
        Dim mbytes As Long = bytes / 1024
        If totalbytes < 1 Then totalbytes = 1
        If bytes < 1 Then bytes = 1
        If totalbytes > 1024 Then
            Label5.Text = mbytes.ToString & " MB z " & mtotalbytes.ToString & " MB"
        Else
            Label5.Text = bytes.ToString & " KB z " & totalbytes.ToString & " KB"
        End If
    End Sub
'Tu masz na pokazywanie ile pobrało z ilu (nie musi tego być)

Private Sub download_DownloadFileCompleted(sender As Object, e As AsyncCompletedEventArgs) Handles download.DownloadFileCompleted
        ProgressBar1.Value = 0
        System.Threading.Thread.Sleep(50)
        Unzip(GetFolderPath(SpecialFolder.ApplicationData) & ("/.ErPack/ErPack.zip"), (GetFolderPath(SpecialFolder.ApplicationData) & ("/")))
        'Wypakowywanie skąd - > dokąd
    End Sub
'Tu możesz coś wpisać co ma robić jak się pobierze

Nie zapomnij dać pod Public Class .... tego:

Public WithEvents download As New WebClient
Opublikowano

Ja jebie, z gotowym kodem sobie nie radzę.. xD

Możesz mi powiedzieć w którym miejscu mam to wkleić? :D

Public Class Form1

Private Sub V2BlackButton1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles V2BlackButton1.Click
        Timer1.Start()
    End Sub

Private Sub Timer1_Tick(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Timer1.Tick
        ProgressBar1.Increment(0.9)
        If ProgressBar1.Value = 0 Then
            V2BlackLabel1.Text = "Download Crack..."
        End If

V2BlackLabel1.Text = "Download Crack..."
        If (ProgressBar1.Value = 0) Then

End If

End Sub

Private Sub V2BlackLabel1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles V2BlackLabel1.Click

End Sub
End Class

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Public Class Form1

Public WithEvents download As New WebClient

Private Sub V2BlackLabel1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles V2BlackLabel1.Click

download.DownloadFileAsync(New Uri("url do pliku"), ("gdzie ma być zapisany"))

End Sub

Private Sub download_DownloadProgressChanged(sender As Object, e As DownloadProgressChangedEventArgs) Handles download.DownloadProgressChanged
        Label1.Text = "Trwa pobieranie czegoś tam"
        ProgressBar1.Value = e.ProgressPercentage
        Dim totalbytes As Long = e.TotalBytesToReceive / 1024
        Dim mtotalbytes As Long = totalbytes / 1024
        Dim bytes As Long = e.BytesReceived / 1024
        Dim mbytes As Long = bytes / 1024
        If totalbytes < 1 Then totalbytes = 1
        If bytes < 1 Then bytes = 1
        If totalbytes > 1024 Then
            Label2.Text = mbytes.ToString & " MB z " & mtotalbytes.ToString & " MB"
        Else
            Label2.Text = bytes.ToString & " KB z " & totalbytes.ToString & " KB"
        End If
    End Sub

Private Sub download_DownloadFileCompleted(sender As Object, e As AsyncCompletedEventArgs) Handles download.DownloadFileCompleted

MsgBox("Pobieranie czegoś tam zakonczone")
Form2.Show()

End Sub

End Class

Coś takiego.

Opublikowano

Po wklejeniu Twojego kodu:

Error    4    Reference to a non-shared member requires an object reference.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    25    13    WindowsApplication2
Error    5    Reference to a non-shared member requires an object reference.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    33    17    WindowsApplication2
Error    6    Reference to a non-shared member requires an object reference.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    35    17    WindowsApplication2
Error    2    Handles clause requires a WithEvents variable defined in the containing type or one of its base types.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    15    109    WindowsApplication2
Error    3    'Label1' is not declared. It may be inaccessible due to its protection level.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    24    13    WindowsApplication2
Error    1    'Class' statement must end with a matching 'End Class'.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    4    1    WindowsApplication2

Pomóż er :C

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Po wklejeniu Twojego kodu:

Error    4    Reference to a non-shared member requires an object reference.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    25    13    WindowsApplication2
Error    5    Reference to a non-shared member requires an object reference.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    33    17    WindowsApplication2
Error    6    Reference to a non-shared member requires an object reference.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    35    17    WindowsApplication2
Error    2    Handles clause requires a WithEvents variable defined in the containing type or one of its base types.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    15    109    WindowsApplication2
Error    3    'Label1' is not declared. It may be inaccessible due to its protection level.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    24    13    WindowsApplication2
Error    1    'Class' statement must end with a matching 'End Class'.    C:\Users\Patryk\Desktop\WindowsApplication2\WindowsApplication2\Form1.vb    4    1    WindowsApplication2

Pomóż er :C

Nie masz żadnego labela stworzonego, prawdopodobnie zrobiłeś zwykły kopiuj wklej i z tego kolejny błąd z Klasami. Prawdopodobnie masz dwie klasy jedną zakończoną drugą niepotrzebną, bez zakończenia.

Opublikowano

No okej, ale jak mam zrobić tak, żeby ten label był widoczny dopiero po wykonaniu jakiejś akcji? np. zakończeniu ładowania progressbaru? :/

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Okej, może będzie łatwiej jak zrobie dwie osobne aplikacje. To ma tylko wyglądać jakby robiło to co ma robić, nie musi wcale nic pobierać, instalować itd.

Nie mam pojęcia i nie mogę znaleźć jak zrobić "przeglądacz plików". Wytłumaczy mi ktoś jak wykonać taki, który po wybraniu lokalizacji zacznie ładować Progressbar?

1377531174-U173186.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...