Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE] Symfonia C++

gurkha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam już od dłuższego czasu chciałem nauczyć się programowania językiem c++, ale jakoś odkładałem na później zakup książki "Symfonia C++" ale ostatnio zebrałem się, zamówiłem, kurier dostarczył i już na samym początku mam pewną niejasność, a mianowicie- Autor we wstępie wspomina, że podczas pisania książki na Windowsie posługiwał się programem "Microsoft Visual C++ wersja 6.0" jako, że program jest płatny a ja dopiero zaczynam, ściągnąłem "Microsoft Visual C++ 2010 Express", a już w 1 programie autor pisze o tym, że można programować w obojętnie jakim edytorze tekstu byle mógł zapisywać w formacie .cpp, a więc moje pytanie brzmi, jakiego edytora w używacie lub jaki polecacie mi na rozpoczęcie mojej przygody z C++.

Z biegiem czasu będę pytał o więcej niezrozumiałych dla mnie rzeczy pod tym tematem.

Z góry dzięki.

Opublikowano

Ja z kolei polecam szerokim łukiem ominąć posta 2 wyżej i zainteresować się code::blocks (które aktualnie sam używam) lub MSVC. Najlepiej zobacz oba i wybierz ten, który ci się bardziej spodoba.

Opublikowano

Jakby ktoś byłby na tyle dobry i miał chęci odpowiedzieć mi na parę pytań proszę o kontakt na gg: 4766007, myślę, że tak będzie szybciej oraz nie będę zaśmiecać forum.

Opublikowano

Mam taki problem, ściągnąłem code::blocks stworzyłem nowy "empty file" i wpisuje

#include <iostream>

int main ()

{

std::cout <<"Witamy na pokladzie";

}
zapisuje jako program.cpp naciskam Build and run i nic się nie dzieje o co chodzi ?
Opublikowano

mussisz zrobic nowy projekt, nie empty file, inaczej sie nie skompiluje

"projekt_prog.cpp - Debug": The compiler's setup (GNU GCC Compiler) is invalid, so Code::Blocks cannot find/run the compiler.
Probably the toolchain path within the compiler options is not setup correctly?!
Goto "Settings->Compiler and debugger...->Global compiler settings->GNU GCC Compiler->Toolchain executables" and fix the compiler's setup.
Skipping...
Nothing to be done (all items are up-to-date).
Opublikowano

Jeśli pobrałeś wersje z kompilatorem -> settings -> compiler and debugger -> toolchain executables -> ustaw ścieżkę do folderu MinGW, który jest w folderze z code::blocks

Jeśli masz wersje bez kompilatora to pobierz ta z kompilatorem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...